Reklama

Reklama

Muž, který dovedl lítat

všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní
Československo, 1980, 8 min

Předloha:

Karel Čapek (povídka)

Scénář:

Václav Bedřich

Hudba:

Petr Skoumal

Hrají:

Jiří Sovák (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Animovaná povídka Karla Čapka, ve které hlavní hrdina, pan Tomšík, se sám od sebe naučil létat. Dostal nápad se tím pochlubit odborníkům, a to bohužel neměl dělat. (zdeny99)

Recenze (12)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Námět: posmrtně vydaná povídka, podle knihy "Bajek a podpovídek" od spisovatele, novináře a básníka Karla Čapka, a také zfilmovaná a zanimovaná ostatně jako jiné jeho pohádky pro děti. Scénář: Václav Bedřich, hudba: Petr Skoumal, komentář zde četl opravdu zvláštním způsoben Jiří Sovák, v některých pasážích jsem si dokonce říkal je to on..? Doubravova animace mimochodem (Mach a Šebestová + v jeho režii), zde nesla stejný rukopis a byla už těžce ve stylu který o čtyři roky později dal Machovi a Šebestové společně s Milošem Macourkem a výtvarníkem Bornem.Filmeček vypráví o panu Tomšíkovi, kterému se jedné noci zdál sen o tom jak lítá, a kdy později tuto neomezenou možnost vyzkoušel i naživo a opravdu ke svému údivu a úžasu letěl..Později to však musel držet v tajnosti. Ale až před univerzitní komisí ztratil tuto nadpřirozenou schopnost. No myslel, jsem že to bude o něco efektivnější s pořádným nábojem i vtipem, ale nakonec jsem byl přeci jenom trochu zklamán, zcela nečekaným a uspěchaným a tak trochu nevysvětlitelným koncem. Takže sotva za 2,5/5*. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Může to vůbec dopadnout špatně, když povídku Karla Čapka převedenou do animovaného filmu Václavem Bedřichem vypráví (svým typickým hlasem, žádným zvláštním způsobem) Jiří Sovák? ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Karel Čapek mistrně popsal, co se stane, když se člověk naučí něco mimořádného. Přístup k neobyvklému z pozice mocných a zastánců starých pořádků. Výtvraník: Jindřich Kovařík ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Jednou vyletěl až sto metrů vysoko, ale dál si přece jen netroufal.. Až se zapletl do nějakých drátů, nejspíš telefonních, a tak raději sestoupil.." ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+2* Čapkovo nadčasové dílo mám rád včetně jeho krátkých povídek a tak když jsem narazil na animovaný kraťas o "Muži, který dovedl létat", tak mě zajímalo jak se autoři poprali se skvělou atmosférou, co jsem zažíval při čtení. A jak vidíte, tak u mě nijak zvlášť dobře ... ale zatracovat to zase nejde. Sovák mi tam do role vypravěče teda moc nesedl - posuďte sami třeba tady. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Krásně napsaná Čapkova povídka. A stojí za pozornost ještě z jiného důvodu: Vypravěč Jiří Sovák tu zní úplně přesně jako jeho syn Jiří Schmitzer. Pro ty, co nepochopili, o čem to vlastně je: (POZOR, SPOILER!) Je to o tom, jak to dopadne, když si do něčeho, co umíme, necháme mluvit od těch nahoře. ()

LadyEsik 

všechny recenze uživatele

Moc nechápu špatné hodnocení. Zpracování podle mě dobré, možná tomu něco chybí, ale jen drobnosti. Líbila se mi také moc hudba. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Vtipné, i díky vypravěči Jiřímu Sovákovi. Že ji napsal Karel Čapek jsem se ani moc nedivil, když jsem to zjistil, je to poznat. I hudba Petra Skoumala. Od osmi minut se nedá čekat plácaná, ale nuda to také není. ()

Maja_N 

všechny recenze uživatele

Čo sa týka formálnej stránky, nič výnimočné, dôraz je kladený na pointu v závere, kedy chudák človek, sprvu nadšený svojou schopnosťou, zdeptany pravidlami ako sa čo má robiť správne, na svoje schopnosti zanevrie. ()

dogrose 

všechny recenze uživatele

Chybí více vygradovaná pointa! Jinak naprosto skvělé: nakreslil nestor české ilustrace pro děti Jindřich Kovařík, odrežíroval král Večerníčků Václav Bedřich, nezaměnitelná hudba Skoumalova a atypicky, avšak úžasně vybrán hlas Jiřího Sováka (škoda, že nebyl využíván pro dětské pořady více). A samozřejmě původní povídka Čapkova. Stojí za zhlédnutí? Rozhodně! ()

Reklama

Reklama