Reklama

Reklama

Conversation with Fritz Lang

  • USA Fritz Lang Interviewed by William Friedkin
všechny plakáty
USA, 1974, 140 min (Alternativní 49 min)

Recenze (4)

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"WE DECIDE WHO IS AND WHO ISN'T ARYAN." ----------- Ďalší z výnimočných počinov Williama Friedkina, tentokrát 70. roky, Beverly Hills, kde na poli takmer troch hodín spovedá jedného z najlepších režisérov všetkých čias, nemeckého génia menom Fritz Lang. Prejdu viacerými témami, konverzácia je hlboká, ako by sa dalo očakávať, a v zásade ilustruje jeho život v Nemeckej ríši, problémy s RMVP, presun do Spojených štátov a prirodzene film ako taký a jeho tvorbu. Taktiež rozhovor nezačne pomaly a graduálne, práve naopak a pekne zhurta – Fritzovým stretnutím s ríšskym ministrom propagandy a jeho ponukou, ktorá sa neodmieta. Uvažoval som, ako by vyzeral formát, kde by konverzovali navzájom, ako dvaja režisérski velikáni, akými bez debaty sú, avšak samozrejme chápem, že v danom čase to bolo takto príhodnejšie, možno menej rušivejšie a plynulejšie. Videl som nejakú 92 minútovú verziu, ktorá sa začala desiatou klapkou, nie je to ideálne, no stále lepšie ako drobné ústrižky, ktoré sú roztrúsené po internete. 49 min verzia patrí ku Criterion edícii jeho slávneho filmu M. Zrejme sa v tom eventuálne pokutrám o čosi hlbšie a možno nájdem celých 140 minút, pretože Langa by som dokázal počúvať aj celý deň. ()

Reklama

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Historický artefakt stejné hodnoty jako Hitchcock/Truffaut. Fritz Lang v již chatrném stavu, téměř slepý, ale myslivna pořád fungující. Škoda jen, že Friedkin nejde do stejné filmařské hloubky jako Truffaut s Hitchem (v knize) a řeší se spíš Langův životopis a Třetí říše. Také mě zajímala otázka vraždy jeho první manželky, za kterou je prý zodpovědný. Ale na to se Friedkin asi bál zeptat. V podstatě předávání pochodně, stejně jako pak Friedkina zpovídal Refn. ()

Zajímavosti (1)

  • Jelikož Friedkin nechodil do filmové školy a když zjistil, že Fritz Lang je stále naživu, nechal ho kontaktovat svými spolupracovníky, jestli by s ním nemohl udělat rozhovor. Lang zprvu odmítl a až když si zjistil, kdo Friedkin vlastně je, zavolal mu znovu a pozval k sobě s tím, ať nejezdí před 11. hodinou dopoledne. (Eldrick)

Reklama

Reklama