Reklama

Reklama

Inju, bestie ve stínu

  • Česko Inju (více)

Obsahy(1)

Podle románu japonského autora Ranpoa Edogawy natočil Schroeder v Japonsku svůj další francouzský film. Na prostoru mysteriózního thrilleru s prvky filmu noir rozvíjí příběh francouzského spisovatele, který přijíždí do japonského Kjóta představit svůj nový románový bestseller. Snímkem odehrávajícím se na pomezí reality a fikce režisér vzdává poctu žánrovým filmům, ale také propojování prvků evropské a asijské kultury. Schroeder ve stylovém zpracování filmu hledá společné výrazové prostředky mezi japonskou a francouzskou kinematografií. Podobně jako ve svých předchozích filmech i zde autor vytváří osobitý obraz násilí a sexuality jako tematických i formálních prvků moderního pojetí filmových žánrů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (23)

kikuka 

všechny recenze uživatele

Okej, teraz už mám pocit, že s filmami "na hrane reality a fikcie" sa za posledné dva týždne roztrhlo vrece. Teda, nieže by počas tohto obdobia vznikli, ale akosi sa mi dostali pred oči. Inju zaujal najmä prepojením režijného prístupu k rozprávaniu s literárnym žánrom prezentovaným vo filme - rodokapsová (pulp fiction) detektívka. ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Mysteriózny thriller s prvkami noir je slovné spojenie, ktoré znie naozaj dobre. Pátranie po mystickom spisovateľovi je dobrý námet, lenže v tomto príbehu je pátranie mdlé, nudné a nemá potrebnú dynamiku. Absolútne postrádam prácu s atmosférou. Finále snímku je povedzme o ničom, nie je tu potenciál ohromiť diváka. Prepojenie európskej a ázijskej kultúry? Tomu už vôbec nerozumiem. ()

Reklama

Adrian 

všechny recenze uživatele

Putave prelinanie fikcie vo fikcii (spisovatel detektivnych pribehov zacne sam jeden naplno prezivat) a neustale pritomna noirova atmosfera tazivej nocnej mory, z ktorej sa miestami ani nechcete zobudit.. :) Inymi slovami, potesenie z ponurosti, voyerizmu a plneho stotoznenia s hlavnou postavou. Film o laske k zanrovemu filmu, o poteseni s dekodovania jednotlivych jeho znamych prvkoch, o radosti z ich uvedomovania a prezivania. A aj ked zaverecne rozuzlenie ide presne v dikcii "prekvapenia" v detektivkach, trosku mi bolo luto, ze prave v tomto bode sa neuchylilo viac k invencii, resp. prekvapeniu so zaverecneho prekvapenia. [Venezia, 2008] ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Francouzská detektivka, ve které se občas objeví trocha mysteriózní atmosféry. Za celý film je nejzajímavější asi začátek filmu a noční můry, které Alex má. Jinak jde jen o další průměrnou detektivku, kde se divák totálně zamotá do samotného příběhu, který má občas docela velké trhliny. Nemám rád happyendy a tak jsem rád, že ani zde není k vidění. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Samotný detektivní příběh je tady až na posledním místě, proto se snažím do hodnocení nazapočítávat ne příliš zdařilé rozuzlení, které se dalo velmi snadno predikovat minimálně od poloviny filmu. Po formální stránce by si snímek zasloužil ještě poněkud dopilovat, ale rozhodně si najde své publikum. Temná stránka je zvládnutá skvěle. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (3)

  • Celosvětová premiéra proběhla v srpnu 2008 na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách. (BMW12)
  • Jedná se o filmovou adaptaci japonského romanopisce Edogawy Ranpa. (claudel)

Reklama

Reklama