Reklama

Reklama

Věčný bojovník

  • Česko Nefritový válečník (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Epický milostný příběh o boji mezi dobrem a zlem, ve kterém ve starověké Číně bojuje neštastně zamilovaný šermíř Kaj (Tommi Eronen) o šanci žít se svou vyvolenou dívkou Ronjou (Krista Kosonen). To se mu splní, ale v úplně jiné době a na hodně vzdáleném místě: v dnešním Finsku. Minulost se prolíná s přítomností a pomalu odhaluje Kajovi jeho pravý původ, mimořádné schopnosti a osud. Film dovedně spojuje finský národní epos Kalevala s čínskou mytologií a je poctou žánru kung-fu. Vizuálně působivý film byl dotvořen za použití speciálních efektů, jaké se v tvorbě finských umělců dosud neobjevily, včetně propracovaných bojových scén. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (82)

misterz 

všechny recenze uživatele

Nič proti spájaniu rôznych mytologických prvkov, aj keď v tomto prípade sa zdajú byť pomerne nesúrodé. Proti technickej stránke filmu nemám žiadnych námietok, vizuálne, hudobne, strihovo aj režijne pekne spracované filmové dielo. Páčil sa mi aj plynulý a účelový prechod medzi obomi časovými rovinami. Problém mám skôr v obsahu. Samotné zložky s fínskou a čínskou časťou zvlášť sa ešte dali, aj keď ku Kalevale by som mal mnoho faktických námietok, je tu veľa zásadných obmien a to nielen v detailoch, ide vlastne o taký dotvorený fínsko-estónsky guláš. Najväčší problém potom nastal pri pokuse o spojenie týchto dvoch mytológií s čínskou v ponímaní akéhosi archetypu hrdinského bojovníka a kung-fu, pretože keď vychádzam z gulášu, dostanem opäť len guláš. To je asi ten hlavný dôvod, prečo na mňa táto nesúrodá zmeska zapôsobila chaoticky, divne a v konečnom dôsledku aj nudne. Dve hviezdy za technickú stránku, ostatné patrí do smetiaka. 40/100 Videné počas Challenge Tour 2015: 30 dní so svetovou kinematografiou. ()

Luksa 

všechny recenze uživatele

Velmi netypické dílo a zajímavá kombinace severského mýtu s čínským bojovým filmem. Líbila se mi moc kamera, hudba, melancholická nálada celého vyprávění, dokonce i hlavní představitelé nebyli nakonec tak špatní, jak bych si po prvních minutách myslel. Napoprvé docela překvapilo pomalé tempo vyprávění, docela spletitý děj a minimum akce, napodruhé už ale vše do sebe krásně zapadlo a já si tento film maximálně vychutnal. Podle mě dost nedoceněný snímek. ()

Reklama

ArdathBay 

všechny recenze uživatele

Merito Věčného bojovníka tvoří tzv. Kalevala což je karelo-finský národní epos obsahující 22 795 veršů. To samo o sobě zaručuje, že film bude složitější. V Jadesoturi se mluví finsky a čínsky, používá se kung-fu, děj se odehrává v přítomnosti i minulosti. Ústředním předmětěm je Sampo (co je to samozřejmě neprozradím). Bojové scény mi připomemuly Yimoua ovšem jsou mnohem, mnohem slabší. Divná mi připadala scéna bojujícího Sintaie s Pin Yu ve vesnici, kdy kolem nich chodili vesničané jakoby se nechumelilo eee... tedy nebojovalo. Závěrem bych Věčného bojovníka pochválil za netypický příběh s výtkou mírné nudy, která mě při sledování občas (i přes nemalé zásoby kruponu) rýpala mezi žebra. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že takmer každý kto tento snímok hodnotí viac než kladne, toho nemá z tejto kombinácie žánrov napozeraného dosť, alebo vôbec. Nemôže tak konštatovať, že okrem niekoľkých technicky dobre spracovaných scén, ide o nudný blábol. A porovnávanie s FONTÁNOU? Tá je na podstatne inej méte, po všetkých aspektoch. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Podle plakátu, podle eposu Kalavela, ale i podle toho, že to točili Finové, jsem si říkal, že tohle bude prostě buď totální epos nebo totální průser. A nejlepší na tom všem bylo, že se tady množily názory, že jakože buď hodně dobrý a nebo dost špatný. No a já se bohužel musím přiklonit k tomu horšímu. Nějak jsem nezvlád tu kombinaci historie vs. současnost. Také jsem nezvlád kombinaci Finsko vs. Čína. A to jsem si původně myslel, že to zvládnu. Jenže mě to prostě nebavilo, přišlo mi to hrozně blbý a od toho všeho se to pak odvíjelo. Každopádně uznávám, natočeno to místy bylo fakt moc hezky. Hlavně ty kung-fu záběry. Ty si znova ve Finsku asi už nenatočí. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (1)

  • Film získal ve Finsku v roce 2007 dvě ceny Jussi: za nejlepší kostýmy (Anna Vilppernen) a za nejlepší hudbu (Kimmo Pohjonen, Samuli Kosminen). (Milena79)

Reklama

Reklama