Reklama

Reklama

Mladý bankéř Andy Dufresne (Tim Robbins) je v roce 1947 odsouzen za vraždu své ženy a jejího milence. Přesto, že tento čin popírá, čeká na něj dvojnásobný doživotní trest v obávané věznici Shawshank. Andy se snaží přizpůsobit vězeňskému životu a po krušných začátcích se sblíží s Redem (Morgan Freeman), jenž si tu odpykává svůj doživotní trest už dvacet let. Sílu, jak přežít zdejší peklo, Andy nachází v tajném snu a skryté naději na svobodu... (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (3 253)

Hakha 

všechny recenze uživatele

Úžasný film, u kterého po každém zhlédnutí prožívám a užívám, jako bych Shawshank viděl poprvé. Film plný emocí, nadějí, skvělých herců, …, no prostě a jednoduše Frank Darabond dokázal natočit bezchybný a ve všech ohledech dokonalý film, který snad nikoho nenechá chladného. "Get busy living or get busy dying..." ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Dva hodní lidé skončili ve vězení, kde se snaží přežít, a přes to, že všichni ostatní jsou zlí, přežijí. Shawshank je strašně banální film a hlavně ten cukrkandlový konec mně pokaždé leze krkem. Je to slušně natočený kousek, ovšem jeho tolik omílané kvality hraničící s genialitou jsem nepostřehl. Představa, že by měl tenhle film fungovat jako nejlepší všech dob, je vyloženě směšná. Na titul "film, který se líbí nejvíc lidem" ale asi pochopitelný kandidát. 70 % ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Film si diváka celou dobu dokonale připravuje na závěrečnou katarzi. Neříkám, že je to nejlepší film ze všech, ale emoce v něm jsou ve velkém stádiu. Nádherný záběr na celý Shawshank a sbíhání věznů k nováčkům v několika sekundách ukázal to, co by bylo třeba vyprávět několika minutami. Naděje je ta nejkrásnějsí síla. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

V první řadě nechápu, když je to na čsfd na prvním místě z hlasování mnoha desetitisíců filmů a s hlasy od pěti tisíc lidí jen pro tento snímek a předehnalo to tu všechny ostatní megaoskarový filmy všech dob, jaktože to žádnýho nedostalo? Tady se pánové z Akademie pořádně utli (nebo je spíš podplatili) a potvrdili mi, že Oskar není vůbec měřítkem kvality. Protože se tu všichni rozplývají a vyjmenovávají všechno dobré, nebudu je tu opakovat. Stačí jen říct, že je to nezapomenutelný zážitek, jaký se hned tak nevidí (a je opravdu málo filmů podobně skvělých a naplňujících). Inteligentních a neakčních, lidských a zábavných. Amíci a Frantíci mají velkou smůlu, že pro lidskost a lidství mají jen jeden stejný výraz, protože pak jim uniká jedna z těch dvou základních součástí v tomto snímku. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Film, který se v době uvedení ani nezaplatil. Film, jehož název nejde pořádně přečíst natož zapamatovat. Film, který si možná o to víc postupně nalézal a nalézá oblibu u nejširšího diváckého publika. A určitě právem. Svou atmosférou mě vtáhl tak dokonale, až se potvrdilo známé: "Nejlepší film je takový, při jehož sledování si jeho kvality neuvědomujete." I když znám spoustu zajímavějších filmů, ani s odstupem nemusím na svém hodnocení nic měnit. ()

Galerie (91)

Zajímavosti (165)

  • Morgan Freeman (Red) při své návštěvě MFF Karlovy Vary vzpomínal, proč podle jeho názoru film původně nebyl příliš úspěšný: "Měli jsme pocit, že jsme dost pokazili jeho propagaci. Taky si myslím, že byla chyba nazvat to Vykoupení z věznice Shawshank. Původní název a název příběhu Stephena Kinga, podle kterého jsme to natočili, byl Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank. Ritu Hayworth si samozřejmě lidi pamatují, takže měla být i v názvu. To by pak lidi jeden druhému říkali: 'Víděl jsem takovej skvělej film. Jmenovalo se to Rita Hayworth a něco.' Místo toho ale říkali: 'Teď jsem viděl takovej skvělej filmu. Jmenovalo se to nějak... šinkšonk, šamšon, šašek nebo tak nějak.'" (NIRO)
  • Starší muž sediaci na začiatku filmu v autobuse je Dennis Baker, ktorý bol skutočným dozorcom väznice "Ohio State Reformatory," kde bol film natočený. (WalterIK7)
  • Andy (Tim Robbins) má ve své cele plakát herečky Rity Hayworthové. Její jméno se objevuje i v názvu samotné povídky „Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank“, jenž byla předlohou pro film. (simply)

Související novinky

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

09.05.2023

Fanoušci Stephena Kinga by měli zbystřit, následující filmová novinka by jim totiž mohla udělat velkou radost. Do adaptace povídky The Life of Chuck byli totiž čerstvě obsazeni herci Tom Hiddleston … (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Sněhurka a Darabont

Sněhurka a Darabont

27.06.2014

Na návrat Franka Darabonta k celovečerním filmům čekáme dlouhých 7 let. Režisér Vykoupení z věznice Shawshank, Zelené míle nebo Mlhy se v posledních letech usídlil v televizi, kde vzkřísil zombie… (více)

Darabontova procházka s mrtvolami

Darabontova procházka s mrtvolami

13.08.2009

Známe ho především jako tvůrce Vykoupení z věznice Shawshank, ale Frank Darabont se odjakživa rád brodil především zatuchlými hororovými vodami. Začínal jako scenárista třetí Noční můry, druhé Mouchy… (více)

Reklama

Reklama