Reklama

Reklama

Hlavní účetní Wesley Gibson je mladý sympatický muž, jen se mu v životě příliš nedaří. Deptá ho tlustá šéfová, přítelkyně je mu nevěrná, a navíc trpí záchvaty panického strachu, kdykoli se dostane do stresové situace. Jednoho dne se za dramatických okolností Wesley od tajemné Fox dozví, že je synem jednoho z nejlepších zabijáků tajného bratrstva bojujícího za vyšší dobro. Shodou okolností ho ale nedávno někdo zavraždil. Wesley svého otce nikdy neviděl a historce o tom, čím se zabýval, zpočátku moc nevěří. Okolnosti a působení krásné a tajemné Fox jsou ale silnější. Vstupuje tedy do řad prastaré organizace Fraternity, vedené záhadným Sloanem, který Wesleyho přesvědčí, že je zrozen k tomu, aby byl jedním z nich. Absolvuje náročný a naturalisticky pojatý výcvik, při kterém se přehlížený beránek změní ve vlka, který v něm vždycky číhal. (TV Nova)

(více)

Videa (5)

Trailer 4

Recenze (1 741)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

I přes vůbec ne hloupý nápad, který se skrývá v ústřední zápletce, je to právě scénář, který je zřejmě nejslabším místem celého filmu. Jen si to považte, tajemné bratrstvo odpravující s důvěrou pro nepoznané Vyšší Dobro naprosto neznámé lidi. Pro vlastní rozum tu není místo, pochyby jsou hřích, slepá víra v tkalcovský stav je nejvyšší ctnost. Vnímate tu podobu, byť vzdálenou, se Svatou inkvizicí či asasíny Starce z Hory? Maximálně se tkalcovské ctnosti koncentrují v postavě Fox (Angelina Jolie) a tak bych, pravda zpětně, očekával, že Wesley, náš hlavní hrdina, bude protipólem plným pochyb a váhání. Žel i jeho pochyby hned v zápětí odvalí příběh Fox, ač by si snadno mohl říct: "Ále, jedna Prsa povídala..." Takový tam byl potenciál jít do hloubky a nakopnout k přemýšlení. Nu což, Wanted byl přeci natočen jako akční film, ne jako podobenství o víře... Tak jak to tedy s tou akcí je? Vizuálně nápaditě a působivě, rychle, strhujícně, fantasycky magicky... zvláště v počátku a na konci. Prostředek je však poněkud hluchý: výcvikové sekvence s postupně se zlepšujícím cvičencem, který konečně stane na roveň svým učitelům jsou už okoukané, zde snad i odkoukané. Stejně jako proměna Wesleyho z nulovatosti k aroganci pramenící z jeho nově nabyté moci, jež je nám filmem překvapivě vnucována jako nově nabyté sebevědomí, což je změna (prý) skrz naskr pozitivní. Přiznám se k vnímání, že ona změna v sobě přeci jen možná nějakou hloubku skrývá, žel se mi její zpracování tak nějak hnusí - právě pro svůj apel na diváka: "Dělejte to také tak, tak je to dobře.". Ostatně Wesley je pro mně osobně vůbec figura velmi nesympatická, od vzhledu přes hlas až k povaze, figura po hříchu plochá, což je kvalita vlastní i jeho soupeřům a souputníkům... Ale co, tu akci jsem si vcelku užil a být jí film plnější, jistě bych hodnotil lépe, dokonce snad i o dost. Slabší ***. BTW - V 68. minutě lze na nápisech zjistiti, že Američané si neumí nainstalovat do kompu české fonty. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelná pecka o síle tisíci bombami ověšených krys (pochopíte, až uvidíte), která přebírá konceptuální model z KLUBu RVÁČů (ironické glosy hlavního hrdiny mimo obraz, zcizovací prkvy v podobě promluv do publika...) a MATRIXu (míchání východních a západních vlivů, teorie o nadčlověku přenesená ale do našeho světa...) . Bekmambetov se svou schopností bravurně rytmizovat akční scény (když začínají, průměrná deĺka záběru se pohybuje kolem 8-6 sekund, vrcholí kolem dnešního standardu 1-2), zakomponovat do světa podvratně reklamu glosující dění a ironicky přistupovat k žánru prokazuje, že ne vždy Kazachstánec rovná se Borat. S WANTED mám ale drobnější problém týkající se toho, že nám tahle adaptace nesmírně fašistického komiksu (kterého se naštěstí drží minimálně) říká, že se staneme Vyvolenými, pokud jsme na to geneticky předurčeni a osvobodíme se tím, že začneme zabíjet lidí, což je prozentováno jako hrozně cool. Tahle fašistická ideologie, která se cudně kryje za levicový fíkový lísteček s kritikou současné společnosti toužící po IKEA stolečku, je ale omluvitelná, protože WANTED obsahuje nesčetné množství zcizovacích prvků a dovoluje nám se dívat na danou scénu z více úhlů pohledu, protože se přefokalizovává z postavy na postavu. Je to fašistické, ale boží a sexy. Podvratné ve své podvratnosti. ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

A teraz mám dilemu. Je najsympatickejším tohtoročným letným popcornom Iron Man alebo Wanted? Obidva filmy boli spočiatku spochybňované, ale obidva sú prekvapivo úspešné, pretože presvedčili nielen nadupanými trailermi, ale hlavne svojou kvalitou. Ani jeden z nich nie je dokonalý, každý z nich doslova volá po drahšom a ešte nadupanejšom pokračovaní, ale pritom sú obidva ukrutne zábavné. Iste, Wanted nemá Roberta, ale zato má Timura. A ten sa s tým neserie a servíruje tisíce nápadov a stovky lebečných výbuchov. Drsnosť komiksu Wanted nedosahuje, ale rozhodne to nie je vykastrovaný hollywoodsky kompromis. Ani rázny ťah na bránku ako Matrix, ku ktorému ho nemožno neprirovnať, Wanted nemá, ale akékoľvek zakopnutia v tempe bohato vynahradí vynikajúci záverečný zvrat a ultrabrutálne akčné vyvrcholenie. A je tam Anton Gorodecký a nalieva hlavného hrdinu vodkou. No nemilujte to. ;-) ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Z toho filmu jsem docela vedle..jelikož nesnáším šikanování a týrání, chtěla jsem film nejprve vypnout. Mám Angelinu ráda, ale v tu chvíli jsem ji nenáviděla! Celý film mi vlastně přišel jako fikce a jako hloupé vybití se na mladém klukovi. Tento dojem to asi ve mě zanechat nemělo. Naštěstí konec vše vyrovnal a film se mi jako celek kupodivu líbil..MOŽNÁ byl i chytrý?! ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Wanted posouvá hranice akčních scén (nikoliv akčního filmu) o řád výše. Akce, kamera to je o co tu jde ... naprostá špička a bomba. Plus perfektní nápady, vtip (z klávesnice jsem nechápal), perfektní vývoj hlavního hrdiny, prostě bomba v oblasti oddechových akčňáků moderní doby. Bohužel herectví, které (ne)předvedla jak Angelina, tak Morgan Freeman je až překvapivě prkenné a slabé, ale prostě jim to odpustím. V kině jako celek opravdu špička. ()

Galerie (75)

Zajímavosti (56)

  • Ve většině akčních scén se herci nenechali zastoupit kaskadéry. (Toxic...)
  • Počas natáčanie utrpel James McAvoy (Wesley) zranenia pri streľbe, vytkol si členok a zranil koleno. (Greenpeacak)
  • Když vlak přijíždí na Žižkovské nádraží, hlášení rozhlasu není v češtině ale v rumunštině. (sator)

Související novinky

Bekmambetov a nový Ben-Hur?

Bekmambetov a nový Ben-Hur?

21.08.2013

To je rozhodně odvážná představa. Studio MGM se už nějakou dobu ohání plány natočit novou verzi Ben-Hura. Nepůjde však o remake slavného filmu z roku 1959 (těžko můžete překonat totální klasiku,… (více)

Matthew Vaughn v tajných službách

Matthew Vaughn v tajných službách

28.03.2013

Poté, co nečekaně přenechal režii X-Men: Days of Future Past Bryanu Singerovi, spekulovalo se o skutečných důvodech tohoto kroku. Jedna verze jej spojovala se Star Wars: Epizodou VII, ale jak už… (více)

Pokračování: Wanted 2, Monsters 2, M:I:V

Pokračování: Wanted 2, Monsters 2, M:I:V

20.06.2012

Timur Bekmambetov horlivě propaguje svůj historický akční horor Abraham Lincoln: Lovec upírů a na tiskových konferencích se ho novináři často ptají na dlouho slibované pokračování komiksové adaptace… (více)

Keanu Reeves trénuje na samuraje

Keanu Reeves trénuje na samuraje

20.11.2009

O filmu 47 Ronin už jsme kdysi dávno psali, ale pak bylo ticho a vypadalo to na jeden z projektů, které se nakonec nedočkají realizace. Zdá se však, že to studio Universal s napůl legendárním, napůl… (více)

Reklama

Reklama