Reklama

Reklama

VOD (1)

Tvůrčí duo bratrů McHenryových představuje animovanou satirickou taškařici, ve které skotská armáda vyžene během druhé světové války Němce z Anglie. (Morien)

Recenze (28)

Terva 

všechny recenze uživatele

Mám rád, když se do děje vtáhne pár faktorů. Zde je to naprosto podmanivá hudba (Guy Michelmore) , úchvatný akční začátek který nádherně přejde v kreslené úvodní titulky. To je prostě paráda. CITÁT - Mám tě, ty svině!!......... Po úvodu se dostáváme do okresu Kent v Anglii roku 1940. Jeden z prvních záběrů je na "Pivní stan" CITÁT - Další den v spanilém božím království............... V příběhu můžeme zahlédnout v akci i Německou legendární vzducholoď Hindenburg. Hlavní hrdina Chris má problém. Má velké ruce, což se spoustě vesničanů zdá nepřirozené. Kvůli těm velkým rukám ho nevezmou ani do armády. Jenže válka si je najde všechny. Dialog mezi Himmlerem, Goebbelsem a Goeringem v 15 minutě sem ani nebudu psát. Vychutnejte si ho sami. CITÁT - Strávíme léto v Londýně.......... Nádherně pojaté je zapalování invazních majáků po celé Anglii. No, prostě nostalgie. Chris dostává šanci dokázat, jaký je Anglický patriot a zákonitě se té šance chopí a to doslova, má přeci velké ruce. CITÁT - Dobrá vy sráči, ozbrojte se!!........ Určitě jedna z nejsrandovnějších scének je likvidace domu číslo 10 a okupace Londýna - (F)RITZ CAFE -. CITÁT - Bitva o Londýn skončila, bitva o Anglii začíná........... Ovšem co mě dostalo je předělání Londýnského metra k obrazu Německých okupantů - síla. Chrisova chvíle už je na dosah. Hledá zapomenuté kmeny na dalekém severu. A najde, má prostě statečné srdce, a to taky doslova. Skotská legenda, která prý údajně žije v Austrálii........ - to je Statečné srdce. Příběh o válce a lásce, plný ironie, výbuchů, střelby, dobré hudby a divoké akce. Lehce podobný Teamu Amerika, ale ne tak vyšperkovaný, ale i tak je to povedené. Líbí se mi ta symbolika, kdy Němci se chovají jako Římané, Angličani hledají útočiště ve Skotsku, obléhání žlebu je lehkou parodií na Pána prstenů a Statečné srdce už ani nebudu komentovat. Finále jsou krvavá jatka a proto nedoporučuji dětem. S Chrise se možná stane legenda a legenda zvaná Statečné srdce se promění v šíleného Maxe. CITÁT - Blbec.......... ()

RakeW 

všechny recenze uživatele

Ten film má móře předností. Vizuální stránka je úžasná a dokonalá a báječná a fantastická a ještě mnohem víc (snad jen ohňové efekty jsou trochu mimo, asi to byl záměr, ale nevyšel), hudba má šmrnc, kvalitní dabéři se se svými roztodivnými přízvuky snaží seč můžou, aby těm ztuhlým ksichtům nápaditých loutek vdechly něco života... A pak různé maličkosti pramenící hlavně z výše zmíněného (Goebbelsův kukuč například). Jenže ani to všechno nestačí k tomu, aby člověk při sledování neměl pocit, že veškerá tvůrčí snaha přišla tak nějak vniveč. Těch vtipů je tam prostě málo a často jsou vtipné opravdu jen trochu (což je většina satirických narážek určených pro publikum znalé britských poměrů) anebo rovnou nejsou vtipné vůbec, situační humor se nese v duchu "dva náckovští teplajzníci, na které spadne lustr sestřelený odraženou kulkou z diamantového Lugeru Adolfa Hitlera oblečeného v ženských šatech." Hahaha. Ani ty nejlepší kousky typu "lethal weapon" nejsou zrovna kulervoucí, což by zase tak nevadilo, kdybych jich tam bylo hodně, jenže není. Kromě toho celý příběh trochu postrádá drajv. Přestože se film sám prezentuje jako šílená jízda, je v něm spousta scén do počtu (= jen další exhibice audiovizuálního umu). V posledních minutách se to trochu zlepší, ale i definitivní konec, který divákovi opět dává najevo, jak moc tvůrci tlačí na pilu, vyjde zase do prázdna. Naopak předzávěrečný masakr je naprosto geniální a naplno ukazuje potenciál celé téhle taškařice. "Kiss the rock! Kiss kiss!" ()

Reklama

JFL 

všechny recenze uživatele

Britský snímek pojatý jako válečný epos překlopený do burlesky a ztvárněný panenkami neodvratně asociuje "Team America", ale právě ve srovnání se známějším americkým loutkovým spektáklem se ukazuje jako zcela osobitý projekt. Jestliže "Team Amerika" je parodií na hollywoodské macho akčňáky a mainstreamová schémata, "Jackboots on Whitehall" vychází z logiky volného řetězení nonsensových sekvencí ve stylu Monty Pythonů. Hlavním dramaturgickým principem zde není parodie nýbrž karikatura, jejíž optikou je pohlíženo na britský nacionalismus, potažmo klasické atributy asiciované s Británií v západní popkultuře. ()

Gaaron 

všechny recenze uživatele

Politicky značně nekorektní karikaturistická přehlídka plastových figurek, která proti tomu, co naznačoval trailer, netěží ani tak z přemíry vtipných situací jako spíš z nesmírné sympatičnosti všech zúčastněných. A Mel se konečně dočká! PS: Spallova hlasová variace na Churchilla si zaslouží místo v síni slávy. ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Jackboots on Whitehall bych k Team America tolik nepřirovnával. Není to tolik napěchované drsným a vulgárním humorem jako dílo tvůrců South Parku, spíše můžete očekávat typicky britský suchý humor. Jako téma slouží alternativní historie druhé světové války ve značně zjednodušený a oddychový verzi. Rozhodně si autoři nelámali moc hlavu nad invazí jednotek eSeS do Spojeného království Velké Británie a Severního Irska, když se dá vlastně do Londýna prokopat. Zaujala mě orchestrální hudba, jenž dodává řečnickým momentům určitou vážnost, ačkoliv v této satiře potřeba vůbec není. Jackboots zobrazuje nejrůznější předsudky, které se na Angličany a Skoty ve světě tradují, a tím jen dokazují, že si umí dělat legraci sami ze sebe. Toho si vážím asi nejvíce. Určitě vás může zaujmout stylizace, satira a jistý nadhled. Varování pro citlivky: film obsahuje loutkové násilí! ()

Galerie (14)

Zajímavosti (3)

  • Postavu Winstona Churchilla namluvil Timothy Spall, který si Churchilla zahrál i ve snímku Králova řeč. (rhead)
  • Hudbu k filmu nahrál Pražský filharmonický orchestr. (WillyMarks)

Reklama

Reklama