Reklama

Reklama

Mladý bankéř Andy Dufresne (Tim Robbins) je v roce 1947 odsouzen za vraždu své ženy a jejího milence. Přesto, že tento čin popírá, čeká na něj dvojnásobný doživotní trest v obávané věznici Shawshank. Andy se snaží přizpůsobit vězeňskému životu a po krušných začátcích se sblíží s Redem (Morgan Freeman), jenž si tu odpykává svůj doživotní trest už dvacet let. Sílu, jak přežít zdejší peklo, Andy nachází v tajném snu a skryté naději na svobodu... (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (3 252)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V podstatě nenápadný film, který v době svého uvedení měl podprůměrnou návštěvnost a před kasovním neúspěchem ho zachránila až oskarová nominace. Pro mě jeden z nejlepších filmů vůbec a jednoznačně nejlepší zpracování literární předlohy Stephena Kinga. Výborné herecké výkony a obsazení, skvěle vybudovaná atmosféra a gradace děje. Vedle herců dotváří působivý zážitek i samo prostředí věznice, kdy vhodnou lokalitu musel filmový štáb opravdu dlouho hledat. Krásný příběh o lidské naději a jednom zatraceně silném charakteru. Nemám prakticky co vytknout, takže celkový dojem činí 100 %. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že na tuto stránku jsem přišel především proto, abych zjistil, který film je podle filmových fanoušků ten nejlepší. Měl jsem samozřejmě svoje tajné tipy. Po zjištění, že tím nejlepším je Vykoupení z věznice Shawshank, jsem byl trošku překvapen, ale zároveň jsem se utvrdil v tom, že jsem viděl možná nejlépe zpracovaný film všech dob. Velmi silný příběh z vězeňského prostředí vás prostě dostane. Toto je můj první komentář na CSFD, řekl jsem si totiž, že bych měl začít nečím výjimečným a tím tento film bezpochyby je. ()

Reklama

monolog 

všechny recenze uživatele

V první řadě nechápu, když je to na čsfd na prvním místě z hlasování mnoha desetitisíců filmů a s hlasy od pěti tisíc lidí jen pro tento snímek a předehnalo to tu všechny ostatní megaoskarový filmy všech dob, jaktože to žádnýho nedostalo? Tady se pánové z Akademie pořádně utli (nebo je spíš podplatili) a potvrdili mi, že Oskar není vůbec měřítkem kvality. Protože se tu všichni rozplývají a vyjmenovávají všechno dobré, nebudu je tu opakovat. Stačí jen říct, že je to nezapomenutelný zážitek, jaký se hned tak nevidí (a je opravdu málo filmů podobně skvělých a naplňujících). Inteligentních a neakčních, lidských a zábavných. Amíci a Frantíci mají velkou smůlu, že pro lidskost a lidství mají jen jeden stejný výraz, protože pak jim uniká jedna z těch dvou základních součástí v tomto snímku. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Na velmi ošemetnou a těžko zodpověditelnou otázku "který film je podle vás nejlepší", mi dal do úst tímhle dílem Frank Darabont odpověď, za kterou se opravdu nebudu stydět. Pokud bych měl jenom jednu (možná dvě :) možnost, pak právě sem patří 6*. Bohužel jsem nestihl tenhle film v kině, ale vydáním na DVD jsem si ho konečně vychutnal i v originále a je to fakt nádhera (tím nechci hanět český dabing, který je mimochodem vynikající). ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Můžete mi říkat, že Frank Darabont je režisér Zelené míle (skvělý film) a nebo Majesticu, ale pro mě bude nesmrtelný jediným dílem a to Vykoupením z věznice Shawshank. V podstatě dokonalé dílo, které svou formou, jednoduchostí a emocemi strčí do kapsy i mnohem hlubší snímky. Darabont předvedl, jak jednoduše a příjemně lze navodit sympatie pro kohokoliv a kdekoliv". Tim Robbins a Morgan Freeman předvádějí slastné herectví, které pohladí diváka a dokazuje jejich obrovské schopnosti hrát kohokoliv v jakékoliv situaci a okamžiku života. Celý film je natolik sympatický a poutavý, že kdykoliv k němu přijdete, zůstanete u něj a nebudete chtít odejít, ani na krok. Neznám příjemnější a milejší film, který dokáže pohladit po lidském srdci a vyvolat tak příjemné emoce. ()

Galerie (91)

Zajímavosti (165)

  • "The Royal River" (Kráľovská rieka) sa spomína vo viacerých románoch Stephena Kinga, vrátane "The Body," kde ju chlapci idú prekročiť, len aby boli napadnutí pijavicami, ako aj "Salem's Lot," a "Rita Hayworth and Shawshank Redemption," ako rieka, do ktorej Andy hodil svoju zbraň. (WalterIK7)
  • V roce 2007 utekli z vězení v Union County dva trestanci, kteří použili podobnou techniku jako ve filmu. Jejich částečně úspěšný útěk dovedl jednoho strážného k sebevraždě. (GreatestFan)
  • Spevák Seal vydal v roku 2003 album, na ktorom sa nachádza aj skladba „My Vision“. Táto pieseň je vysamplovaná z jedného zo soundtrackov tohto filmu, s názvom „Brooks Was Here“. (Hudino)

Související novinky

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

09.05.2023

Fanoušci Stephena Kinga by měli zbystřit, následující filmová novinka by jim totiž mohla udělat velkou radost. Do adaptace povídky The Life of Chuck byli totiž čerstvě obsazeni herci Tom Hiddleston … (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Sněhurka a Darabont

Sněhurka a Darabont

27.06.2014

Na návrat Franka Darabonta k celovečerním filmům čekáme dlouhých 7 let. Režisér Vykoupení z věznice Shawshank, Zelené míle nebo Mlhy se v posledních letech usídlil v televizi, kde vzkřísil zombie… (více)

Darabontova procházka s mrtvolami

Darabontova procházka s mrtvolami

13.08.2009

Známe ho především jako tvůrce Vykoupení z věznice Shawshank, ale Frank Darabont se odjakživa rád brodil především zatuchlými hororovými vodami. Začínal jako scenárista třetí Noční můry, druhé Mouchy… (více)

Reklama

Reklama