Reklama

Reklama

Joe Strummer

(festivalový název)
  • Velká Británie Joe Strummer: The Future Is Unwritten (více)
Trailer

Dokumentárny film o frontmanovi kultovej skupiny The Clash.  Film známeho režiséra hudobných dokumentov a videoklipov Juliena Templa je poctou ústrednej osobnosti britstkej hudby, frontmanovi skupiny The Clash Joeovi Strummerovi. Na speváka, gitaristu a autora piesní, ktorý zomrel v roku 2007, v dokumente spomínajú jeho kolegovia z The Clash a ďalších skupín, v ktorých pôsobil, ale aj ďalšie osobnosti, ktoré hudobne, či inak ovplyvnil, ako napríklad Bono Vox z U2, Anthony Kiedis a Flea z Red Hot Chilli Peppers, ale aj herci Johnny Depp, Matt Dillon a Steve Buscemi. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (16)

KanjiVital 

všechny recenze uživatele

Joe Strummer byl a je pro mě idolem a osobností, která je hodna následování. Kazatel, který dospěl od radikálních levičáckých názorů až dalo by se říct k umírněným humanistickým názorům, jejichž gró vychází z toho, že: "Lidé dokáží změnit cokoliv". Jako jeden z mála lidí se podle mého názoru nezaprodal a jeho upřímnosti se dalo věřit, protože se obešla bez zbytečných pozlátek. Tohle všechno jsem si uvědomil díky tomuto výjimečnému dokumentu. Na Joea tu vzpomíná celá plejáda známých a zajímavých osobností, tak namátkou třeba: Johnny Depp, Steve Buscemi, Jim Jarmusch, Matt Dillon, John Cusack. Bono Vox (U2), Anthony Kiedis a Flea (oba z RHCP). Celý dokument je výborně zpracován, a to jak po vizuální stránce, tak také té obsahové. Zvlášť zajímavě potom působí rozpohybované kresby, které ilustrují výklad samotného Strummera, který je skrz úryvky z jeho rádiové show jako by průvodcem svým vlastním dokumentem. Sečteno podtrženo: jeden z nejlepších hudebních dokumentů, co jsem viděl (a že jsem jich viděl)! Co dodat? Obrovská škoda, že nás opustil tak předčasně, protože toho mohl ještě hodně říct a stvořit. Snad se na všechno, co nám tu zanechal, jen tak nezapomene... "THE FUTURE IS UNWRITTEN" ()

AnanAss 

všechny recenze uživatele

V prosinci roku 2002 zasáhla svět smutná zpráva o úmrtí Joea Strummera, známého především jako frontmana legendárních Clash. Nad jeho životem vzpomínají u táboráku nejen jeho blízcí a kolegové z řad muzikantů, ale i světoznámí herci a režiséři. Například profesionál Steve Buscemi se svěří, že při jejich společném natáčení měl neskutečnou trému. Perfektně zpracovaný dokument o jeho dětství, hudebních začátcích v rock’n’rollové squatterové kapele 101ers a následné zakotvení u Klešáků, ve které se již projevovalo jeho nadšení do reggae a jamajské kultury. Po rozpadu se uchytil i jako moderátor rádia a fušoval třeba jako DJ do techna, aby skončil jako skladatel soundtracků k několika filmům a také příležitostný herec. Spousta záběrů ze života a koncertů je zde proložena archivními událostmi nespokojené společnosti dané doby. Čest památce výjimečného muzikanta, věčného tuláka a týpka se špičatýma ušima, který měl sice neustále Policii v zádech a Bojoval se zákonem, ale když ho Londýn povolal, tak se nezalekl ani Bílé vzpoury. ()

Reklama

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Nakopnutý dokument o jedné z největších hudebních osobností vůbec. Večer u řeky kolem vatry a s obligátní kytarou se o Johnu Grahamu Mellorovi rozkecává spousta známých xichtů a nešetří chválou ani kritikou. Největší prostor je věnován titulní osobnosti, ale dojde pochopitelně i na The Clash - zformování, vzestup i rozpad. S koncem The Clash však Joeův příběh nekončí - píše hudbu k filmu, v pár si dokonce i střihne nějakou menší roli, objevuje nové hudební možnosti, nepřestává tvořit s lidmi a pro lidi... Až do smrti. Dík. ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Zabehnutá (klipová) stratégia širokospektrálneho a nevágneho zdelenia ani tu-pri ďalšej uvoľnenej propagácií profilu jednej výnimočnej osobnosti hud. priemyslu-neškrípe. O kom je reč? Joe Strummer, spoluzakladateľ, gitarista, spevák a predovšetkým líder legendárnej punkovej skupiny "Clash", ktorá je právom označovaná za jednu z najvplyvnejších muzikantských zoskupení 70. rokov. Popri nihilistických Sex Pistols, prostoduchých Ramones či melancholických Joy Division (spadajúcich už do post punku) nastupujú na svoju dráhu neovládateľný "Clash". Texty plné politického idealizmu, neskrotiteľnej drzosti a zašifrovaných odkazov. Venované jak bežnému občanovi, tak zarytému nonkonformistovi. 6 štúdiových a 3 koncertné albumy z ktorých najviac na verejnosti rezonuje deska "London Calling", ale obdivu samozrejme neunikajú ani iné, nemenej cenné výtvory ako napríklad "The Clash", "Sandinista!", "Combat Rock". Julien Temple si ako kormidelník vlajkovej lode "StrummerLand" počína úplne s prehľadom. Spracovanie sekundárnych údajov mu ide ako po masle a glosovanie starých známych (Vox, Kiedis, Flea, Depp, Buscemi, Dillon "and others") drží vo veselom, občas aj diskurzívnom duchu. Okrem toho, že monitoruje vzostupy-pády-rozpady, tak svoju pozornosť obracia najmä na ikonu s iniciálmi J.S. Od jeho búrlivo-nežných premien zmýšľania (prirodzená metamorfóza rozhnevaného mladého muža na rozvážneho a činorodého umelca je skrátka krásna), cez viacnásobné prechody medzi rôznymi kapelami ("The 101ers", "Latino Rockabilly War", "The Mescaleros", "The Pogues"), až po nadrámcové zavŕšenia svojej pestrej kariéry (sólo vystúpenia, filmové role, rádio broadcasty, koprodukcie, etc.) zachytáva existenciu persóny, ktorá v dejinách hudby 20. a 21. storočia patrí medzi tie najváženejšie . Punk rocková paradigma pre X generácií-"THE CLASH". „Keď sa zmení rytmus hudby, otriasajú se mestské hradby.“ ()

Niella 

všechny recenze uživatele

Joe Strummer said,"People can change anything". He also said : This is my Indian summer...I learnt that fame is an illusion & everything about it is just a joke. I’m far more dangerous now, because I don’t care at all.. "People think I'm a raving idiot. I go to radio station and say, 'Look, ninety-two percent of American have no idea where Central America is or what's happening there, at least,' and they go, 'Yes, but, uh, tell us about your new hairstyle....'" ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama