Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Středometrážní dětský film o leteckých modelářích. (oficiální text distributora)

Recenze (5)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Velmi krásný dětský film o modelaření a letadlech. Dvěma bratrům odletí rodiče na montáž do Indie. Na starost je dostane strýc (Sovák), který je kapitánem u ČSA. Kluci začnou po přestěhování do Gottwaldova chodit do školy a hledají si nové kamarády. Většina třídy se věnuje leteckému modelářství a v kroužku staví z balzy létající modely letadel. Jejich chloubou je větroň OK - 12. Pražáky mezi sebe ihned přijmou, bratři se ale zprvu chovají trochu vychloubačně, protože v očích ostatních jsou to kluci toho pilota... Film doslova čpí šedesátými léty a myslím to v tom dobrém slova smyslu. Ať už se jedná o skutečná letadla, autobusy, výbavu domácností... Jelikož šlo o film pro děti nebylo třeba tam cpát žádnou ideologii. Gottwaldov měl tehdy nový kabát a tak je ve filmu vše pěkné, nové, uklizené... Parádní byla i ta obří terasa bytu, kde kluci bydleli. Až v závěru je pár záběrů na staveniště kolem věžáků. Pokud bych měl filmu něco vytknout tak snad jen to, že nemohl být tehdy natočen v barvě. Ale i tak se jedná o moc příjemnou záležitost a komu učarovalo létání a letadla (včetně těch malých plastikových, nebo z balzy), měl by se na něj podívat. Vlepuji tedy 4 žebra do křídla a kontroluji nátokovou hranu! * * * * ()

Reklama

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Nesmírná konina a záběry ze Zlína, vlastně „Gottwaldova“ hodnotit nemohu. Takže pokud vás modelařina nezajímá, asi se budete nudit stejně jako já. Dávám dvacet, ale netuším přesně zač. ()

Zajímavosti (13)

  • Točilo se ve Zlíně. Ve filmu lze spatřit zlínský Kolektivní dům. Byla to jedna ze dvou budov v Československu, které představovaly novou formu kolektivního bydlení na přelomu 40. a 50. let 20. století, druhý Kolektivní dům stojí v Litvínově. Autorem návrhu stavby byl architekt Jiří Voženílek. (sator)
  • Letadélko, které bráchové (Petr Leniček, Vladimír Leniček) prolézají, je český Orličan L-40 Meta Sokol. Sériová výroba běžela v letech 1950–1959, 60 % bylo exportováno do šestnácti zemí světa, například do Austrálie, NSR, NDR, Švýcarska nebo Velké Británie. (sator)
  • Podlipný (Jiří Sovák) má doma rozhlasový přijímač Tesla 525A Kvarteto, jenž se vyráběl v letech 1958/59 v Tesle Bratislava. (sator)

Reklama

Reklama