Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ghetto No.1 je Chanov. Chanov je romské ghetto. Synonymum bezradnosti, nemohoucnosti, směsice pokrytectví a dobře míněných snah řešit takzvanou romskou otázku. Chanov, naše noční můra, výčitka, špatné svědomí. Ale i omezenost, agrese, bezvýchodnost. Prohlásí-li někdo, že žije v Chanově, je automaticky zařazen na nejspodnější myslitelnou sociální příčku. Je to nesmazatelné stigma. Chanov je značně horká půda – místo s nadprůměrně vysokou kriminalitou, pětadevadesátiprocentní nezaměstnanstí, skoro osmdesátimilionovým dluhem na nájemném. Obrazy, které Chanov nabízí, mluví samy za sebe. Ve filmu nechci obžalovávat (po pravdě řečeno nevím koho), nepředkládám osvícené recepty (pochybuji, že nějaké existují). Smyslem dokumentu je nahlédnout a nechat nahlédnout za jednu neviditelnou, ale bolestně citelnou hranici v srdci bezhraničné Evropy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Hm tak musím sa priznať, že som o sídlisku Chánov počul vďaka tomuto osvetovému dokumentu prvý krát. Dôkaz, že tretí svet nie je ohraničený inými kontinentami, ale nachádza sa ako šelesť aj v srdci Európy. A nikto nevie, čo s tým. Veď prečo nepredať horúci zemiak politikom zajtrajška. Názory ponúkajú aj kapacity zo zahraničia a treba ich vypočuť. Ale u nás nikto nepočúva ani tých, ktorých sa týka problém bezprostredne. Asi inak, ako točiť o problematike dokumenty, sa ďalej nepohneme. Tento je prekvapivo celkom komplexný a ozrejmuje viacero bludných kruhov, spôsobených vo veľkej miere nastavením systému. ()

Všežrout 

všechny recenze uživatele

"Vy nechodíte do školy kluci?" Cikaně 1: "Joo, chodíme. On nechodí." "A proč nejste ve škole?" "Eee..." Cikáně 2: "Jsme nemocný ne?" Cikáně 1: "Mnnn, my deme domů. Mě začíná bolet hlava." "Co? Proč nejste ve škole?" "Bolí mě hlava." :-) Koktaná "moudra" Herr Papeho se poslouchala mnohem hůře. Naopak se mi líbil nápad konfrontace záběrů Chánov X vepřín. Štěstí, že se pašící nemohou nijak ohradit. To jsou přeci jen užitečná a prospěšná zvířátka...a chutná k tomu ;-) ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument, který výborně popisuje situaci, která se ani po 14 letech nezměnila. Romové mají jinou mentalitu - orientace na bezprostřední uspokojování potřeb, intenzivní vazba na širokou rodinu, malý zájem o standartní vzdělávání a individuální vyniknutí, pocity ohrožení většinovou společností, jiný postoj k práci, rozdílné pojetí času, jiné pojetí čistoty, odlišný vztah k bydlení a jeho okolí, jiné pojetí pravdy a cti, odlišné vnímání křivdy a způsoby jejího odčiňování, jiné rozlišování mezi fantazií a realitou, jiné druhy mezigeneračních vazeb. Když se v dokumentu říkalo, že by Romové mohli přestoupit k islámů, naskočila mi husí kůže. Když do Chánova přijdete v pracovním týdnu v poledne, máte pocit, že probíhá nekončící párty. Rodiny stojí venku před paneláky. Romské děti vůbec nevědí, že peníze vznikají jinak než vyzvednutím na poště. Říká se, že jediná možnost je vzdělání a vytržení Roma z jejich komunity. Ale pracovnice úřadu s přímými zkušenostmi v dokumentu říká, že ani vzdělaný Rom práci nehledá. Romové mají tu vlastnost, že od 14. století se s námi nechtějí pářit i když před sto lety vzniklo rčení "každý pořádný chlap měl aspoň jednou za život Romku". Výborná kniha na toto téma je Romové v české společnosti, kterou mají v každé knihovně. Velmi se mi líbil příspěvek vynikající psychiatra bakaláře a doporučuji si přečíst jeho knížku Tabu v sociálních vědách.Při zoufale nízké porodnosti českých žen (naštěstí nás nahrazují převážně Ukrajinci) se nezdá až tak hloupé komunistické sterilizování Romek. Jedna Romka , která byla už asi po desáté těhotná to vyjádřila trefně: "a prečo by som mala chodit zbytočně prázdná?" ()

oje 

všechny recenze uživatele

Žhavé téma v chladném dokumentu. Zpracování není totální průšvih, rozhovory s chánovskými obyvately s pohnutým vnímáním reality a rozebírání problematiky se zainteresovanými pracovníky je zajímavé. Často se ale dokument tématicky vydává do slepých uliček nebo zbytečně pitvá v trochu nudnějších odvětvích celé problematiky, jako je morální nutnost existence pietního místa za tábor v Letech. Problémem je i přetažená stopáž, 50 minut by klidně stačilo. A nakonec si ještě neodpustím jednu citaci: „Voni po nás chtěj nájem!!“ ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Pomalu aby se člověk bál to okomentovat, zvlášť když je rodilý mostečák jako já... Pokud pominu všeobecně známé pokrytectví politiků a jejich "upřímný a hluboký" zájem o lidi obecně pouze a jen před volbami, pokud pominu všeobecně omílané fráze, pokud pominu notoricky známé obrázky Chanova, musím se ptát co mi z dokumentu zbyde a co mi přinesl? Úhel z jiného pohledu? A o kolik stupňů...? Moc nového ne, ale aspoň se něco děje, že...? Tím nechci říct, že se jedná o super doment, tím nechci říct, že to je špatný dokument, jen nevím co tím chtěl autor říct, nějak mi to uniká... Ano je tu problém, to se ví, ten byl již tolikrát popsán, ale co dál...? A jak dál...? ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama