Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mohli jsme to vycítit šestým smyslem, viděli jsme znamení a teď se to stalo. Na světě se objevila úplně nová epidemie – rychle se šíří a je smrtelná. Nejhorším symptomem je totiž naprostá ztráta základního lidského pudu jedince – pudu sebezáchovy. Elliot Moore učí přírodní vědy na střední škole ve Filadelfii. Když napříč státy udeří tajemná smrtící epidemie, vyrazí spolu se svou ženou Almou, kolegou z práce Julianem a jeho osmiletou dcerou na zběsilý útěk před katastrofou. Míří do Pensylvánie a doufají, že na farmách mimo dosah velkých aglomerací se jim epidemie vyhne a jim se podaří přežít stále intenzivněji se šířící hrozbu. Brzy ale začne být jisté, že v bezpečí nebude nikdo a nikde… Režisér M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Znamení) přichází s dalším ze svých paranoidních thrillerů, které se vyznačují neočekávanými zvraty, temnou atmosférou, promyšleným budováním pocitu nebezpečí a nečekanými pointami. Film Stalo se je návratem k poetice, kterou diváci i kritici tolik oceňovali v jeho prvních filmech. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (6)

Trailer 5

Recenze (1 111)

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Na otázku prečo Happening dopadol tak ako nakoniec dopadol, sa ťažko hľadá odpoveď. Podpísal sa pod to fakt, že bol Shyamalan nútený prepisovať pôvodný a lepší scenár jeho myšlienky, ktorý však nesadol štúdiu alebo ide o jeho starší študentský projekt, s ktorým vyrukoval po posledných neveľkých úspechoch? Tomu druhému by som bol ochotný aj veriť, veď len v priamom súboji proti dnes už pomaly kultovému Šiestemu zmyslu jeho najnovší projekt nemá šancu obstáť. Nezlyháva však po réžijnej stránke, hudba a kamera taktiež spĺňajú prísnejšie kritériá a na navodenie vhodnej atmosféry plne postačujú. Tú však v kľučových momentoch eliminuje celkovo nevydarený casting a nie najlepšie vedenie hercov ale aj nie veľmi presvedčivé dialógy. Ale prečo? Lenže hoci som bol zvyknutý na vyšší štandard, potrebu pridať sa k tým, ktorí indickému majstrovi kopú imaginárny hrob zatiaľ necítim. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Jediný otazník ve spojení s tímto filmem visí z mé strany nad rozpočtem. Trochu bych i podezříval Shyamalana z toho, že raději něco málo zpronevěřil do vlastní kapsy, jako by tušil, že se jeho nejnovější počin (jak se u něj pomalu začíná stávat zvykem) ani nezaplatí. Ale teď vážně. Žádné zklamání z mé strany se rozhodně nekonalo, protože přesně takovýto komorní, téměř až intimní thriller jsem očekával. Shyamalan vrhá obyčejné hrdiny do mezní situace, kterou si nelze racionálně dost dobře vysvětlit a nechává je tápat nejenom nad otázkou záhadných úmrtí, ale i vlastních vztahů, které dostávají v krajních mezích zabrat vždy, byť některé dialogy trpí syndromem křížence „romantického béčka“. Není to o bubácích, ale o otázkách, které je dobré si začít pokládat. PS: Chvílemi to Shyamalan s kameramanem Fujimotou rozehrál tak famózně, až jsem si říkal, jak by bylo dobré, kdyby Cestu Cormaca McCarthyho zfilmoval on. ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Musim teda uznat, že film mě dokázal udržet u obrazovky až do konce, protože jsem si pořád řikal, co se to tam vlastně děje a byl jsem zvědavej, jak to teda dopadne. Ve filmu je pak několik scén, který by samy o sobě byly hodně dobrý, dá se chvílema mluvit i o nějakym napětí, ale celkově to působí jako úplná blbost. Jinak Marky Mark byl vždycky tragéd a Zooey Deschanel tady na sebe upozornila snad akorát svejma vytřeštěnejma modrejma očima. Hodně slabý 3 hvězdy a o tý třetí rozhodnul až nehappyendovej závěr. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Pointu dostaneme, příběh peláší kupředu po cestě lemované napětím a herci nás tímhle depresivním světem provedou s takovou lehkostí, že ta půldruhá hodinka uteče téměř sama. Tak proč zase zírám na ultranízká hodnocení a komenty dokola omílající z recenzí odkoukané stížnosti na absenci pointy a přítomnost nudy? Happening je už třetí Shyův film po sobě, od kterého veřejnost čeká, že zkombinuje Šestý smysl a Znamení a bude z toho podobně vypadající nervy drásající záležitost jako oba jmenovaní. A v důsledku těchto očekávání přichází tvrdý náraz. U Vesnice, kterou dodnes považuji za jeden z nejlepších filmů svého života, tento omyl chápu, u výtečné Ženy ve vodě už méně, ale pokud se někdo nedokáže poučit ani napotřetí, budiž. Snad by to chtělo chodit do kina bez předsudků a falešných očekávání a usmíření s nevyzpytatelným indickým Mistrem bude zase na pořadu dne. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Mno, nevim, jsem z toho taková rozpačitá... Jestli to má být varování, tak celkem chabí... jinak v tom vidím příběh dvou lidí, kteří si moc nerozumněli, jejich manželství stagnovalo, ale díky čemusi, co se odehrávalo na pozadí a díky čemu viděli spousty mrtvol, se dali opět dohromady... tak asi tak :D ()

Galerie (123)

Zajímavosti (13)

  • Odpověď na matematický rébus Juliana je, že měsíc má 30 dní, což je 10,737,418.23 dolarů. (Benjamin-L)
  • Film byl natočen kompletně tak, jak jej uvidíte. Běžná praktika je natáčet scény "napřeskáčku" a pak je sestříhat do smysluplného příběhu. (Benjamin-L)
  • V jednej zo záverečných scén má malá Jess, odchádzajúca do školy, na pleciach čierny batoh s nápisom AVATAR, čo je odkazom na ďalší pripravovaný Shyamalanov film Avatar: The Last Airbender. (rudess)

Související novinky

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

20.02.2023

Jakkoli to po tragické sérii ještě tragičtějších filmů Stalo se (2008), Poslední vládce větru (2010) a Po zániku Země (2013) nevypadalo, známý režisér M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Vyvolený) přece… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Nejžhavější scénář v Hollywoodu?

Nejžhavější scénář v Hollywoodu?

25.03.2009

Už před několika týdny se objevila zpráva, že Mark Wahlberg si zahraje v „mstitelském“ thrilleru The Prisoners o otci unesené 6-leté holčičky, který vezme spravedlnost do vlastních rukou. Znělo to… (více)

Zlaté maliny rozdány

Zlaté maliny rozdány

22.02.2009

Než vám ráno přineseme souhrn vítězů letošního udělování Cen Akademie, je tady už tradiční předehra – Zlaté maliny. Jednoznačnými vítězi se stali Mike Myers, Paris Hilton a... pozor, překvapení... se… (více)

Reklama

Reklama