Reklama

Reklama

Harry Potter a Relikvie smrti - část 1

  • Velká Británie Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (více)
Trailer 3
Dobrodružný / Drama / Rodinný / Fantasy
Velká Británie / USA, 2010, 140 min

Režie:

David Yates

Předloha:

J. K. Rowling (kniha)

Scénář:

Steve Kloves

Kamera:

Eduardo Serra

Hrají:

Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Ralph Fiennes, Helena Bonham Carter, Alan Rickman, Carolyn Pickles, Jason Isaacs, Bill Nighy, Bonnie Wright (více)
(další profese)

Dlouho obávaná válka se zlem začala, Voldemortovi Smrtijedi kontrolují ministerstvo kouzel i Bradavice a zatýkají všechny, kdo by se jim chtěli postavit. Harry a jeho přátelé mají před sebou těžký úkol, chtějí najít a zničit tajemství Voldemortovy nesmrtelnosti - viteály. Při pátrání po nich nejsou nikde v bezpečí, proto se každý den přesunují a stanují v lese. Jejich samota vyústí v hádky podporované temnou mocí viteálu. Ron pak své přátele opouští. Ne na dlouho, brzy si uvědomí sílu přátelství a začne své kamarády hledat. Společně jsou poté úspěšní a jeden viteál se jim podaří zničit. Opět sjednocené trio se vydává navštívit otce Lenky Láskorádové. Od něho se dozvídají o Relikviích smrti - neporazitelné kouzelné hůlce, kameni schopném vzkřísit mrtvé a neviditelném plášti, který shodou okolností Harry již sedm let vlastní. A tato hůlka je to, co Voldemort hledá, jako pojistku proti Harrymu... (TV Nova)

(více)

Videa (17)

Trailer 3

Recenze (1 968)

Zíza 

všechny recenze uživatele

Nejslabší díl Harryho Pottera rozdělený do dvou dílů? No potěš, hrabeme prachy, hrabe. A bohužel se to dost podepsalo - první díl je nuda. Pohádka s thriller prvky a náhodami odkrytých hrobů. Je to smutné, ale jako fanynka jsem zklamaná. Hudba, herci, efekty - nic nového a fádnějšího v té roztahanosti. Cihlu na tebe. V druhé dílu se už konečně možná bude plakat, doteď se jen ušklíbalo. Bavila jsem se, když jsem si z toho dělala lehraci. Jinak jsem zívala. Sry, Harry, choval jsi se jako Frodo a to ti neprominu. Slabší 3*. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Tento díl Harryho Pottera obsahuje určité podobnosti s Pánem prstenů. Máme tu viteály, které zatemňují mysl svému nositeli a uvrhají ho do temnoty. Tak jako Prsten moci, který nese Frodo. Máme tu jeden nesmírně cenný kouzelný meč, který má moc viteál zničit. Stejně tak, jako Narsil, meč, kterým Isildur uťal Sauronovi ruku. Nebo jako meč, který vyrobili Elfové a jehož ostří zbělá, když jsou nablízku Skřeti. A také tu máme skřítka Kráturu, jehož charakterové i vzhledové vlastnosti jsou téměř totožné s Glumem. Oba jsou značně schizofrenní, mluví o sobě ve třetí osobě, rádi si mumlají pro sebe a člověk nemůže vědět, kdy je podrazí. A stejně jako v Pánovi prstenů, kdy Gandalf padl do stínů a Společenstvo se rozpadlo, zde už Harrymu profesor Brumbál nepomůže. Na útěku před Smrtijedy se Harry, Hermiona a Ron oddělí od svých věrných přátel a musí se spoléhat už jen sami na sebe. Teď už je nikdo chránit nebude. Stejně jako v Princi dvojí krve si i tento následující díl udržuje značně ponurou atmosféru a pomalu se zde již začíná schylovat k velkolepé finální "Battle of Hogwarts." ()

