Reklama

Reklama

Svatá země na přelomu tisíciletí

(TV film)
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2000, 17 min

Obsahy(1)

Čím nás dnes oslovuje odkaz Ježíše Krista? Dokument o památných místech Izraele a Palestiny. (oficiální text distributora)

Recenze (4)

Hedka 

všechny recenze uživatele

Trochu nekoncepčné a chaotické nahliadnutie do Svätej Zeme, výnimočného posvätného miesta na našej planéte, kde sa prelínajú tri svety: kresťanský, moslimský a židovský a kde sa dennodenne stretáva obrovské množstvo pútnikov z celého sveta. Treba tvorcov pochváliť za zámer priblížiť tieto miesta v jubilejnom roku 2000 českému divákovi a chápem i to, že to urobili z kresťanského pohľadu. Veď naša európska kultúra má kresťanské základy - či sa to niekomu páči alebo nie.... Skôr mi vadila neusporiadaná koncepcia dokumentu (zo všetkého niečo), a tak som tam nenašla ani historicky, ani architektonicky, ani geograficky, či misijne nič hlbšie.... Asi som mala väčšie očakávania. V každom prípade ma ale potešil pohľad na známe miesta a oživil krásne spomienky. Odporúčam pozrieť, ale určite ešte viac odporúčam navštíviť tieto sväté miesta osobne. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Nevím, proč si režisér vybral za svého odborného poradce právě nechvalně známého emeritního pravoslavného vladyku Kryštofa, a ať je to způsobeno jeho odborným přispěním nebo ne, jsem z výsledku trochu zklamaná. Snad je to také ta malá plocha filmu, pouhých 17 minut, která nedovolila režii jít do hloubky a výsledkem je jakýsi povrchní "přelet" nad Svatou zemí. V první části je nabídnutý průřez evangelii a v druhé polovině se letmo dozvíme o současnosti Izraele. Není to ani cestopisný dokument, ani křesťanský dokument, ani kočka, ani pes. Obě části jsou pak slepeny dohromady závěrečnou výzvou k soužití v míru a smíření, v přátelství a v lásce na prahu nového tisíciletí, snad v duchu vševládného synkretismu? - Ta čtvrtá * je čistě soukromě: nostalgické vzpomínky na moje cesty do Svaté země. ()

Reklama

KrestanFilms 

všechny recenze uživatele

Na začátku nadějně se tvářící dokument. Pak se ale ukázalo, že to dávali dohromady lidé, kteří to celé berou jen jako legendu. A tím dílo hodně ztratilo na hodnotě... Navíc je to bráno letem-světem. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama