Reklama

Reklama

Poslední dny sopky Krakatoa

(TV film)
  • Česko Krakatoa: Poslední dny (více)

Obsahy(1)

26. srpna 1883 došlo po výbuchu malého vulkanického ostrova Krakatoa k jedné z největších přírodních katastrof v historické etapě lidstva. Za necelých 48 hodin bylo smeteno s povrchu země několik set měst a vesnic a zahynulo víc než 36 000 lidí. Po těch, kteří přežili, zůstaly deníky, zprávy o očitých svědectvích a záznamy jejich výpovědí. Sesbíral je holandský geolog Rogier Verbeek, jeden z mála vědců, kteří byli přímými svědky erupcí. Podle těchto záznamů byl natočen dvoudílný film.
Práce Rogiera Verbeeka o výbuchu sopky Krakatoa se stala základem moderní vulkanologie. Poprvé v historii byly zaznamenány zážitky očitých svědků a jejich pozorování celého průběhu sopečné erupce. Výbuch sopky Krakatoa měl dalekosáhlé důsledky. Do atmosféry bylo vyvrženo 20 milionů tun síry, které způsobily úchvatné západy slunce po celé naší planetě. Došlo k celosvětovému snížení teploty, jež bylo patrné ještě na začátku dvacátého století. Ze samotného vulkánu nezbylo téměř nic. Více než třicet kilometrů čtverečních pevné horniny prostě zmizelo. Během 48 hodin se Krakatoa doslova rozpadla. V roce 1927 se však v Sundském průlivu v hloubce 300 metrů objevily náznaky nových podmořských erupcí. Jak Verbeek ve své práci předpověděl, na místě rozpadlé Krakatoy se objevila nová sopka, která dnes roste rychlostí pěti metrů za rok. Indonésané ji nazvali Anak Krakatoa - Syn Krakatoy. V jejím dosahu dnes žijí miliony lidí. A Anak Krakatoa je stále větší a větší. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

ARI50 

všechny recenze uživatele

Na TV film je to slušný a povedlo se, jak příběhově tak herecky,není toho moc ale je to slušný, jenom délka je zbytečná. ()

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Na televízny film má síce Krakatoa pomerne vydarené triky a celkovo peknú vizuálnu stránku a aj keď príliš nenudí, nedokáže si po celú dĺžku udržať atmosféru a napätie. Film však nie je veľmi dlhý a rozhodne stojí za pozretie, aj keď možno len jedno. Dá sa však povedať, že za posledné roky sa v tomto "žánri" jedná o nadpriemernú záležitosť. ()

Reklama

aannemer 

všechny recenze uživatele

Triky nejsou bůhvíjaké suprové, ale ne zase tak špatné. Příběh je zajímavý, s hlavními postavami jsem se docela ztotožnil. Trochu té rozmělňovací omáčky díky tomu, že film je dvoudílný (co uvidíte příště a co jste viděli minule) mě štvalo, ale rychloposuv DVD to spravil. Samotný závěr je až apokalyptický. Věru, nechtěl bych být "při tom". ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Zdařilá záležitost vzniklá pro tv. Snímek má solidní trikovou stránku, příjemné herce a navíc díky krátké stopáži vůbec nenudí. Doporučuji každému, koho zajímá historie v zábavné podobě. Podle mě je Krakatoa o stupeň lepší, než ostatní snímky o vulkánech co vznikly za posledních pár let pro kina(Pekelná hora či Sopka). ()

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

Toto velkolepé drama vychází z výpovědi očitých svědků, aktuálních rozhovorů a moderní vědy aby vyprávělo skutečný, úžasný příběh o jedné z nejhorších přírodních katastrof v historii. Dne 26. srpna 1883, na malém sopečném ostrově vybuchul vulkán, který rozpoutal sérii děsivých tsunami, explozí a žhavých mraků popela. Během 48 hodin zničil stovky měst a vesnic, zanechaje za sebou více než 36. 000 mrtvých. Film zobrazuje čtyři příběhy, které se navzájem propojují : Holandského dispečera Willema Beijerincka s manželkou Johanou, snažící se zachránit svojí rodinu. Vědce Rogiera Verbeeka, který si až příliš pozdě uvědomí rozsah katastrofy a důsledky jeho selhání při varování populace. Strážce majáku Jacoba Schuita odmítající opusit svůj post, když je pobřeží zaplaveno popelem. A hrdiny kapitána Lindemana zodpovědného za životy cestujících, se kterými uvízl na lodi v moři. Živá rekonstrukce jevu, která je mnohými považována za první globální mediální událost. Krakatoa - je autentická rekonstrukce toho co se dělo během budování, děsivé vyvrcholení a devastující následky výbuchu. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (3)

  • Erupce vulkánu Krakatoa vyvolala do té doby nejhlasitější lidmi zaznamenaný zvuk (310 decibelů) v dějinách. Tento zvuk podobný výstřelu z kanónu byl slyšet až na 5 tisíc kilometrů vzdáleném ostrově Mauricius. (Dolero)
  • Do prípravy filmu bolo zapojených množstvo geológov a vulkanológov, aby film odpovedal čo najviac skutočnosti. (dobso)
  • Film je natočený podľa skutočnej udalosti. Počas leta 1983 Krakaroa niekoľko krát vybuchla a zničila tým samu seba. Pri explózii zomrelo približne 36000 ľudí. (dobso)

Reklama

Reklama