Reklama

Psema 

všechny recenze uživatele

Jedno velké "uffffffff" a nevěřícný podiv nad tím, že se i mistr Yates může utnout. Část 1 má pár režijně vytříbených momentů (úvodní cca desetiminutovka, Godrikův důl, příběh tří bratří), ale i ty jsou semlety Klovesovou neschopností funkčně adaptovat, která už Potterovi nehází jen klacky pod nohy, ale vyloženě ho zařezává. Netuším, jestli je Kloves skutečně takový hlupák a neschopa, že nedokáže předlohu osvěžit trochou vlastních nápadů, anebo jen ctí fanoušky s Rowlingovou a snaží se jim za každou cenu zavděčit, pravdou ale je, že jestli někdy nezvládl funkčně adaptovat, pak v tomto případě. Nevadí mi celková neakčnost, nevadí mi pomalé tempo a rozdělení na dvě části. Vadí mi, že musím dvě a půl hodiny sledovat trojici zadumaných teenagerů v lese, přičemž zásadní postavy série umírají mimo obraz a o jejich skonu se dozvídáme mimoděk. Vadí mi, že pokaždé, když se rozběhne akční scéna, je o deset vteřin později utnuta, aniž by se řádně rozjela a stihla vygradovat. A vadí mi, že musím polovinu filmu poslouchat jalové "stanové" dialogy, které naprosto nic neřeší, aniž bych věděl "co se chystá tam venku?" Proč se nemohlo na pár minut odbočit do Bradavic (Neville si to dává v pouhé jedné scéně s takovým přehledem, že Potter a spol. z dálky závistivě čumí), zaskočit k Voldermortovi na kafe, anebo omrknout partyzánské plány zbytků Fénixova řádu? Výmluvy typu "protože v předloze sledujeme ústřední trojici" jsou k ničemu. Pokud píši scénář o zrodu fašistické společnosti, je záhodno, abych ukázal, jak vlastně funguje. Ne že nechám zaznít dvacet jmen zesnulých z rádia, rozházím všude létáčky s Harryho obličejem a tím to pro mě hasne. V závěru si navíc bere dovolenou i paní logika a selský rozum, což ve světle všudypřítomné vážnosti působí snad ještě směšněji, než scéna zničení medajlonku, a naivněji, než infiltrace na Ministerstvo. Zkrátka a dobře, Potter teď bude mít až do konce cejch série, která těsně před finále padla o řádný fous dolů... a moc nevěřím, že se s druhou části výrazně zvedne. Ne když vím, jak rádoby sofistikovaná, nablblá a nechtěně legrační byla druhá půlka knihy. P.S.: Desplat nezklamal a už poněkolikáté dokázal, že svou ukolébavkovou hudbou zvládne uspat kohokoliv. Spolu s Klovesem, prosím, postavit ke zdi a zmáčknout spoušť. P.P.S.: Po druhé projekci většina výtek zůstává (hlavně druhá půlka je scenáristický fail o velikosti koňského přirození), ale pravdou je, že jsem se ani jednou nenudil a první polovina mě dokázala velmi často emocionálně ždímat. Jaké z toho plyne ponaučení? Příště na půlnočky kašlu... ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Film pro děti již ani omylem. Temný, místy velmi ostrý horůrek, který by zasloužil prostříhat spoustu nudnější vaty, především vleklé pasáže stanování v přírodě. Akční scény naopak mají šmrnc a je jich dost - třeba oproti šestému dílu. "Jsou to temné časy, o tom není sporu." Chvílemi i pro filmaře, tento díl má daleko do kvalit Azkabanu... Trailer: http://www.csfd.cz/film/230063-harry-potter-a-relikvie-smrti-cast-1/videa/ ()

Arx 

všechny recenze uživatele

Přestože nejsem fanoušek Harryho Pottera a přečetl jsem pouze první díl, tak předchozí filmová zpracování se mi moc líbily ale dokud jsem neměl možnost shlédnout tento film. Po první hodně povedené scéně a průměrné první hodince, přejde film do stavu totální nudy. Jednotlivé scény jsou tak zdlouhavé, jako například pobyt v lese v druhé polovině filmu. Copak to nejde trochu zkrátit? Chápu, že je problém vždycky přepsat tak obsáhlou knížku do filmového zpracování a člověk musí mít pořád pocit, že tam něco chybí a je toho málo ale tohle rozhodně šlo lépe vyřešit. Těch 150 minut je doslova nudně děsivých a to je to jen první část. David Yates tedy rozhodně zklamal. Tento film je jen bezduché pokračování, které má za úkol jediné - vydělat co nejvíc peněz a to se jistě podaří. Tento film, byť je kvalitou nejhorší ze všech tak rozhodně to nelze říct o výdělcích a dokonalým P.R. Všude plakáty, dokonce i v hlavních zprávách na naší televizi na to běží upoutávka. Každý to musí vidět a já se jen směju těm, kteří za to svoje peníze utratili. Já se totiž chodím do kina nerad nudit! 30% ()

Galerie (437)

Zajímavosti (79)

  • Na líbací scénu Rona (Rupert Grint) a Hermiony (Emma Watson) se ani jeden z nich díky dlouholetému přátelství a spolupráci od svých devíti let netěšili. Nakonec to údajně zas tak hrozné nebylo. (hippyman)
  • Daniel Radcliffe (Harry) nastydl poté, co během natáčení pobýval hodiny v bahně a špíně. (Kailo)
  • Kniha s názvem "Bajky barda Beedleho", kterou Albus Brumbál (Michael Gambon) odkázal Hermioně Grangerové (Emma Watson), skutečně existuje. Vyšla v roce 2008 a nalezneme v ní také poznámky Albuse Brumbála, který v ní i vysvětluje různé podrobnosti ze světa čar a kouzel. Mezi další podobné publikace z pera J. K. Rowlingové patří učebnice "Famfrpál v průběhu věků" a "Fantastická zvířata a kde je najít". (Zdroj: ČSFD)

Související novinky

Kazmův film zboural návštěvnost českých kin

Kazmův film zboural návštěvnost českých kin

21.08.2023

Snímek českého moderátora, baviče a influencera Kamila Bartošky alias Kazmy ONEMANSHOW: The Movie se stal nejúspěšnějším českým filmem v divácké návštěvnosti během premiérového víkendu při uvedení do… (více)

Finále Rychle a zběsile jako dva filmy?

Finále Rychle a zběsile jako dva filmy?

07.02.2020

Herec a producent Vin Diesel oznámil, že desátý film jeho rodinné akční ságy Rychle a zběsile bude nejspíš rozdělený na dvě části. Snímek se tak vydá cestou například posledního Harryho Pottera nebo… (více)

Divergence se přesouvá do televize

Divergence se přesouvá do televize

21.07.2016

Půlení závěrů velkých sérií není zrovna populární trend. U Harryho Pottera nebo Stmívání se to ještě podařilo, Hunger Games ale docela klopýtaly a sérii Divergence tyhle čachry rovnou zlomily vaz.… (více)

Hobit 1: 2012, Hobit 2: 2013... Hobit 3: 2014?

Hobit 1: 2012, Hobit 2: 2013... Hobit 3: 2014?

26.07.2012

Peter Jackson to už nenápadně naznačoval na Comic Conu v San Diegu. Hobit mu pořádně nabobtnal a za 266 natáčecích dnů bylo pořízeno tolik materiálu, že z něj Jackson pohodlně sestříhá buď dva extra… (více)

Reklama

Reklama