Reklama

Reklama

Hodina pravdy - Série 1 (2004) (série)


Černobyl - nultá hodina (S01E01)

(epizoda)
  • Česko Černobylská katastrofa (více)
Velká Británie / Kanada, 2004, 47 min

Obsahy(1)

Třiadvacet minut po jedné, ráno 26. dubna 1986, dělilo Evropu od nejhorší jaderné katastrofy už jen několik sekund. Čtvrtý reaktor jaderné elektrárny v ukrajinském Černobylu právě explodoval. V Sovětském svazu bylo černobylské trauma tak hluboké, že ho mnozí považují za první krok ke zhroucení komunistického režimu. Tento film vypráví minutu po minutě drama poslední hodiny předcházející této tragédii. Uvidíte příběh očima hlavních protagonistů, pracovníků elektrárny, kteří měli to štěstí a přežili i těch, kteří okamžitě nebo brzy po neštěstí na následky havárie zemřeli.
Té noci se v Černobylu protnuly dvě osudové okolnosti. Chybná konstrukce reaktoru a despotická a sebestředná povaha hlavního inženýra Anatolije Ďatlova. Řídící směna nevěděla téměř nic o tom, proč a za jakých podmínek je tento grafitový reaktor při nízkém výkonu tak nestabilní. Druhou riskantní okolností byla nepředvídatelnost chování ing. Ďatlova samotného. Je podoben technologii, kterou chce ovládat. Tuto noc se Ďatlov s reaktorem střetl v souboji síly, který je oba zničil. Jednatřicet minut po půlnoci se hádka kvůli hladině výkonu, při níž může začít bezpečnostní zkouška čtvrtého černobylského reaktoru, vyostřila... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (97)

pOne 

všechny recenze uživatele

Nemám rád kombinaci dokumentárního filmu a dramatické hrané rekonstrukce. Většinou se v těchto případech (pochopitelně) šetří na penězích, vše vypadá lacině a pokud nejde skutečně o zajímavou událost a dobré zpracování, tak vydržím maximálně 10 minut. V případě Černobylu jsem si film skoukl dvakrát a ani mi výše uvedené věci nevadily. Určitě velice zajímavý film! ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Zajímavý, byť jistě ne zcela dokonalý dokument o nejhorší katastrofě v dějinách, které pamatuji. Dle mého soudu by dokumentu výrazně prospěla delší stopáž, která by vytvořila prostor pro proniknutí houběji k "jádru pudla". Zároveň by mu však prospělo i více faktů, více techničnosti a méně hraného dramatu. 78% ()

Reklama

duddek 

všechny recenze uživatele

Ne vždycky platí, že risk je zisk. To 26. 4. 1986 před půl druhou v noci poznal i Anatolij Ďatlov, zodpovědný za průběh testu. Nebyla to však náhoda, že se čtvrtý reaktor zachoval, jak nikdo nečekal... Tenhle napůl rekonstruující dokument mě překvapil mj. informací, že poslední černobylský reaktor byl odstaven až v roce 2000. ()

vander19 

všechny recenze uživatele

Keďže pracujem v oblasti atómových elektrární tak som tento dokument tak trochu považoval za nutné vidieť. Černobyl buchol len pár dní pred mojimi narodeninami a preto cítim akúsi spojiť s ním a mojím JA. Veľa som prečítal o tejto havárií. Tvorcov treba pochváliť ako kvalitne odviedli prácu a fakt zobrazujú minútu po minúte čo sa dialo od velína až po obyčajné chyže na 4. bloku. Tiež som čítal o Ďatlovy a jeho diktátorskej povahe. Lenže čítať a vidieť to bol skutočný rozdiel. Páčilo sa mi ako aj graficky krásne znázornili bórové tyče, ktoré pomáhajú regulovať chod reaktora. Je až neuveriteľné ako sa 500 tonový kolpak (kryt na reaktore) prevŕtal strechou elektrárne. Fakt brutálne zlyhanie ľudí, hlavne Ďatlova, ktorý to bral ako svoj osobný boj s atómovou energiou. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Vzpomínám si, že tenkrát Sověti zrovna dvakrát nespěchali s obsáhlými informacemi pro svět co se vlastně stalo. Zhruba o měsíc později jsem byl na jihu čech. Chodil na houby, chytal ryby a opaloval jsem se. Během jednoho dne jsem se spálil. Všichni si dělali srandu " to je z Černobylu, teď nám tu bude teplejc". Tenkrát jsem se tomu smál i já. Obávám se, že kdybychom viděli tento dokument a znal ty strašné následky jaderného výbuchu v Černobylu, nejen že by nikdo nežertoval, ale asi by si nechodilo ani na houby, nechytali by se ani ryby a opalovat se - tak to už vůbec ne ! Je to vlastně první dokument, který jsem o této katastrofě viděl. Koukat na lidskou omezenost v podobě jediného člověka, která způsobí naprostou katastrofu je opravdu strašný. Neškodil by však ještě jeden dokument o tom jak se chovala Sovětská vláda těsně po katastrofě a jak neskutečně stateční / neznalí ? / byli všichni ti lidé co pomáhali katastrofu odstranit. Černobyl je pro mě synonymum pro slovo smrt ! ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama