Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mohli jsme to vycítit šestým smyslem, viděli jsme znamení a teď se to stalo. Na světě se objevila úplně nová epidemie – rychle se šíří a je smrtelná. Nejhorším symptomem je totiž naprostá ztráta základního lidského pudu jedince – pudu sebezáchovy. Elliot Moore učí přírodní vědy na střední škole ve Filadelfii. Když napříč státy udeří tajemná smrtící epidemie, vyrazí spolu se svou ženou Almou, kolegou z práce Julianem a jeho osmiletou dcerou na zběsilý útěk před katastrofou. Míří do Pensylvánie a doufají, že na farmách mimo dosah velkých aglomerací se jim epidemie vyhne a jim se podaří přežít stále intenzivněji se šířící hrozbu. Brzy ale začne být jisté, že v bezpečí nebude nikdo a nikde… Režisér M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Znamení) přichází s dalším ze svých paranoidních thrillerů, které se vyznačují neočekávanými zvraty, temnou atmosférou, promyšleným budováním pocitu nebezpečí a nečekanými pointami. Film Stalo se je návratem k poetice, kterou diváci i kritici tolik oceňovali v jeho prvních filmech. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (6)

Trailer 5

Recenze (1 114)

tombac 

všechny recenze uživatele

Po projekci jsem před sálem blekotal něco o sedmičkovém filmu, jenže s odstupem jsem byl při rekapitulaci plně konfrontován s plytkostí a prázdností snímku a frustrací z marného čekání na (šokující) rozuzlení celého toho sebevražedného divadla, jež Shyamalanovu kousku uměle dodávalo na napínavosti. Ne že by tam napětí přítomno nebylo, ale několik "napínacích" scén v podstatě hraničilo s demencí a docela se divím, že mě ty Wahlbergovy teorie a etudy s poryvy větru neuvedly v smích. Marno platno, asi jsem to klukovi indickému žral více než ostatní a minimálně za pár nápaditých úmrtí a místy slušnou atmosféru prozatím pod 5/10 nepůjdu. Každopádně pro mě větší zklamání než (druhá polovina) Vesnice. ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Ve své době nedoceněné a nepochopené STALO SE je ve skutečnosti vizionářským filmem o environmentální krizi. Jednou z hlavních výtek je, že film se prezentuje jako horor (a využívá některých hororových konvencí), ale ve skutečnosti není děsivý (spíš nechtěně komický), čímž jako žánrový počin selhává a je proto špatný. Jenže ta absence hrůzy ("Je to jenom větříček, haha") je tady zcela záměrná a funkční. Odráží totiž neviditelnost a neuchopitelnost globálních klimatických procesů, které se běžným lidem a často i vědcům prostě zdají natolik abstraktní, neurčité a neohrožující blízkou budoucnost, že kvůli tomu nejsme schopni přestat v nastoleném sebedestruktivním chování, které s největší pravděpodobností přivede planetu do těžko obyvatelného stavu. A odtud pak plyne ten nejděsivější aspekt Shyamalanova filmu, totiž ztráta pudu sebezáchovy a série sebevražd - protože co jiného aktuálně lidstvo (v rozvinutých zemích) páchá, než právě kolektivní sebevraždu? Zároveň je ve filmu opravdu důležitá role vědy a všimněte si, jak ji Shy provokativně, a přitom přesně ukazuje nikoli jako definitivní řešení problému, ale jako sice užitečný a zároveň nedokonalý nástroj, který komplexitu celého neurčitého DĚNÍ (odtud název filmu, v přítomném čase) nedokáže zcela a adekvátně postihnout. Ostatně jak si můžeme být jisti, že ta mysteriózní epizoda na severovýchodě USA skutečně přestala sama od sebe, nebo jestli ji neukončila dobrovolně vyjádřená vůle k sebeobětování ve jménu lásky (ach, jak patetické) v moři samozřejmě internalizovaného individualismu? Výborný, nekompromisní a ve svém vyznění znepokojivě ambivalentní film - a ano, strašně nacastovaný a zahraný, ale to se dá dnes brát jako součást kouzla. ___________ Detailnější rozbor filmu tady. ()

