Reklama

Reklama

Fires Were Started

  • Velká Británie I Was a Fireman
všechny plakáty

Obsahy(1)

Velká Británie musí v roce 1940 čelit každodenním náletům německého letectva. Hrdiny vítězné Bitvy o Británii ale nejsou jen letci Královského letectva, nýbrž i britští hasiči, kteří musejí dnem i nocí bojovat s požáry vzniklými bombardováním. Film se soustředí právě na jednotku hasičského sboru v Londýně, která se zúčastní důležité akce, ve které půjde o záchranu mnoha lidských životů. (ČSFD)

(více)

Recenze (8)

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Film je bohužel zmrzačený žánrový hybrid, který možná posloužil ve své době, ale dnešní divák už se na něj příliš nenapojí. Nejspíš jsem rozmazlená všemi těmi ostatními (dobovými) filmy o válce, které nabízí kromě dokumentace i reflexi. Tento strohý a rezervovaný procedurální snímek vedle nich připomíná spíš instruktážní video než umělecké dílo. ()

JimiH 

všechny recenze uživatele

Film o bratrské svornosti britských hasičů a naprosté zapálenosti dam u telefonních linek. Pokus o dokument ztroskotává na tom, že jsou všechny fáze života požárníků v očekávané šabloně - příchod do práce, relax před akcí, náročná akce, smíšené pocity při návratu (vyčerpání, smutek, trocha toho hrdinství)... Na druhou stranu, pokud vezmu v potaz, že jde o propagandistický snímek, tak to nedopadlo tak hrozně, jak by se dalo čekat. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film by som doporučil niektorým návštevníkom súčasných filmových festivalov, ktorí si myslia že stieranie hraníc medzi fikciou a dokumentom je v súčasnosti objavovaním Ameriky. Jennings natočil hraný film, ktorý bol uvádzaný ako dokument a tento dojem je dosiahnutý minimálnym používaním pohľadov a protipohľadov, neriešením súkromia postáv ako sme zvyknutí a tým, že vtedajší obyvatelia Británie vo vojne sa museli pri jeho sledovaní cítiť asi ako "minulú noc". Dnes už ani z kópie poriadne nerozoznať, čo postavy hovoria, čo je ďalší faktor, i keď nechcený faktor dokumentárnosti. Mňa film zaujal najmä dramaturgicky. Je rozdelený na tri výrazne odlišné časti. Pred-počas-po. Prvá je idylická, chvíľami evokuje symfóniu veľkomesta a nemáme vôbec pocit, čo nás čaká v noci. Noc je potom čisté peklo a nasledujúce ráno je úplne iné ako to zo začiatku filmu. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Poučný hraný dokument, jeden z 1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než umriete, ktorý podáva zaujímavý obraz toho, ako fungoval hasičský zbor v Londýne pri jeho bombardovaní počas 2. svetovej vojny. Žánrovo sa pohybuje niekde medzi vojnovou drámou a dokumentárnym filmom. Spočiatku nič nenasvedčuje tomu, v akej ťažkej situácii sa Londýnčania nachádzajú. Naši hrdinovia sa s veľkým pokojom (ako sa vraví, s pokojom Angličana) rozprávajú, zabávajú sa, či spievajú. Táto pasáž zo zákulisia hasičského zboru nie je príliš záživná, navyše ju trochu kazí aj strojenosť niektorých (ne)hercov. Akonáhle ale po prvej tretine zaznie po prvý raz siréna, film postupne dostáva úplne iný náboj. Samotný nočný boj s ohnivým živlom, pričom navôkol neustále dopadajú ďalšie bomby, je už poriadne vzrušujúci. No a to následné ráno po akcii je ohromne atmosferické. ()

Zajímavosti (2)

  • Do filmu byli obsazeni skuteční hasiči, kteří hrají fiktivní postavy. (Hans.)
  • Scény ze zásahů jsou rekonstrukcemi, nikoliv skutečnými dokumentárními záběry. Režisérův tým zapálil některé již vybombardované budovy a hasičský sbor potom před kamerou demonstroval svou práci. (Morien)

Reklama

Reklama