Reklama

Reklama

Mladý bankéř Andy Dufresne (Tim Robbins) je v roce 1947 odsouzen za vraždu své ženy a jejího milence. Přesto, že tento čin popírá, čeká na něj dvojnásobný doživotní trest v obávané věznici Shawshank. Andy se snaží přizpůsobit vězeňskému životu a po krušných začátcích se sblíží s Redem (Morgan Freeman), jenž si tu odpykává svůj doživotní trest už dvacet let. Sílu, jak přežít zdejší peklo, Andy nachází v tajném snu a skryté naději na svobodu... (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (3 253)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Dva hodní lidé skončili ve vězení, kde se snaží přežít, a přes to, že všichni ostatní jsou zlí, přežijí. Shawshank je strašně banální film a hlavně ten cukrkandlový konec mně pokaždé leze krkem. Je to slušně natočený kousek, ovšem jeho tolik omílané kvality hraničící s genialitou jsem nepostřehl. Představa, že by měl tenhle film fungovat jako nejlepší všech dob, je vyloženě směšná. Na titul "film, který se líbí nejvíc lidem" ale asi pochopitelný kandidát. 70 % ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Vybírat nejlepší věc z kterékoli kategorie je pro mě utrpení, ale pokud se na tenhle post na ČSFD dostal Shawshank, nemám sebemenších námitek. Děkuji mistru hrůzy Stephenu Kingovi za to, že se pro jednou stal mistrem naděje a přinesl nám ji spolu s tóny Figarovy svatby. Děkuji Franku Darabontovi za to, že si udělal z adaptací Kingových vězeňských románů profesi a že se mu to zatraceně dobře daří. Děkuji Timu Robbinsovi a Morganu Freemanovi za to, že jsem díky nim nevěděla, zda se mám usmívat nebo ronit slzy, tak jsem nakonec vstala a začala hlasitě tleskat. Děkuji Bobu Guntonovi za to, že podal svého Nortona s takovou přesvědčivostí, že jsem se rozhlížela po krumpáči, který bych mu mohla zarazit do hlavy. Děkuji Jamesi Whitmorovi za to, že se mi nad jeho Brooksem svíralo hrdlo. Děkuji za lekci pokory, naděje a svobody. Děkuji...že už s tím mám jít do háje? Jdu. A beru si s sebou Shawshank. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Hluboce lidský film s výborným Freemanem v hlavní roli, jehož Red je průvodcem příběhu i pamětí Shawshanku. Opakované sledování Darabontova vězeňského skvostu vám může způsobit podobný problém, co měl Brooks, neboť v tom světě za čtyřmi vysokými zdmi budete dokonale institucionalizováni. Tak jsem si říkal, co by tak asi Andy dělal, kdyby ho po patnácti letech přestěhovali o jednu celu doprava. Vzal by si sebou plakát božské Ráchel..? ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Naděje je dobrá věc! Stále žiji v naději, že se někdy opět zjeví snímek, jenž dokáže tak dojemným a láskyplným způsobem ukázat sílu člověka, aniž by ho poznamenala nějaká kýčovitost. Tohle je první film mého života, který jsem opravdu zbožňoval, tenhle film způsobíl, že jsem se ve sladkých jedenácti letech odtrhl od LEGA a začal sledovat filmy. ()

Galerie (91)

Zajímavosti (165)

  • Když je Andy Dufresne (Tim Robbins) v jedné ze scén v bance a mluví s ředitelem, má naproti sobě dvě pera. Ty jsou v jednom okamžiku z jeho strany směřovány doprava, ale po zbytek scény je každé pero směřováno na jinou stranu. (Worry77)
  • Pří prohlídce cel cituje Andy (Tim Robbins) z Bible pasáž z Marka, 13. kapitoly, verš 35: „Bděte tedy, neboť nevíte, kdy Pán domu přijde..." Ředitel věznice mu odpovídá veršem z Jana 8.  kapitoly, verš 12.: „Já jsem světlo světa. Kdo mne následuje, nebude chodit ve tmě, ale bude mít světlo života." (Kuny27)
  • Šek, který dostal Stephen King za práva k filmu, si nikdy nenechal proplatit. Namísto toho rok poté, co měl Shawshank premiéru a dočkal se nadšených ohlasů, ho nechal King zarámovat a poslal jej jako dárek Darabontovi s poznámkou „Pro případ, že bys někdy potřeboval peníze na kauci. S láskou, Steve“. (Duoscop)

Související novinky

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

09.05.2023

Fanoušci Stephena Kinga by měli zbystřit, následující filmová novinka by jim totiž mohla udělat velkou radost. Do adaptace povídky The Life of Chuck byli totiž čerstvě obsazeni herci Tom Hiddleston … (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Sněhurka a Darabont

Sněhurka a Darabont

27.06.2014

Na návrat Franka Darabonta k celovečerním filmům čekáme dlouhých 7 let. Režisér Vykoupení z věznice Shawshank, Zelené míle nebo Mlhy se v posledních letech usídlil v televizi, kde vzkřísil zombie… (více)

Darabontova procházka s mrtvolami

Darabontova procházka s mrtvolami

13.08.2009

Známe ho především jako tvůrce Vykoupení z věznice Shawshank, ale Frank Darabont se odjakživa rád brodil především zatuchlými hororovými vodami. Začínal jako scenárista třetí Noční můry, druhé Mouchy… (více)

Reklama

Reklama