Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mohli jsme to vycítit šestým smyslem, viděli jsme znamení a teď se to stalo. Na světě se objevila úplně nová epidemie – rychle se šíří a je smrtelná. Nejhorším symptomem je totiž naprostá ztráta základního lidského pudu jedince – pudu sebezáchovy. Elliot Moore učí přírodní vědy na střední škole ve Filadelfii. Když napříč státy udeří tajemná smrtící epidemie, vyrazí spolu se svou ženou Almou, kolegou z práce Julianem a jeho osmiletou dcerou na zběsilý útěk před katastrofou. Míří do Pensylvánie a doufají, že na farmách mimo dosah velkých aglomerací se jim epidemie vyhne a jim se podaří přežít stále intenzivněji se šířící hrozbu. Brzy ale začne být jisté, že v bezpečí nebude nikdo a nikde… Režisér M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Znamení) přichází s dalším ze svých paranoidních thrillerů, které se vyznačují neočekávanými zvraty, temnou atmosférou, promyšleným budováním pocitu nebezpečí a nečekanými pointami. Film Stalo se je návratem k poetice, kterou diváci i kritici tolik oceňovali v jeho prvních filmech. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (6)

Trailer 5

Recenze (1 114)

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Každý Shyamalanův film je napjatě očekáván, u jeho posledních počinů ale už jen proto, abychom se dozvěděli, zda bude jeho film totální průšvih, nebo se tu mihne něco geniálního jako v jeho začátcích. Bohužel Stalo se je spíše tím průšvihem. Je tu několik momentů, které vypadají slibně, tvůrce je ale okamžitě pohřbívá rádoby dojemnými či napínavými scénami, které však působí spíše směšně. Ve výsledku je tak Stalo se napínavým filmem jen proto, že jsme při jeho sledování neustále ve střehu, kdy přijde ten dějový zlom či pointa. Jenže, nic takového se prostě nestane. Shyamalanův poslední kousek je vlastně takovou mysteriozně laděnou ekologickou agitkou, a vypadá to, že se kdysi slibný tvůrce definitvně utopil "ve vlastní šťávě". ()

woody 

všechny recenze uživatele

Nepochybuji, že na papíře to vyznívalo jako perfektní úderná satira na blábolivé prognostiky varující před zhoubným lidským jednáním ("Příroda vám to spočítá, bastardi, třiďte!") ... Bohužel na plátně to vyznělo přesně naopak, byť s několika mrknutími na diváka (vědec v televizi na konci). Shyamalan by se rád nebral vážně, ale asi mu to nějak podvědomě nejde (nebo zapůsobili producenti, ta krátká stopáž by tomu odpovídala). Ale jako reklama na božské oči Zooey a poučka jak natočit hutnou atmosférickou scénu je to dobré ()

Reklama

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Zdaleka ne tak špatné, jak se tu někteří dušují. Očekávat pointu je v případě tohohle filmu dost naivní - copak je vůbec u filmů „s virem“ potřebná? Aha, on je to Shyamalan, tak tu přece musí být pointa! – to se zas někteří rozčilují jen díky vlastní míře očekávání. Rozhodně je bez diskuze to, že ústřední herecké duo nefunguje a děj je plytký. Atmosféru to nicméně má a některé scény z hlavy jen tak nedostanu. Více zde… ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

To bylo tak. Jakési zlé lidstvo se nějak stalo hrozbou pro samotnou flóru země Nezemě, a tak se kytičky naprdly a začaly pouštět větry. Totiž, začaly pouštět do větru (kterému zjevně dovedly poručit) látky, které přimějí člověka k sebevraždě. Jen nevím, co tou hrozbou mělo být, zřejmě spalování biomasy nebo rostlinné přísady do pohonných látek. Ale budiž, zelený obsah by se dal překousnout, pokud by to ostatní fungovalo a nepůsobilo to tak angažovaně. Není to sice takový průšvih, jako remake Dne, kdy se zastavila Země, ale jinak tentokrát už Shyamalana obhajovat nebudu. Napětí a atmosféra nefunguje skoro nikde (no, možná jakž takž na té farmě), herci se moc nesnaží a dialogy rozhodně nepůsobí jako že je pronášejí lidé, kterým jde o život. Mírně lepší 2*. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Slušná atmosféra, pasáž v opuštěném domě se starou babicí geniální, stejně epizoda pro červený Jeep Wrangler uprostřed Pricetownu...ale co ten IMBECILNÍ scénář?? Wahlberg si sedne ke stolu s umělými sklenicemi od vína a začne vykládat pseudointelektuální vedeckofantastické kraviny jen chvilku poté, co vedl monolog s pokojovou květinou, navrch plastovou? OMFG ne, Shyi, tohle ne... ()

Galerie (123)

Zajímavosti (13)

  • Odpověď na matematický rébus Juliana je, že měsíc má 30 dní, což je 10,737,418.23 dolarů. (Benjamin-L)
  • Shyamalanův původní scénář pod názvem THE GREEN EFFECT se točil okolo vzpoury rostlin proti lidskému pokolení (ve stylu Dne Trifidů), ale studio jeho scénář zamítlo a Shyamalan byl nucen původní příběh přepsat do dnešní podoby. (3DD!3)
  • Natáčení probíhalo také na philadelphské Walnut Street nebo v Rittenhouse Square Park v Mansterman High School. (Terva)

Související novinky

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

20.02.2023

Jakkoli to po tragické sérii ještě tragičtějších filmů Stalo se (2008), Poslední vládce větru (2010) a Po zániku Země (2013) nevypadalo, známý režisér M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Vyvolený) přece… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Nejžhavější scénář v Hollywoodu?

Nejžhavější scénář v Hollywoodu?

25.03.2009

Už před několika týdny se objevila zpráva, že Mark Wahlberg si zahraje v „mstitelském“ thrilleru The Prisoners o otci unesené 6-leté holčičky, který vezme spravedlnost do vlastních rukou. Znělo to… (více)

Zlaté maliny rozdány

Zlaté maliny rozdány

22.02.2009

Než vám ráno přineseme souhrn vítězů letošního udělování Cen Akademie, je tady už tradiční předehra – Zlaté maliny. Jednoznačnými vítězi se stali Mike Myers, Paris Hilton a... pozor, překvapení... se… (více)

Reklama

Reklama