Reklama

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Zdaleka ne tak špatné, jak se tu někteří dušují. Očekávat pointu je v případě tohohle filmu dost naivní - copak je vůbec u filmů „s virem“ potřebná? Aha, on je to Shyamalan, tak tu přece musí být pointa! – to se zas někteří rozčilují jen díky vlastní míře očekávání. Rozhodně je bez diskuze to, že ústřední herecké duo nefunguje a děj je plytký. Atmosféru to nicméně má a některé scény z hlavy jen tak nedostanu. Více zde… ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Když se mamka naštve, tak se potomstvo třese strachy v koutku. Když ztratí trpělivost Matka Příroda jde do háje nejen lidstvo, ale i dobré filmy a Shyaova pověst. Bohužel. Je mi upřímně jedno zda je to myšlené vážně či ne (samozřejmě, že je), ale výsledek není ani ryba ani rak. Chvilkama směšný a nechtíc bavící a v některých momentech naopak přesně takový jaký jsem si ho přál (v několika málo záběrech se Night přibližuje atmosféře Ptáků od du Maurierové více než samotný Hitch). Především atmosférické krajinkářské chvilky s nejrůznější květenou se vyvedly, aneb kam se na to hrabe Receptář. Je mi líto, že se v mnoha scénách směju svému oblíbenci a ne s ním. Není to ovšem vyloženě směšné, není to ani nudné a už vůbec ne nesnesitelné. Díky Wahlbergově "hereckém výkonu" jde však o nechtěně přiteplenou záležitost. Nebýt jeho jdu s hodnocením i výše. A jaké, že to tedy vlastně je? Naprosto nijaké. Holt se to tak někdy semele, že se nezadaří. V mých očích u "eMka" poprvé a snad i naposled. Stane se. Stalo se to stalo. Škoda, jedeme dál. ♫ Hodnocení OST: 3/5 ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bolelo. "Pointa" vám pravděpodobně dojde už v páté minutě a z filmu se od scény v baru stane totální fraška, ve které všichni pořád opakují tři věci dokola v nejdementnějších dialozích, co jsem letos slyšel a zoufale se snaží o charakterní herectví (vážně ti chudáci četli scénář předtím, než se tomu upsali?). Nanejvýš předvídatelné, občas úděsně nudné a především, po většinu stopáže naprosto směšné. 4/10 P.S. Wahlbergův rozhovor s pokojovou rostlinou je asi největší WTF roku. ()

Galerie (123)

Zajímavosti (13)

  • Odpověď na matematický rébus Juliana je, že měsíc má 30 dní, což je 10,737,418.23 dolarů. (Benjamin-L)
  • Snímek se umístil na 8. místě v žebříčku nejhorších filmů všech dob sestaveném od čtenářů časopisu Empire. (orkadimenza)

Související novinky

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

20.02.2023

Jakkoli to po tragické sérii ještě tragičtějších filmů Stalo se (2008), Poslední vládce větru (2010) a Po zániku Země (2013) nevypadalo, známý režisér M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Vyvolený) přece… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Nejžhavější scénář v Hollywoodu?

Nejžhavější scénář v Hollywoodu?

25.03.2009

Už před několika týdny se objevila zpráva, že Mark Wahlberg si zahraje v „mstitelském“ thrilleru The Prisoners o otci unesené 6-leté holčičky, který vezme spravedlnost do vlastních rukou. Znělo to… (více)

Zlaté maliny rozdány

Zlaté maliny rozdány

22.02.2009

Než vám ráno přineseme souhrn vítězů letošního udělování Cen Akademie, je tady už tradiční předehra – Zlaté maliny. Jednoznačnými vítězi se stali Mike Myers, Paris Hilton a... pozor, překvapení... se… (více)

Reklama

Reklama