Reklama

Reklama

Chicagský policajt Nico Toscani (Steven Seagal) je na stopě něčeho velkého. Podezřelí, zadržení při policejním protidrogovém zátahu, jsou propuštěni a Nico sám musí odevzdat policejní odznak. Možná, že ho postavili mimo službu – v akci mu ale zabránit nemohou. Pro Stevena Seagala je Nico senzačním filmovým debutem, který ho katapultoval přímo mezi největší akční hvězdy a vyslal ho po stopách bývalých agentů CIA, kteří pašují drogy... a plánují politický atentát. Jak se Nico a jeho partnerka Jax (Pam Grier) blíží k psychopatickému gangsterskému bossovi (Henry Silva), rozpoutává režisér Andrew Davis (Uprchlík) nad celým Chicagem doslova akční smršť... (Magic Box)

(více)

Recenze (268)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Seagalov Debut sa uspesne podaril. Scenar je na obstojnej urovni a reziserovi Davisovi/Prepadeni v Pacifiku, neskor aj Zachranari 2006/ sa podarilo vytrieskat maximum aj z relativne maleho rozpoctu. Vysoko hodnotim hlavne vyborne hlasky, drsne akcne sceny a ako som uz spominal, reziu. Steven Seagal co sa tyka aikida priniesol do filmu absolutne novum - AIKIDO - , a to sa ceni. Nico je kvalitny filmovy material, ktory si kazdy funda poriadnej akcie dokaze uzit plnym priehrstim. Henry Silva /Matchless 1967, Milano odia, la Polizia non puo sparare, Boss smrt na zakazku/ bol na urovni, Sharon Kamen bola nadherna. Vyborne su tu rozhovory - musim cesky, aby sa zachovala autenticita : "Stal jste se cislem 4 na seznamu hledanych. Proc ctyrka? Ja chci byt prvni". Da sa povedat, ze sa zrodila nova akcna hviezda. Debut ako hrom. 85 % ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Do akčního žánru vstoupil nepřímý potomek Moriheie Uešiby a představil nám harmonicky cirkulační pohyby, které se slučují v nejlepší bojové umění, co se efektu a zároveň hospodaření s energií týče. Seagal dohromady ve všech soubojích ve filmu (a že jich není málo) vypotil cca 3,5 kalorií. Všechnu namáhavou práci za něj odvedli protivníci. Navíc mu sekunduje poměrně zdatně Henry Silva s charizmatickým hlasem Jana Přeučila a mladá Sharon Stone. Příběh není nikterak složitý, spíše odpovídá nárokům akčního snímku, ale nabízí přesně to, co chce divák vidět: výborné souboje, přestřelky, i vtipné momenty (Buldok má ještě dnes z žaludku lívanec). Veliké osvěžení action movies v rámci osobních soubojů! 70% /Koordinátor kaskadérských scén: Mickey Gilbert/ Aikidó technika, která mě zaujala: Nico někde uprostřed filmu zavede asi čtyři soupeře do malého obchůdku. Vzápětí se strhne bitka a Nico se útoku dvou prvních soupeřů zbaví dvěma výtečně provedenými technikami - nejprve ultrarychlým rotačním hodem (kaitennage) a posléze následuje parádní hod výkrutem zápěstí (kotegaeši). 19 miliónů dolarů(výdělek v USA) ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Sympatický akční snímek, který v podstatě uzavírá zlatou éru osmdesátých let, ve kterých jsme mohli vidět stříbrné colty, naleštěné cadillacy a spoustu šílených dobových účesů. Nico je ovšem přece jen tak trochu odlišný. Je znát, že se částečně natáčelo i v Hong Kongu. Není to úplně ta čistá a nablýskaná "Amerika" a je to jedině dobře. Stejně tak neokoukaný Seagal byl něco naprosto nového. Jeho zásady a hrdost byla sympatická (nikoli však už po dvacáté) a jeho bojové umění naprosto strhující a především opravdové. Zabroušení do válečného konfliktu ve Vietnamu a celkové problematiky v militantních kruzích je podáno jednoduše a přehledně. Bohužel je však Nico až příliš jednoznačný, plochý a černobílý. Své kouzlo však dozajista má. Otázka je, jestli ho máme chuť hledat. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Průměrný akčňák zajímavý jen tím, že jde o Seagalův debut. Seagal s Davisem (a třemi scenáristy) film narýsovali podle předchozího Davisova kousku, Zákona mlčení s Chuckem Norrisem - v hlavní roli schopný kopáč-neúplatný polda, jako záporák Silva a pozadí tvoří Chicago, přičemž opět dojde i na skok na střechu jednokolejky. Seagal vyzařuje to správné sebevědomí, vypadá dobře a padouchy mlátí efektně, byť na můj vkus jsou rvačky dost krátké a žádná památná. Sharon Stone tu jen statuje a Rooker jen něco vykřikne ve scéně v baru. O pět let později si Seagal s Davisem spolupráci zopakovali u Přepadení v Pacifiku a to byla jiná palba. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Steven Segal hrál v jisté době s chutí a rád, prý proto, že pomáhá dobru a trestá zlo. Nikdy se role, ve kterých hraje nespokojí s vyšetřováním nějaké pouliční loupeže či přepadení, ale jdou po něčem velkém! Inu velý akční herec vlastně ani o malou problematiku nestojí. "Víc než zákon" je název jako šitý na míru tomuhle více než chlapáckému herci. A po tomhle debutu už to rozjel konečně jeho tým naplno, protože film měl úspěch. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (14)

  • Steven Seagal osobne vybral každú zbraň, ktorá sa vo filme objaví. (m.a.t.o.)
  • Choreografii soubojů dělal Steven Seagal sám, protože má v závěrečných titulcích kredit jako Aikido Choreography. (Rominator)
  • Steven Seagal (Nico Toscani) a Daniel Faraldo (Tony Salvano) sa v rámci prípravy zúčastnili niekoľkých policajných výjazdov. Faraldo neskôr prezradil, že Seagal desil zločincov viac, než chicagskí strážcovia zákona. (juditik)

Související novinky

Zemřel herec Henry Silva

Zemřel herec Henry Silva

17.09.2022

V požehnaném věku devadesáti pěti let zemřel americký herec Henry Silva, jenž díky své nezapomenutelné tváři a zejména svým ostře řezaným obličejovým rysům byl fanouškům znám hlavně prostřednictvím… (více)

Reklama

Reklama