Reklama

Reklama

Dvojí život Josefa Hlinomaze

Obsahy(1)

Josef Hlinomaz se do povědomí diváků zapsal jako herec bodrých, živelných a občas i hrubozrnně záporáckých rolí. K tomu ho předurčoval charakteristicky zabarvený hlas a výrazný mimický rejstřík, jeho naturel však zahrnoval i prvky klaunství. V nevšedním portrétu Jiřího Brdečky však získává prostor jeho druhé já – fantasta a naivní malíř opájející se groteskními výjevy. Díky animovaným postupům ožívá svět Hlinomazovy nespoutané tvorby, z jehož osidel není tak snadné uniknout a dovařit sváteční guláš. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

fragre 

všechny recenze uživatele

O Josefu Hlinomazovi by se dalo říci to, co jsem kdysi četl v nějakém článku o Václavu Tréglovi, že to byl velký herec malých rolí. Snad nikdy nehrál hlavní roli (nebereme-li za hlavní roli malíře v jedné z povídek filmu Psi a lidé), ale byl vždy nepřehlédnutelný, a to nejen díky svému zjevu, hlasu a projevu, a vždy také každý film osvěžil. Tento filmeček je hravou, vtipnou a fantazijní poctou s patinou idealizovaných zašlých časů, kterou podporují páně Hlinomatovy obrazy a hudba J. Kolafy. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Neobyčejně hravý quasi-dokument dvojznačně – pateticky i (sebe)ironicky – uvádějící do duše Josefa Hlinomaze (i ji skrývající) prostřednictvím studie jeho snění. Jeden život dostihuje druhý a umělec se v nich třepotá jako motýl v síti. Kde herce tisknou hranice režijních poznámek, tam malíř rozpíná meze rámů a propadá do svých fantazií jako do zlých snů. Bezpečně ale není ani v těch nejcivilnějších okamžicích, a to nejen proto, že se i v nich oba tvůrčí světy připomínají a vábíce a přislibujíce se dožadují pozornosti. Všední okamžik je tomuto pozdnímu poetistovi (a vlastně i režisérovi filmu) zdrojem neobyčejných setkání, zpodob a metamorfóz a každá z nich otevírá novou a stále nebezpečnější průrvu kamsi do nějakého dalšího, neprobádaného života J. H. ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Krátký film Dvojí život Josefa Hlinomaze je animovanou hříčkou. Jde o jedinečnou koláž Hlinomazových souborů z vnitřního světa, uměleckého vytržení, niterných běsů úzkosti a světského požitku. Jiří Brdečka opět dodržel tradici tvoření, zaklínil se vlastní vynalézavou hravostí i potřebou ironické nadsázky a vše stylizoval ke cti a oslavě Hlinomazovy podstaty. Hlinomazův naivismus dostal fyzickou podobu a schopnost překračovat odlišné dimenze. Rozverně hravá to koláž! ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama