Reklama

Reklama

Sarvamangalam

Obsahy(1)

Dokument z míst, kde nacházejí smysl života moudří sáhúové.  Sarvamangalam v starobylém sanskrtu znamená požehnání všemu, štěstí pro všechny. Průvodcem filmu je svámí Ram Kripalu, který žil 35 let ve vysokém Himálaji v oblasti, která je v zimním období zcela odřízlá od okolního světa na šest měsíců a kde teplota je kolem -30 až -40 stupňů Celsia. Žil tam téměř nahý a jen s trochou jídla. Ram Kripalu vysvětluje, že samota, klid a pozitivní energie, které v této oblasti jsou, zcela vyváží tvrdé životní podmínky. Těm se nakonec člověk může přizpůsobit. Stačí trochu vytrvalosti, síla rozhodnutí a nějaké cvičení a během 40 dnů je člověk připraven zvládnout i ty nejhorší klimatické podmínky. Lidské možnosti jsou mnohem větší, než si lidé myslí. Člověk může a dokáže cokoli, limity si klademe jen mi sami. Myšlenkové struktury a bariéry nás svazují velmi pevně a rozbít je není lehké. Ram Kripalu pochází z bohaté rodiny, jeho matka byla ministryní v jednom indickém státě, on sám studoval na prestižní indické univerzitě ve Váránasí, ale v 16 letech se rozhodl, že všeho nechá, odešel od rodiny a začal hledat duchovního mistra, který by mu pomohl najít podstatu sebe sama, podstatu všeho bytí. Svého duchovního mistra našel Ram Kripalu právě ve vysokém Himálaji u pramene posvátné Gangy. V posledních letech žije Ram Kripalu v Rišikéši na úpatí Himálaje, kam přesídlil na prosbu své matky. Ram Kripalu nás tedy provádí fascinujícími místy Himálaje oblečen jen do dvou kusů látky a obut do dřevěných sandálů. Během putování nás seznamuje i s životem osamělých jogínů v drsných himálajských podmínkách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

sator 

všechny recenze uživatele

Absolutně úžasnej dokument.co opravdu potřebujeme ke štěstí?Klid mysli,opravdu tak málo....znovu viděno...2014 ()

mahatma 

všechny recenze uživatele

To největší kouzlo celého dokumentu jsou záběry Bhagirati Gangy a samotného Gomukh, ze které Ganga vystupuje, aby tady na zemi milostivě pomohla duchovně hladovějícím. Tento dokument mne nastartoval k tomu, abych i já postkomunistická vepřová hlava vyrazila do himalájí, dát svatou koupel přímo na pramenu Gangy. Nejde o to, co sádhuové přímo v tomto dokumentu kážou, jde o to, co dokument v člověku nastartuje. A tohle umí na jedničku. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Hezká ideologie. jak je vidět, lidi s dobrými adaptačními mechanismy se přizpůsobí i v této šutrákovité studené oblasti. ()

cyright 

všechny recenze uživatele

Poněkud zklamání. Text obsahu je zavádějící, nečekejte žádný extrémy či zázraky nadupaný dokument. Celé se to v podstatě točí kolem několika zbožných Indů a jejich duchovního výkladu světa a Boha. O ničem jiném to opravdu není. A ano, povídání je to hezké a já se s ním vnitřně ztotožňuji. Nicméně je dosti otřepané, povrchní a frázovité. Vlastně jde o souhrn hezkých duchovních frází, které však do srdce průměrného materialistického zápaďáka nemohou proniknout. Ostatně jsou k nalezení v každé druhé New Age příručce v knihkupectví. A čím jsou prostší a pravdivější, tím méně lidí se jimi řídí. Ale zpět k dokumentu - v konečném součtu dokument boduje (pouze) zejména příjemně rezonující duchovní atmosférou himalájských končin. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama