Reklama

Reklama

Nový příběh staré řeky

všechny plakáty
Československo, 1962, 66 min

Režie:

Zdeněk Kopáč

Scénář:

Zdeněk Kopáč

Kamera:

Jiří Pipka

Hudba:

Miloš Vacek

Hrají:

Vítězslav Vejražka (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Dokumentární film studia Krátkého filmu o výstavbě přehrady Orlík a lidí okolo ní. Zajímavě zpracovaný snímek o výstavbě jednoho z největších vodohospodářských děl u nás. (oficiální text distributora)

Recenze (10)

6thSun 

všechny recenze uživatele

Uvítal bych více technických pikantérií, na druhou stranu příjemně překvapily poetické vložky ("Starý Bočínksý se už přehrady nedočkal, ale přehrada se vypíná nad jeho hrobem jako pomník, vyšší a pevnější než pyramidy egyptských faraonů!") ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Dokumenty mám moc rád, ale tento mě zrovna nezaujal. Film se věnuje výhradně stavbě hráze a elektrárny. A to si myslím, že je u tak důležité změny Vltavy příliš málo. O Vltavě jako takové se tam mluví jen jakoby z nutnosti. Film se třeba vůbec nezmiňuje o hradu Orlík, který před stavbou přehrady čněl na skalním ostrohu nad Vltavou, ale po napuštění přehrady se dostal prakticky na úroveň hladiny. (Neděle 23.05.2010) ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Pěkný dokument o stavbě Orlické přehrady, ale i oživotě lidí , které to zasáhlo. Ano je to sice místy poplatné době vzniku, ale to si myslím není vůbec na škodu. ps- o hradu Orlík se tam zminuje a celkem dost. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Poetika technického pokroku v dobovém, lehce budovatelském duchu. Ambivalence zániku starého a vzniku nového, vše stvrzeno Písní práce ve sdruženém socialistickém zaväzku i ♫ pohřebními trubami s krucifixem a umíráčkem za starým plavcem... ale to už Leninovci montují nový generátor. Vším prostupuje Vackova rozsáhlá partitura. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu typická soc-fi ("obyvatelé z budoucích zaplavených oblastí se nechali sami zaměstnat na stavbě přehrady a patřili k nejlepším pracovníkům, neboť chtěli, aby dílo bylo co nejdříve hotovo!"), na druhou stranu odvážné hodně smutné záběry vylidněných rozbitých baráků a stromů pomalu mizejících pod vodou. To jsem nečekal. ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument o stavbě Orlické přehrady. Až na ten sborový zpěv internacionály. Tohle není jeřábnická maturita, to je jeřábnický doktorát. ()

mira.l 

všechny recenze uživatele

Uvážím-li, že vzhledem k době vzniku filmu je třeba trochu přimhouřit oko nad budovatelským komentářem, tak je to výborný dokument, který ukazuje mnohé ze stavby přehrady i mnohé z toho, co nenávratně zmizelo pod hladinou Orlické přehrady. Snad jen... kdyby tak tehdy existovalo něco jako 3D animace, které by dokázaly zobrazit třeba to, jak hluboko se vlastně stavbaři dostali při budování základů přehrady, z dostupných záběrů to moc patrné není. Ale jiank velice zajímavá podívaná. ()

oskiii 

všechny recenze uživatele

Pominu-li budovatelský nádech, tak je to skvělý dokument. Orlík je ikonické dílo a je skvělé, že jeho stavba byla zdokumentována ()

Reklama

Reklama