Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Řecko-španělské životopisné drama založené na příběhu zpracovaném podle románu Dimitrise Siatopoula "El Greco: o Zografos tou Theou". Jak už název snímku napovídá, příběh je o renesančním malíři Domeniku Theotokopoulovi, který do dějin malířství vstoupil pod pseudonymem El Greco (tj. Řek), jak ho nazývali ve Španělsku, kam musel během svého života emigrovat. Hudbu k filmu složil známý řecký skladatel Vangelis. (ROBOTER)

(více)

Recenze (7)

farmnf 

všechny recenze uživatele

Nejdříve zápory: Srala mě všudypřítomná velmi špatná angličtina. Ti hrdinové jsou přece Řekové, Italové a Španělé. Proč ten mezinárodní jazyk do toho srát? Dále mě zarazila přítomnost italské jeptišky v Toledu právě v době kdy El Grecovi šlo o život. Je to málo pravděpodobné v r. 1590 ale ta holka měla asi mobil nebo do kláštera zavedený internet. Klady: strhující životní cesta umělce krétského původu, jenž byl pro církev velmi nečitelný a tedy také nebezpečný. Film plný myšlenek a obrazů na který se vyplatí dokoukat do konce(což se mi podaří málokdy). ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nudnější pojetí by asi už dalo dost práce, nebo ještě líp, nudněji to nešlo. Film o malíři kterého nikdo nezná, s postavami které nikoho nezajímají. Bez zvratů, bez dobrodružství, bez erotiky, bez čehokoliv co by zaujalo. Jo no dobře, sem tam se tu mluví řecky. ()

Murphy722 

všechny recenze uživatele

Důstojná filmová cesta Grecova života, jak už bylo na konci titulků, tak film věnován Krétě a jejím obyvatelům. U tohoto si nemohu na nic stěžovat, ale label "klenot" bych tomu taky nedával. Čili něco mezi tím. Hudba od Vangelise stále působí ve filmech dobře. Debut jako u filmu 1492 - Dobytí ráje, nelze čekat. Nebyl příliš ani domýšlen osud hlavní postavy z hlediska jiných historických filmů typu Bathory, jako Caravaggio na slovensku. Což se mi taktéž líbilo a za to dávám palec nahoru! ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Pokud přijde řeč na myšlenky skryté za El Grecovými malbami, je film snesitelný. Při některých monolozích jsem ale měl pocit, že si scenárista tropí z diváků žerty, protože něco tak amatérského jsem už dlouho neslyšel. Vangelis už taky nezaujme tolik jako kdysi, ale tenhle film není žádný hollywoodský kult, takže kdovíjaká hudební pecka se ani čekat nedá. (690.) ()

Galerie (23)

Zajímavosti (2)

  • Část závěrečného hudebního tématu je převzata z hymny pro fotbalové mistrovství světa v roce 2002, jejímž autorem je Vangelis. (L_O_U_S)
  • El Greco se ve skutečnosti pravděpodobně nikdy neocitl před inkvizicí jako obviněný. (L_O_U_S)

Reklama

Reklama