Reklama

Reklama

Hodina pravdy - Série 1 (2004) (série)


Černobyl - nultá hodina (S01E01)

(epizoda)
  • Česko Černobylská katastrofa (více)
Velká Británie / Kanada, 2004, 47 min

Obsahy(1)

Třiadvacet minut po jedné, ráno 26. dubna 1986, dělilo Evropu od nejhorší jaderné katastrofy už jen několik sekund. Čtvrtý reaktor jaderné elektrárny v ukrajinském Černobylu právě explodoval. V Sovětském svazu bylo černobylské trauma tak hluboké, že ho mnozí považují za první krok ke zhroucení komunistického režimu. Tento film vypráví minutu po minutě drama poslední hodiny předcházející této tragédii. Uvidíte příběh očima hlavních protagonistů, pracovníků elektrárny, kteří měli to štěstí a přežili i těch, kteří okamžitě nebo brzy po neštěstí na následky havárie zemřeli.
Té noci se v Černobylu protnuly dvě osudové okolnosti. Chybná konstrukce reaktoru a despotická a sebestředná povaha hlavního inženýra Anatolije Ďatlova. Řídící směna nevěděla téměř nic o tom, proč a za jakých podmínek je tento grafitový reaktor při nízkém výkonu tak nestabilní. Druhou riskantní okolností byla nepředvídatelnost chování ing. Ďatlova samotného. Je podoben technologii, kterou chce ovládat. Tuto noc se Ďatlov s reaktorem střetl v souboji síly, který je oba zničil. Jednatřicet minut po půlnoci se hádka kvůli hladině výkonu, při níž může začít bezpečnostní zkouška čtvrtého černobylského reaktoru, vyostřila... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (97)

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Problémem tohoto dokumentu je, že když nevíte jak funguje atomová fyzika a štěpení a reaktor daného typu, hledáte v tom co znáte nejlépe, a to lidské příběhy. .. Zde byl hlavním záporákem Djatlov, který PRÝ za všechno mohl. Jenže ono to zdaleka není tak jednoduché. .. Djatlov by mohl být ještě horší a neústupnější, ale kdyby byl reaktor lépe postaven a také né tak na honem, žádná katastrofa by se nestala. Djatlov a další řídící technici byli jen poslední dílek do velké skládačky. .... HODNOCENÍ: 60% (3*) ()

Desmi 

všechny recenze uživatele

Dokument se snaží popsat poslední hodiny před katastrofou, což se mu daří. Z části však jde o spekulace, a to i přes výpovědi přímých svědků. Navíc celou dobu se tvůrci snaží udělat z Datlova učeného blbce, který na havárii nesl největší podíl viny, aby v závěru padla vina na úřad. Kdo tedy nese odpovědnost za zamořenou krajinu, tisíce mrtvých a miliony zničených životů? Zřejmě lidské ego a schopnost podceňovat rizika díky přemíře sebevědomí. Obsazování strategických postů politiky v sovětském svazu (což je ale problém globální) taky hrálo svou roli. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Snímok "Zero Hour: Disaster at Chernobyl" je dokumentárna rekonštrukcia udalostí, ktoré viedli ku výbuchu štvrtého reaktora v atómovej elektrárni Černobyl pri ukrajinskom meste Pripjať, ktoré bolo súčasťou vtedajšieho Sovietskeho Zväzu. Stalo sa to v noci dvadsiateho šiesteho apríla roku 1986 o 01:23 hod. Tvorcom filmu "Černobyl - nultá hodina" sa podarilo prehľadne, podrobne a zrozumiteľne rozanalyzovať poslednú hodinu predchádzajúcu tejto jadrovej katastrofe. **** ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Věda není všechno. To Vám dokáže tento dokument o nejhorší jaderné katastrofě jakou kdy Svět postihla. Surově natočený dokument o události, která zamíchala dějinami a nejen jimi. Sledujete jak se pár minut před explozí baví dva inženýři o tom že svého Moskviče prodal, aby si koupil fungl nového Žigulika a najednou skok a v zemi je díra, kterou zaznamenává řada vojáků, letců, ale i obyčejných lidí, přitom netuší co je do budoucna čeká. Nic víc nelze dodat než, to že mi tento dokument absolutně vyrazil dech, což se opravdu často nestává. ()

Nightmare89 

všechny recenze uživatele

Táto rekonštrukcia okolností spôsobujúcich najväčšiu jadrovú katastrofu v dejinách vám dokonale odkryje odvrátenú stránku pomerov, myslenia ľudí na lukratívnejších postoch v ZSSR a následkoch, ktoré takéto postoje so sebou prinášajú. Nie nadarmo bola táto udalosť jedným z determinantov rozpadu ZSSR. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama