Reklama

Reklama

Hannibal

(TV film)
  • Velká Británie Hannibal: The Man, the Myth, the Mystery
všechny plakáty

Obsahy(1)

Byl to jeden z největších vojenských géniů historie. Přivedl Řím na pokraj zkázy - ale nakonec bylo zničeno jeho rodné Kartágo. Kde se tedy stala chyba?  Je jen málo jednotlivců, kteří změnili běh dějin: jedním z nich byl Hannibal. Kartaginský válečný génius, jehož taktika ve válce před dvěma tisíci lety téměř porazila Řím. Hannibal měl ve zvyku dělat nečekané věci. Byl vždy několik kroků před protivníkem v myšlení i v tom, co dělal. Jeho bitevní taktika byla tak úspěšná, že se dodnes napodobuje. Překonal extrémní podmínky, aby porazil Řím a stal se legendou. Za hrdinstvím a taktickou genialitou se však v Hannibalově příběhu skrývá ironický podtext. Přivedl Řím na pokraj zkázy - ale nakonec bylo zničeno jeho Kartágo. Jeho rodné město bylo doslova vymazáno z povrchu zemského. Kde se tedy stala chyba? (Česká televize)

(více)

Recenze (15)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Úžasný dokument o jednom z největších vojevůdců starověku, od jeho narození až po bohužel nešťastnou sebevraždu. Byl vrchním velitelem Kartaginských vojsk v druhé punské válce, během které absolvoval tažení z Pyrenejského poloostrova jižní Galií přes Alpy. Zde ve filmu celá vědecká část odborníků doslova žasne jak se mu to podařilo, i když měl nakonec více jak padesátiprocentní ztráty způsobené především změnou klimatu, nedostatkem potravy, špatným terénem a celkovou vyčerpaností. Dokument se zaobíral, jak vojenskou technikou (zde vidíme úžasné bojové lodě, které později okopírovali i samotní římané) strategií boje a využití bojově vycvičených slonů, politickou situací i samotným Římem tehdy ještě republikou avšak společně s Kartágem v 2. a 3. stol. př.n.l. bylo supervelmocí, a zároveň i jeho věčným rivalem v nadvládě nad západním Středomořím.. Nejvíce prostoru samozřejmě dostalo jeho jedinečné a zdrcující vítězství v krvavé bitvě u Cann roku 216 př. n. l. od něhož se stále učí i novodobější vojevůdci a dokonce se stává i častým rozborem na různých vojenských akademiích. Hannibal tedy po sobě zanechal obraz muže, před ním se ve své době třásl celý tehdy ještě v podstatě koloniální Řím, ale také se podstatnou měrou i když nevině zapříčinil o konečnou zkázu Kartága které bylo později asi kolem roku 146 př. n. l. úplně dobyto a srovnáno se zemí. Dostačující a plnohodnotný dokument, ze kterého jem si odnesl hned několik nových poznatků. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

V první půlce dost slušný dokument, který sice neříká mnoho co bych nevěděl, ale říká to docela uceleně a srozumitelně. Bohužel celé období po bitvě u Kann je vzto příliš zkratkovitě a chudě. Scipionovo tažení do Hispánie, vzpoura v Kartágu proti Hannibalovi, Hannibalovo působení v Kartágu po prohrané válce, o tom všem nezazní takřka nic. Proto jen průměrné hodnocení. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Portrét jednoho z nejproslulejších vojevůdců lidské historie vyniká výtečným odborným zvádnutím tématu. Platí to nejen pro historickou, ale i filmovou rovinu jeho zpodobení. Fakta, uvedená v knihách non-fiction, jsou ovšem také zajímavá; fatálně jim však chybí názornost a předmětnost adekvátního filmového dokreslení. Film na přidělené, časově velmi omezené ploše nemůže stavět na přílišném množství fakt nebo v nich dokonce tonout; musí zvládnout - má-li být věrohodný - jejich metodické propojení směrem k divákovi je v tomto případě příkladné. Hannibal tu opravdu před námi ožívá v celé malebnosti svého kreativního dějinného odkazu. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Príbeh stojaci mimo série "Heroes and Villains", avšak vyvedený v rovnakom duchu. Po Napoleónovi najpríťažlivejší a najkomplexnejší, i keď samozrejme tak trochu idealizujúci. Ak ale Vin Diesel (či ktokoľvek, kto sa odváži) vykreslí svojho čisto filmového Hannibala takto nejako, bude to super historicko-dobrodružný film. (ako nečakaný bonus potešil Ben Cross ;-) ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Pre ľudí, ktorí majú radi históriu, či sú fanatici do hier ako Rome Total War je dokumet vynikajúci v objasnení si niektorých faktov. Informácie sú podávané, ako zaujímavosti a nie ako fakty, čiže nevyznejú ako školská nuda. Rekonštrukcie bitiek, vysvetlenie taktiky alebo rozoberanie myslenia je v dokumente nenásilné a donúti vás mlčky sledovať. Dokument by zvládol aj dlhšiu minutáž. ()

