Reklama

Reklama

Hitler - lze pochopit ďábla?

  • Kanada Hitler and I: Reflections of Evil
všechny plakáty
Kanada / USA, 2004, 104 min

Hrají:

Robert Carlyle

Obsahy(1)

Dvoudílný kanadsko-americký projekt režiséra Christiana Dugaye, který mapuje životní cestu nejhrůznějšího diktátora v dějinách lidstva od jeho mládí, logicky vybídnul i ke vzniku provázejícího dokumentu. Zvláště, když Praha posloužila z velké části k jeho natáčení a to i v případě prostředí vídeňských, mnichovských nebo berlínských, a režisér David Cherniack (v tomto případě scenárista i kameraman) studoval na FAMU. Tam se potkal s dnes hodně diskutovanou postavou režiséra Otakara Vávry. Svého profesora si neodpustil ve svém snímku oslovit, i když s některými jeho postoji souhlasit nemůže. David Cherniack má židovský původ a celých třicet let vyznává buddhismus. Objektivní historická analýza ďábla ho proto lákala, i když, jak přiznává, měl občas problémy se vystříhat osobní nenávisti a vzteku.
V přitažlivém "filmu o filmu" je řada pozoruhodných sekvencí z natáčení nebo přípravy a studia rolí a charakterů, zejména u hlavní postavy, kterou ztvárnil britský herec Robert Carlyle (Do naha!). Pozoruhodná je rovněž pasáž, která hledá odpověd na vztah Hitlera ke zvířatům a zejména psům. Dokumentaristický pohled ještě více přiblíží divákům, kde přesně a jak se zrodily záběry v kulisách Prahy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Prečo Hitler a ja – reflexia zla? Nacizmus vo svojej teórii potláča vlastné JA a eliminuje všetko, čo predurčuje vlastné JA. Dokument sa snaží pridržiavať faktov a vo filme sa našlo len málo faktických vsuviek o ktorých by sa dalo polemizovať. S tímom filmárov spolupracoval aj najvýznamnejší Hitlerov životopisec súčasnosti Ian Kershaw a tak sme sa mohli dozvedieť aj také perličky, že s Hitlerovej mladosti nie sú žiadne podklady, nechal všetko zničiť, dokonca ani z bojov v 1. svetovej vojne. Aj získanie vyznamenania Železného kríža sú obklopené historkami o vydieraní Hitlerom svojho židovského veliteľa. Hitler nebol blázon, keď zavolal Speera, aby vybudoval Nemeckú ríšu, tak mu odovzdal 160 vlastných architektonických návrhov, dokonca rozumel aj hudbe a mal obdivuhodnú pamäť. Zostatok je zahrnutý v dokumente. ()

Reklama

Reklama