Reklama

Reklama

Pátek třináctého 8

  • Česko Pátek třináctého 8: Jason na Manhattanu (více)
Trailer

Obsahy(1)

Po pekelném duelu s telekinetičkou Tinou v předchozím díle leží Jason pohřbený pod troskami mola na dně Křišťálového jezera. Zde jej vzkřísí elektrický výboj z porušeného kabelu a on se vydává dolů po řece hledat novou krev. Nalézá ji na výletní lodi Lazarus vezoucí třídu čerstvých maturantů na exkurzi do New Yorku, kam z nich nakonec díky jeho intervenci dorazí jen hrstka. Zbylí študáci se mu musí postavit v manhattanských docích, v metru, na Times Square i v kanalizačních tunelech pod Manhattanem. Osmé pokračování kultovní slasherové série 80. let v režii televizáka Roba Heddena. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (193)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nové prostredie, klasický pôdorys. Zmena prostredia samozrejme poteší, avšak pozor, na Manhattane sa odohráva iba záverečná tretina a to väčšinou v metre a v tuneloch. Väčšina deja prebieha na lodi, rozumej tu sa odohrá aj najviac vrážd. Takže treba byť opatrný čo od filmu očakávate. Bohužiaľ tých zmien prostredí je na ďalšiu jednohubku v sérii trochu veľa a film neubieha tak rýchlo ako jeho predchodcovia. Subjektívne by som mu tipoval určite viac než 100 minút. Inak ale kvalitatívna latka plus mínus slušného priemeru väčšiny častí série zostala nepodlezená. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Dokud se tento díl odehrával na lodi, tak to byla mírně nadprůměrná podívaná. Jakmile se ale hlavní hrdinové a s nimi i Jason dostanou do NY, zábava a nějaká ta atmosféra naprosto zmiznou. Teda, zábava ne, například pohled na plakát s jistou maskou je zřejmě nejlepším okamžikem celé série, ale víte, jak to myslím. Jasonovi sluší Crystal Camp Lake, lesy, rodinné domky. Ale prostředí New Yorku fakt ne. Z tohoto dílu mi nejvíce utkví v hlavě (pokud nepočítám plakátovou scénu) střešní souboj s boxerem. Ale jinak - čistý průměr a zřejmě zlomový bod pro tuto sérii. 50 %. ()

Reklama

S.Quentin QUALE odpad!

všechny recenze uživatele

Totální dno a odpad. Jason Voorhees nikdy nebude mým oblíbencem. Otázkou je, jestli s čím dál víc plesnivějšího a červama prolezlejšího xichtu se zastaralou maskou a mačetou jde vůbec něco víc vytřískat, když už natočili 9x to stejný, a ani to desáté, omlazané scifi nestálo za nic. Je opravdu smutné, když ho po deseti pokusech musel pumpnout až Freddy, což považuju za lepší biják než všechny samostatné P13. Vrchol série podle mýho přichází se třetím dílem. ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Jason má opravdu úžasné schopnosti. Na to, že už tři díly pěkně hnije, asi vůbec nesmrdí. Dokonce oproti předchozímu dílu, kde byl skoro olezlá kostra, mu na těle přibylo dost tkáně, asi regenerace. Potom už jen takové drobnosti jako neprůstřelnost, nehořlavost, teleportace, mistrovské ovládání chladných zbraní. Jason nemá rád feťáky, motorkáře, psychicky narušené teenegery, táboření, koupání (ale to jen někdy, jak se to hodí scénáristovi), disco hudbu a předmanželský sex. A takovýhle namakaný maník, kterého by nemrtví X-Meni určitě hned brali mezi sebe, dostane takovouhle podprůměrnou hororovou sérii. Jo, a v tomhle dílu dokonce Jason řekne jednu větu. Má opravdu hluboký a sytý hlas. No a ještě k tomu koupání. To snad v tomhle díle byl scénárista na fetu, nebo jak si mám vysvětlit, že Jason je skoro půlku filmu ve vodě a vůbec mu to nevadí a na konci... (nebudu spoilerovat, ale je to totální příklad scenáristovy demence, a proto si tento díl nezaslouží víc než jednu *). ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Obávaný zabiják Jason Vorhees absolvoval podstatné změny: netřímá v rukou mačetu a opustil své domovské Crystal Lake. A na jeho vražedném řádění se to nikterak nepodepsalo. Zabiják je ze dna jezera probuzen elektrickým výbojem a v mžiku se nalodí na loď plující na exkurzi do New Yorku, na níž terorizuje maturitní omladinu i s jejich nesympatickým kantorem. Do NY dorazí přibližně v druhé polovině filmu, aby zde zúčtoval s hrstkou přeživších z lodi. Mrtvých není zrovna malý počet a objevuje se sem tam i nějaký originální vtip (viz hokejový poutač s dominantou brankářské masky po příchodu do velkoměsta). Blížil se konec slavné éry osmdesátých let a chtělo to dravou rozlučku s hororovou ikonou, co se za uplynulá léta svého účinkování na filmové scéně předvedla většinou v excelentní vražedné formě. Podruhé v řadě se pod masku skryl urostlý Kane Hodder, na svá tvůrčí bedra si další krvavý výlet zabijáka vzal tehdy debutující Rob Hedden a urodily se zajímavé změny, co film posunuly z hrozící stagnace. Film nabíral postupně na tempu a dynamice, vraždy probíhaly na nejrůznější způsoby, ne sice vždy v absolutních krvavých kamerových detailech, ale jelikož jich byl byl pestrý výběr, tak si hororový divák jistě přišel na své. Přízrak mrtvolného utonulého Jasona Vorheese v dětském věku, který se tu a tam zjevuje hlavní mladé hrdince, má nakonec i své vysvětlení, a není úplně špatné. Na Manhattanu to Jason mohl více rozjet, ovšem finále je delší, což potěší. Casting je funkční, hlavně z hlediska rychlého uklizení ze scény, známější hereckou položku představuje jen Kelly Hu, co utvořila zlobivou dívčí dvojici se Sharlene Martin, a určitě se jedná o dvě nejlepší herecké akvizice. Nepřehlédnutelný je i nedávno zesnulý veterán Peter Mark Richman v roli pedantického profesora a současně strýce ústřední hrdinky. Oproti nim mně Jensen Daggett v hlavní roli přišla poněkud málo výrazná. I Rob Hedden se v rámci režírování zdržel, jako valná většina jeho režijních předchůdců, jen na jeden díl hororové série. Implantoval změny, které slasher sérii oživily a dobře posloužily. 9/10 ()

Galerie (58)

Zajímavosti (17)

  • S délkou 100 minut se jedná o nejdelší díl původní série, kterou distribuovala společnost Paramount Pictures. (Stocki)
  • V původním scénáři měl Jason (Kane Hodder) na začátku filmu nakopnout štěkajícího psa. Hercovi se to ale nezamlouvalo, a tak byla scéna vypuštěna. (Holina)

Reklama

Reklama