Reklama

Reklama

Názorné příklady a vysvětlení, co je kýč v různých druzích umění. (oficiální text distributora)

Recenze (10)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Zřejmě nejroztomilejším momentem akce Nezmarů je Lidový polyekran a na něm Zázvorková jako Simonová s lampiony. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Socialistická kazatelna, z níž k divákům promlouvají tři filozofující rozumbradové s patřičným despektem a nezbytnými barety, nabízí tu a tam vtipné momenty, nicméně těch protiimperialistických bonmotů je ve filmu až příliš. Co je to tedy kýč? Lidový polyekran a lampionová parodie v neodolatelném podání Stelly Zázvorkové. Kdepak vlčí máky, na ty je i Nezmar krátký! ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Malounko zdlouhavé a dost mentorující, ale občas zábavné. Už jen ten hlavní rozumbrada vypadá hezky dobově intelektuálsky - má baret (a ne obyčejnou rádiovku jako jeho kamarádi), dýmku, brýle s výraznými černými obroučkami a kategorické soudy. Vrcholem filmu je ovšem vystoupení Stely Zázvorkové "zpívající" dobový hit Zhasněte lampióny v mirně zbodaně podaném operetní stylu 30. či 40. let, dokonce i s vlnícími se showgirls v pozadí a s podporou "pravého" mexického pěveckého kvarteta - to je pasáž za 5 hvězd. A trpaslík tam samozřejmě je! ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Nádherná satira snažící se odhalit, co je kýč. Už samotné titulky mě hodně navnadily aneb "Napsal: Sám život, kamerou upřesnil, hudbou opatřil, sestřihem zasáhl, dobrodružnou práci rekvizitářů prováděli, zvukem a rámusem obohatil, scénu výtvarně procítil, o kostýmy pečovala, maskami lesku dodali...". Spousta dobrých myšlenek jak rozeznat kýč od umění i když to není lehké. Ono například ty krásně upravené vitríny by mohli někteří také považovat za kýč. Musí se jim nechat že to opradu dobře ironicky vykládají na té výstavě - památníky, nádobí a příbory pro děti se zvířátky (btw. myslím, že jsem taky měla jednu lžíci s králíčkem vyrytým a stoprocentně si pamatuju mé prostírání s Chipem a Dalem:D). Představili nám, že lidé nemají šanci proti kýči, když jsou jím obklopeni už od dětství. "Omalovánky - nejlepší cesta, jak vychovat nový malý Nezmarečky. O výchovu dětí se Nezmaři starají svědomitě." Vyšívané polštáře, lidové moudrosti, co si lidi věší na zeď /moje prababička taky dvě takové vyšívané plátna měla/. Řemeslné napodobování přírody, líbivý podfuk, to co je kopie, předstírající folklor, upomínkové předměty, suvenýry. Kýč je podvod, přetvářka, imitace umění, náhražka. Podle mě je ale rozdíl mezi kýčem a nevkusem a to tady spojovali v jedno. Taky situace v obchodech, když se vám to nelíbí, zatímco běžným spotřebitelům ano, tak vy jste ti, co nemájí cit pro umění. "Láska je sousto pro Nezmary. Na lásku se vrhli kýčaři všech dob a krášlí ji hlava nehlava." Díky té výstavě ukázali, že kýčovité nejsou jen věci, či písně, ale i situace. "Já z těch máků zvlčím." ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Krátký hraný film o třech mladých mužích, kteří se zamysleli nad pojmem "kýč", až nakonec vymysleli imaginární výstavu pod heslem "Kýč od kolébky do hrobu". Expozice předvádí nesmrtelné máky a Hradčany ve všech podobách počínaje potiskem na hrníčku a konče výšivkou nad gaučem, baculaté dětičky a roztomilá zvířátka na dně dětských talířků, porcelánové jeleny a prvorepublikové ženské akty, ježky-popelníky a různorodé předměty s lidovými motivy atp. Oproti tomu jako skutečné moderní umění jsou prezentované porcelánové bruselské klisničky a hřebečky designéra Jaroslava Ježka. Ovšem dnes místo umění v nich vidíme zase již jen nezmařitelný kýč. Za kýč se dají označit i nesčetné reprodukce Van Goghových slunečnic nebo Mony Lisy da Vinciho. Obecně se snad dá říci, že kýč není to, co se lidem prvoplánově a hned líbí nebo je jim známé a pochopitelné (to může přece být i babiččin s láskou ušitý polštářek), ale vyráběné jako na běžícím pase čili bez vložené duše a osobního zaujetí a snahy "výtvory" s populárními motivy, náměty a prvky - vše, co má vzít útokem smysly člověka a vetřít se do jeho života pod značkou umění. Kýč není umění, ale jako-umění. ()

Dinsberg 

všechny recenze uživatele

Je jedno, jestli brojíme jako komunisti proti imperialismu nebo jako kapitalisté proti socialismu. Boj s kýčem je věčný, ačkoli se snažíme o jeho vymýcení, je stále tady. A zřejmě tady i zůstane dokud se tzv. umělci nepřestanou "inspirovat" skutečnými umělci. ()

Reklama

Reklama