Reklama

Reklama

Drátěná maska

všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní / Drama / Sportovní
Československo, 1980, 13 min

Obsahy(1)

Historie šermu počíná už ve starověku, v průběhu staletí s postupným technologickým pokrokem. Šerm se vyvíjel v různých zemích jinak a vypracovalo se několik různorodých technik. Mezi největší hybatele šermu na světě patří na prvním místě Evropa a následně Japonsko, Čína a další země, kde se v boji používaly meče. Z původního boje se postupně vypracovaly i moderní sportovní disciplíny. Z evropského stylu boje vznikl sportovní šerm, nazývaný jen obecným slovem šerm. V Japonsku to je kendó, které je sportovně bojovou disciplinou. Hlavně v Japonsku se původní boj s mečem transformoval do bojového umění. Z evropské techniky šermu se nejvíce prosazuje právě sportovní šerm, který je primárně sportovní disciplinou. Kromě toho různé spolky udržují tradici šermu v podobě historického šermu či sportovně bojové disciplíny, která má zkratku HMB a pořádá se v ní mistrovství světa pod zkratkou BotN (Battle of the Nations). K dalším formám šermu moderní doby patří boj s dřevěným mečem v rámci většinou fantasy prostředí - tzv. dřevárny. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Tucqa 

všechny recenze uživatele

Myslím, že jako nyní již retro vysvětlení šermu širší společnosti je tento krátký film naprosto vyčerpávající. Sama se čtvrtým rokem věnuji šermu a rozhodně toho nelituji, protože moderní šerm není jen o fyzičce, rychlosti a přesné mušce, ale především o taktice. Je toho prostě spousta, co musí šermíř zvládat a kdyby mí přátelé a příbuzní viděli toto video, možná by se mě přestali ptát, jestli pro mě meč není moc těžký a jestli se nebojím, že mi někdo usekne končetinu :) Pro mě jednoznačně nejzajímavější, byl pohled na začátky trenérské kariéry paní Kamily :) ()

KM Phoenix 

všechny recenze uživatele

Dokument o šermu, kde se střídají ilustrační rádoby historické scénky se záběry ze sportovního šermu. Přehledné vysvětlení základního dělení na fleret, kord a šavli a výborný komentář Jířího Adamíry. ()

Reklama

Reklama