Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mohli jsme to vycítit šestým smyslem, viděli jsme znamení a teď se to stalo. Na světě se objevila úplně nová epidemie – rychle se šíří a je smrtelná. Nejhorším symptomem je totiž naprostá ztráta základního lidského pudu jedince – pudu sebezáchovy. Elliot Moore učí přírodní vědy na střední škole ve Filadelfii. Když napříč státy udeří tajemná smrtící epidemie, vyrazí spolu se svou ženou Almou, kolegou z práce Julianem a jeho osmiletou dcerou na zběsilý útěk před katastrofou. Míří do Pensylvánie a doufají, že na farmách mimo dosah velkých aglomerací se jim epidemie vyhne a jim se podaří přežít stále intenzivněji se šířící hrozbu. Brzy ale začne být jisté, že v bezpečí nebude nikdo a nikde… Režisér M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Znamení) přichází s dalším ze svých paranoidních thrillerů, které se vyznačují neočekávanými zvraty, temnou atmosférou, promyšleným budováním pocitu nebezpečí a nečekanými pointami. Film Stalo se je návratem k poetice, kterou diváci i kritici tolik oceňovali v jeho prvních filmech. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (6)

Trailer 3

Recenze (1 114)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Shyamalan je mistr! Celé to bylo hrozně působivé a epizodka s psychobarákem byla naprosto dokonalá. On prostě dokáže udělat strašidelnou atmosféru z ničeho a pak to zas odlehčit nenápadnou komickou vložkou. Smrti byly bezva a navíc se to odehrává v pěknejch zelenejch lokacích, které působí hrozně uklidňujícím dojmem. Což je sranda vzhledem k obsahu filmu :) Btw herci excelují v umění být sympatičtí. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Škoda, že ten vítr nepohltil také Václava Klause, aspoň by ta Shymalanova ekologická agitka měla nějaký užitečný efekt. Ale vážně – Shyamalan svojí režisérskou zručnost neztratil a stále umí natočit scény, při kterých zamrazí, problém je ale ve dvou věcech – v nedomyšleném konceptu, kdy si logika dává dost často dovolenou a pak hlavně v ústřední herecké dvojce. Mark Wahlberg, ať ho mám rád sebevíc, se do role středoškolského profesora biologie a tápavého manžela absolutně nehodí (Markovi jsou vlastní nasrané macho postavy, nejlépe se zbraní v ruce) a kdykoliv se snaží zahrát nějakou vážnou emoci a do toho promluví, ruinuje se svým věčně zkrabatělým čelem a nevěrohodností projevu veškeré dění na plátně. Marku, sorry, tohle se nepovedlo (Jacksonova ´The Lovely Bones´ se bojím, bojím). Zooey - nachová panenka s velkýma očima – tomu pak dává ještě ránu. S castingem a nedomyšleným scénářem tedy Shyamalan prohrál na celé čáře, ale ještě pořád zůstávám jeho příznivcem. ()

Reklama

KarelR 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bolelo. "Pointa" vám pravděpodobně dojde už v páté minutě a z filmu se od scény v baru stane totální fraška, ve které všichni pořád opakují tři věci dokola v nejdementnějších dialozích, co jsem letos slyšel a zoufale se snaží o charakterní herectví (vážně ti chudáci četli scénář předtím, než se tomu upsali?). Nanejvýš předvídatelné, občas úděsně nudné a především, po většinu stopáže naprosto směšné. 4/10 P.S. Wahlbergův rozhovor s pokojovou rostlinou je asi největší WTF roku. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Stalo se. Mohlo to dopadnou ještě hůř, nebo snad ne? Shyamalan motá páté přes deváté, jeho postupy by byly inovační možná tak za první republiky, v roce 2008 to bohužel působí neuvěřitelně trapně a samoúčelně, přitom trailer předznamenával nadupaný film. Realita je taková, že Shyamalan by nevylekal roční batole, natož statného jonáka, jakým jsem já :-). A název filmu bych změnil na Tráva zabiják. Když brakový film, tak i brakový název. Děkuji za pozornost, konec hlášení. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Nepochybuji, že na papíře to vyznívalo jako perfektní úderná satira na blábolivé prognostiky varující před zhoubným lidským jednáním ("Příroda vám to spočítá, bastardi, třiďte!") ... Bohužel na plátně to vyznělo přesně naopak, byť s několika mrknutími na diváka (vědec v televizi na konci). Shyamalan by se rád nebral vážně, ale asi mu to nějak podvědomě nejde (nebo zapůsobili producenti, ta krátká stopáž by tomu odpovídala). Ale jako reklama na božské oči Zooey a poučka jak natočit hutnou atmosférickou scénu je to dobré ()

Galerie (123)

Zajímavosti (13)

  • Shyamalanův původní scénář pod názvem THE GREEN EFFECT se točil okolo vzpoury rostlin proti lidskému pokolení (ve stylu Dne Trifidů), ale studio jeho scénář zamítlo a Shyamalan byl nucen původní příběh přepsat do dnešní podoby. (3DD!3)
  • V jednej zo záverečných scén má malá Jess, odchádzajúca do školy, na pleciach čierny batoh s nápisom AVATAR, čo je odkazom na ďalší pripravovaný Shyamalanov film Avatar: The Last Airbender. (rudess)
  • M. Night Shyamalan si tentokrát príliš nezahral. Prepožičal hlas Joeymu (neustále volajúcemu Alme). (MoiJe)

Související novinky

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

20.02.2023

Jakkoli to po tragické sérii ještě tragičtějších filmů Stalo se (2008), Poslední vládce větru (2010) a Po zániku Země (2013) nevypadalo, známý režisér M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Vyvolený) přece… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Nejžhavější scénář v Hollywoodu?

Nejžhavější scénář v Hollywoodu?

25.03.2009

Už před několika týdny se objevila zpráva, že Mark Wahlberg si zahraje v „mstitelském“ thrilleru The Prisoners o otci unesené 6-leté holčičky, který vezme spravedlnost do vlastních rukou. Znělo to… (více)

Zlaté maliny rozdány

Zlaté maliny rozdány

22.02.2009

Než vám ráno přineseme souhrn vítězů letošního udělování Cen Akademie, je tady už tradiční předehra – Zlaté maliny. Jednoznačnými vítězi se stali Mike Myers, Paris Hilton a... pozor, překvapení... se… (více)

Reklama

Reklama