Reklama

Reklama

Terry Leather pracuje v opravně aut. Není to moc výdělečná činnost, a proto se začíná pomalu zadlužovat. Se svými přáteli už podnikl pár drobných krádeží, ale byly to spíš drobnosti. Pořád čeká na nějakou větší příležitost a ta se mu naskytne v podobě přítelkyně ze starých časů Martine Loveové. Ta mu řekne, že jedná londýnská banka bude mít na týden vyřazené bezpečnostní systémy, a požádá ho o pomoc banku vyloupit. Terry si uvědomí, že to je příležitost, na kterou celou dobu čekal, a tak nabídku příjme. Sestaví tým ze svých nejvěrnějších přátel a společně vyloupí bezpečnostní schránky ukryté v trezoru. Kdyby ale Terry věděl, že jedna ze schránek obsahuje tak choulostivý materiál, že se o ní zajímá MI-5, podsvětí i hnutí Černá síla, tak by si to hned rozmyslel... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (546)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Výborná kriminálka, která předčila má očekávání. 70tá léta jsou tak uvěřitelná, že překvapilo i mě jak snadno jsem do té doby zapadl. Jason Statham je tady pořád drsný frajer a nebál bych se říct, že je to jeden z jeho nejlepších filmů. Oni vůbec všichni herci předvádí nadstandart a Roger Donaldson je vede velice zkušenou rukou. No a scénář má podle mě hodně slušné grády na to, že jde o skutečnou událost. Pokud máte rádi filmy o vloupačkách a libujete si ve starých časech jděte do toho. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Pořádný kopec nudy zabalený v šíleném britském hávu 70. let. Plechový přízvuk se dá ještě unést, ovšem neumětelství scénáristů a režiséra už nikoli. Není to ani stylove retro, ani kvalitní a napínavé kriminálka, rodiné drama rovněž nefunguje a komedie už vůbec ne. Motivy hlavních hrdinů jsou neopodstatněné a bez pevné základny a hlavní klíč, kolem kterého se všechno točí mi nepřijde jako něco za co by se muselo jet na doraz a trhat hlavy. Statham poprvé nekope a dá se na to kupodivu i koukat, Saffron Burrows luxusní, zbytek jen přicmrndávači. Solidní potenciál, avšak v konečném součtu naprostá rutinna. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Bylo nebylo, ale spíše bylo než nebylo, za mnoha a mnoha západními státy leželo jedno ostrovní království. V něm žil byl taťka Terry, co se životem protloukal jak se dalo. A to až do chvíle, kdy mu do klína podezřele lehce spadla náramně vypadající prácička... Jenže jak milé děti moc dobře víte, tak s bílými koňmi hrozí ta ošemetná věc, že i oni se mohou splašit a pak se teda dějou věci. Zvlášť, když si to nastrčená bílá herka ve Stathamově zarputilém podání cválá ve stopách skutečného zločinu (jakkoli tak volně až spíše rovnou vycucaně z prstu). Vypadá to na dalšího tuctového zástupce nekonečné řady lupičáren střižených dle stejného, a léty dobře prověřeného, mustru. Jenže Donaldson na to jde od lesa, respektive od banky. Loupež samotná není to oč tu kráčí. Ony vůbec jsou veškeré zlodějské trumfy vytaženy již v první polovině filmu, aby se v té druhé vše mohlo soustředit na to nejzajímavější. Totiž na postavy. Jejich obsazení je bez sebemenších výhrad. Nehodlám vyzdvihovat Stathama, který konečně dostal pořádnou roli, protože je jen jedním kolečkem v perfektně namazeném soukolí. Zmínil bych pouze Saffron Burrows. Od její postavy chlapy těžko odtrhnou zrakové ústrojí. Přičteme-li její sex appeal, jiskřivé charisma a herecké schopnosti, tak zjistíme, že jí současné hollywoodské okrasné slípky nesahají ani po nechty u nohou. Styl a atmosféra londýnských sedmdesátek snad ani nešla lépe vystihnout. Zbožňuji tyhle černé koně co si to odnikud přiklusají a přivážejí s sebou prvotřídní zážitek. The Bank Job takovým filmem je a se vší parádou. ()

Peytl 

všechny recenze uživatele

Byl jsem podveden a křičím hurá, čekal jsem totiž nějakou rádoby cool veselou trapnost ve stylu Dannyho parťáků, kterou bych tak zaplácal kus odpoledne a zároveň bych měl námět na večerní pošklebování se uctívačům tohohle pseudožánru. A ejhle, dostal jsem velmi slušnou kriminálku kombinovanou s politickým thrillerem, když zmiňuji kombinaci, mám na mysli rozumnou zápletku, ne jak když koupíte vysoce sofistikované kombinačky s vodním scooterem od Horsta Fuchse. Ze začátku mě přesto napadaly různý krávoviny v souvislosti s kopáním tunelu pro prašulky a s tunelem Blanka stavěným z lásky, ovšem pak, když vylezly na světlo boží obrázky Pavlíků Bémovijc a jiných mazlíků v krajkových kalhotkách, které kdejaká kráva bitchovala a zřejmě jim i chcala na pomazané hlavy, pak se snímek už dokonale zlomil a přitvrdil. Statham, kupodivu až na jednu výjimku, nebyl ten klasickej neohroženej superbijec a zkrátka to nebylo nikterak přitažený za vlasy, a že by to šlo překrásně, tolik afra pohromadě jsem dlouho neviděl :). Zkrátka kvalitní žánrovka, která celou stopáž šlape víc a víc na plyn a až na samotný závěr, který je trošku uťáplý, člověk neví jak co a kdo dopadne... Odpouštím :), vše nemusí nutně skončit sekerou v prdeli, aby to neztratilo punc solidní retro drsňárny. Nenapadlo mě, že to napíšu v souvislosti se Stathamem v hlavní roli, ale moc dobrý pokoukání a silné 4 hvězdice. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Bank Job, česky Čistá práce. Jooo, ty překlady nám někdy jdou. Tohle je ovšem jediná chyba, kterou shledávám v tomto skvělém thrilleru. Film má místy náležitě hustou atmosféru a co se týče poslední půlhodiny tak mě naprosto vyvedl z omylu, že by šlo tematycky o filmovou podobu Podfu(c)ku. Jason Statham si tímto snímkem u mě opět náležitě vylepšil renomé. Film má švih a spád. Rozhodně si nenechte nikdo ujít. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (11)

  • Hodinky, které Terry Leather (Jason Statham) ve filmu nosí, jsou značky Tag Heuer, model Monaco. (kwaicheng)
  • Britský černošský revolucionář Michael X (vlastním jménem Michael de Freitas) skutečně byl v roce 1975 oběšen na rodném ostrově Trinidad za vraždu Gale Bensonové, dcery vlivného člena britského parlamentu, která s jeho tamní komunitou žila. Její napojení na britské tajné služby je ovšem (v tomto případě mírně řečeno) jen další spekulací. (curfew77)
  • Princezna Margaret (1930-2002), dcera prince Alberta (vévody z Yorku) a Lady Elizabeth Bowes-Lyon, skutečně byla v šedesátých a sedmdesátých letech velmi kontroverzní členkou britské královské rodiny. Hovoří se o tom, že měla poměr mimo jiné s frontmanem kapely Rolling Stones Mickem Jaggerem, hercem Petrem Sellersem či s vnukem někdejšího britského premiéra Robinem Douglas-Homem. Její vazba na spekulace kolem loupeže se sice přímo nabízí, jde však čistě o dohady. (curfew77)

Reklama

Reklama