Reklama

Reklama

Tudorovci

(seriál)
  • Irsko The Tudors (více)
Trailer
Irsko / Kanada / USA / Velká Británie, (2007–2010), 33 h 19 min (Minutáž: 47–57 min)

Scénář:

Michael Hirst

Kamera:

Ousama Rawi

Hudba:

Trevor Morris

Hrají:

Jonathan Rhys Meyers, Henry Cavill, Anthony Brophy, James Frain, Sarah Bolger, Natalie Dormer, Max Brown, Nick Dunning, Sam Neill, Jeremy Northam (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(38)

Od okamžiku, kdy se jako 40letý chopil moci, byl anglický král Jindřich VIII. panovníkem s nenasytným apetitem a minimálním zájmem o státní záležitosti. Stal se tak ideálním terčem pro zneužívání svým intrikánským kancléřem, kardinálem Thomasem Wolseyem, jehož ambice usednout na papežský stolec vévodily jeho osobním cílům. Touha krále Jindřicha po mužském potomkovi a neschopnost jeho ženy Kateřiny Aragonské mu syna porodit, nasměrovaly jeho království na historickou cestu, která ohrožovala královy pravomoci, podpořila nástup Anne Boleynové, milenky odhodlané stát se novou královnou, a podnítila krvavou protestantskou reformaci, jež oslabila přední postavení katolické církve v Evropě. Navzdory překážkám ze strany mocného papeže v Římě, ambiciózním a zkorumpovaným vladařům z celé Evropy a dokonce i vlastním poddaným se Jindřich nezastaví naprosto před ničím, včetně exilu a zavraždění svých nejbližších, aby svých cílů dosáhl. (Viasat)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (340)

tahit 

všechny recenze uživatele

Nebudu tady rozvíjet téma film versus literatura, ale jenom mini úvahu o tomto tématu. Král Jindřich VIII. je vděčný námět pro literaturu i film. Psát o ději podrobněji, co se mi líbí a nelíbí, by znamenalo zmiňovat jednotlivé epizody, jehož rámec a pojetí děje je vybudovaný na prvcích drsnější reálné historie jeho vnějšího života než vnitřního obrazu celé Anglie. Proto budu psát jen o dojmu, který na mě film zanechal. Myslím, že zde nedošlo k zásadním historickým omylům a drží se literárních předloh. I když jde o tradiční seriál v hollywoodském stylu, který mě občas neodolatelně přinutí k zívání. Jsem mu vše ochoten odpustit, protože je to seriál zajímavý už z toho důvodu, že je částečnou ilustrací dějových proudů epického vyprávění o Jindřichu VIII., ale přes všechny nedostatky, to má svůj klad a hlavně význam, protože to mnoho dalším pomůže alespoň vyplnit znalosti o životě a vládě tohoto muže na anglickém trůně. V případě hlubšího poznání, když bude mít někdo chuť, tak si může mnohé přečíst o něm v encyklopediích literárních žánrů, co nemohl tento seriál do svých televizních obrazů pojmout. ()

verbst 

všechny recenze uživatele

Jonathan Rhys Meyers je démon. Tohle je ale pouze "dobrá" série. Škoda, že nedosahuje kvalit Říma (např.: kulisy, "triky" atd...) Herecké výkony jsou perfektní (hlavně ten Meyers) ale když vono to někdy sakra drhne. Nedokáže vás to holt pohlit, tak aby jste "dali" třeba 3-4 díly denně, a to je škoda. Tím to pro mě končí. 65% po půlce první řady, a druhou ani vidět nechci ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Podle mého snad jediný seriál se vzestupnou kvalitativní tendencí. S přibývajícími sériemi přibývá na koukatelnosti. Zatímco první série je místy klasicky seriálová (tzn. zbytečné postavy, slepé odbočky), ta třetí už je záživná od začátku až do konce. Zmíněné vlastnosti seriálů jsou také, krom blbé znělky, jeho největším záporem. Zkrátit série taa na 7 dílů by neuškodilo. Herecky zde zcel vládne Meyersm který skvěle ztvárnil pomalu se psychopatizujícího se panovníka. Až bych řekl, že to nehraje, ale že je takový i on sám. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Tudorovci předvádějí to, na co jsme u seriálů ve stylu HBO zvyklí: zvýrazněné násilí, všudypřítomný sex, kvalitní řemeslo a ve srovnání s předchozím už slabší dramatickou linku, takže člověk bez slabosti pro historické reálie se může (ano, i přes přemíru sexu a násilí) uzívat nudou. Samotný Jindřich je ze všeho nejvíc arogantní floutek, který až příliš často předvádí dětinské záchvaty vzteku. Vlastně si sekyru nezasluží o nic míň než všichni ti, které pod ni poslal. Takřka všichni, kteří během dvou sezón ze seriálu zmizeli, byli bohužel velkými hereckými oporami - pletichář Sam Neil, Jeremy Northam jako vynikající Thomas Moore, královská Maria Doyle Kenedy a charismatická Natalie Dormer. Vlastně zbývá už jen jeden - James Frain jako sekretář Cromwell. Zkusme si tipnout, jak si s ním Jindřich VIII. poradí ;-) Po třetí sérii: Dějově slabší a roztříštěnější než předchozí, což je ale hlavně tím, že tahle etapa Jindřichova života žádný jednotný příběh ani nenabízí. Jindřich si (opět) našel nové oblíbence a těch starých se zbavil. Čtvrtá řada: Dramatičnost druhé série je definitivně pryč a my jen sledujeme sled událostí, o kterých se dočtete i na Wikipedii (což dříve tolik nevadilo). Do party se ke zbývajícím hercům přidala Joely Richardson jako laskavá a chytrá dáma Kateřina Parrová. Jinak je zarážející, že za čtyři série se tvůrci nepoučili ze svých chyb. Člověk by na konci čekal i nějaké to filozofické odfrknutí, přičemž seriál k jednomu už dlouho směřoval - na dost velkou svini se žádná voda nevaří. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Pátou hvězdu bohužel ubírá značné použití šampónu, kvůli kterému je snadné seriál odsoudit. Jinak jde ale o výborný kus, který má výborně profilované charaktery a atmosféru. Propracovanost některých motivů a jejich "spolupráci" s jinými díly na totéž téma (soud Thomase Moora plný odkazů na film a divadelní hru A Man for All Seasons) a plno dalších maličkostí stojí za to pochválit. Za zmínku stojí výběr herců a herecké výkony obecně a obdivuhodné množství citací historických postav a využití skutečně každého jen trochu známého jména té doby. Jistě je plno věcí změněno z dramatických důvodů, ale to na tom nic nemění. Nezbývá než postesknout si nad snahou zaujmout teenagery, která tu pátou hvězdu neúprosně strhává. ()

Galerie (435)

Zajímavosti (38)

  • Neexistují žádné historické doklady, že by hudebník Thomas Tallis byl bisexuální. (Morien)
  • Na seriálu pracovalo stovky lidí, přesto má tento výpravný projekt neobvykle malý rozpočet. Producent Morgan O'Sullivan prozradil, že si musí vystačit s necelými 4 miliony dolarů, přitom jen mluvících rolí má tento seriál 571, takže honoráře byly velmi nízké. (Lynette)
  • Jindřich VIII. měl ve skutečnosti dvě sestry, Margaret a Mary, v seriálu jsou ale obě zhuštěny do postavy Margaret, aby neměli diváci zmatek ze jmen postav, jelikož Jindřichova dcera s Kateřinou Aragonskou se rovněž jmenuje Mary. (Morien)

Související novinky

Tvůrce Bonda dá zabrat nacistům

Tvůrce Bonda dá zabrat nacistům

22.01.2013

Legendy vyprávějí, že stvořitel agenta 007 Ian Fleming se svému hrdinovi docela podobal i v soukromém životě. Nejen tím, že byl zhýralý alkoholik se slabostí pro krásné ženy a drahá auta, ale i… (více)

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

11.08.2012

Dívku s prapodivným jménem brzy uvidíme v upírském hororou Byzantium a adaptaci sci-fi románu „twilightové“ Stephenie Meyer The Host. Pak se objeví v historickém dramatu Mary, Queen of Scots, který… (více)

Superman postaví Velkou čínskou zeď

Superman postaví Velkou čínskou zeď

11.02.2012

Uvidíme, co na to Čínská lidová republika :). Tak nebo tak, Edward Zwick pokračuje v přípravách svého nového historického eposu The Great Wall pro studio Warner Bros. a novou produkční společnost… (více)

Henry Cavill je nový Superman

Henry Cavill je nový Superman

01.02.2011

Upozornil na sebe jednou z hlavních rolí v seriálu Tudorovci a fantasy Hvězdný prach, teď ho čeká velká hollywoodská budoucnost. Ještě letos ho uvidíme jako Thésea v starořecké fantasy Tarsema Singha… (více)

Reklama

Reklama