Machrovic 

všechny recenze uživatele

narrator: Alisdair Simspon http://www.imdb.com/name/nm1368037/, režie: Edward Bazalgette http://www.imdb.com/name/nm0063279/ // Pozor! Tento film: http://www.imdb.com/title/tt0766213/ není s tímto totožný, ač je ze stejného roku a od stejného režiséra a je taktéž od BBC. Rozdílná je především stopáž a potom herecké obsazení. V seznamu herců je zde spoustu osob, které v tomto dokumentu nevystupovaly. // http://torrentspy.com/torrent/755510/Hannibal_the_Man_the_Myth_the_Mystery_BBC_14_05_06 // historické reálie: http://cs.wikipedia.org/wiki/Bitva_u_Kann ()

Jazzzz 

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotit dokumenty, některé jsou sice skvělé jiné odporné, ale většinou jde o dokumenty dokumentární a tudíž těžce průměrné... Nevím co víc se dá o dokumntech říct - člověk se na něj podívá, občas se doví něco nového, ale málokdy se stane, že by člověk stál o opětovné shlédnutí... Stejně tak to mám já s Hannibalem, nejdříve jsem se zaradoval, že dávají můj oblíbený film s A. Hopkinsem a místo toho jsem se dozvěděl, že Hannibal vlastně prohrál, protože se mu splašili sloni... :-) ()

Yardie 

všechny recenze uživatele

Velice povedený dokument. Pěkně natočené, srozumitelné a pěkně vysvětleno a hlavně poutavou formou. Kdyby takovou formou bylo točeno více dokumentů, myslím, že by se tím zvedla sledovanost i vzdělanost lidí. Občas se mi zdálo, že některé věci byly odbyty velice rychle, mohly být podrobnější, ale to základní a nejdůležitější bylo snad řečeno. Každopádně velice povedené a zajímavé. Jedné, co mi vrtá do teď hlavou je, proč to Hannibal nedokončil a Řím nesrovnal se zemí a nedokončil své tažení. Ale to se asi nikdy nedozvíme... Howgh! ()

Cruchot 

všechny recenze uživatele

Zajímavá lekce dějepisu, i když přeci jen poněkud zjednodušená. Pro toho, kdo se v problematice orientuje, nepřináší nic moc nového, jinak ovšem patrně mnohem přínosnější a názornější než sebelepší výklad učitele ve škole. ()

Arequipa 

všechny recenze uživatele

Kvalitní dokument. Jen mi chybělo, že v dokumentu nezaznělo, proč Hannibal nezkoušel dobýt samotný Řím, když byl po bitvě u Cann tak glorifikován. Přes nesporné Hannibalovi vojevůdské kvality je otázka, zda jeho tažení proti Římu nebylo zbytečné píchnutí do vosího hnízda. Konečný osud Kartága - jehož zkázu už Hannibal kvůli své sebevraždě vidět nemohl - může být jedním z argumentů. Přesto Hannibalovi nesporně patří významné místo mezi nejslavnějšími vojevůdci historie. ()

mr.bredok 

všechny recenze uživatele

Opravdu brilantní spojení hraneho filmu a dokumentu. Právě tímto spojením udržuje celý film napětí a přestože víme jak Hannibal dopadl držíme mu palce - co kdyby to dopadlo jinak a on dal těm nafoukaným římanům na frak i v severní africe. ()

Reklama

Reklama