Reklama

Reklama

Vo veľkomeste zavládne panika, chaos a zúfalstvo. Bez zjavných príčin začnú totiž obyvatelia slepnúť. Vláda okamžite zasiahne všetkých "infikovaných" izoluje v opustenom komplexe bývalej psychiatrickej liečebne s nevyhovujúcimi podmienkami. Slepých pribúda a vznikajú getá, ktorú však už čoskoro preplnené. Samozrejme, že zúfalú situáciu slepcov využívajú kriminálne živly, ktoré ich okrádajú aj o úbohé prídely jedla. Manželka lekára, ktorý oslepol ako jeden z prvých, má veľkú výhodu v tom, že hoci je izolovaná s ostatnými, vidí. Rozhodne sa to však zatajiť a spolu so siedmimi neznámymi vytvorí akúsi rodinu, ktorá sa pokúsi utiecť. Ale ako sa však bezbranná skupina ubráni pred pouličnými gangmi ťažkých kriminálnikov, ktorí už len završujú skazu ľudstva? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (316)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Vše začne jako katastrofický thriller o záhadné epidemii při které lidé zničehonic oslepnou, (nebo spíše začnou vidět jen bílo) zvrtne se to na komorní drama o životě v izolaci a končí ve stylu zombie hororu (nebo to byly možná jen náznaky). Ve výsledku slušný snímek na jedno zhlédnutí, který neurazí, nenadchne, neuškodí a nezůstane v hlavě. Od tvůrce geniálního "Města bohů" jsem ale čekal trochu více. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Velmi znepokojivý film, byť tematicky není originální. Na začátku si člověk vzpomene nejen na Čapkovu Bílou nemoc, ale hlavně na Wyndhamův Den trifidů. Proto jsem každou chvíli čekal, kdy nastane boj slepých o vidící průvodkyni, jako je tomu u Wyndhama...naštěstí se tak nestalo. Film je to nehezký a špinavý, leč dle mého potřebný. Ukazuje velmi přesně, jak by se v takové situaci lidstvo nejspíše zachovalo. Lidská práva by šla stranou a hrůzu působící nemoc by nutila vládnoucí izolovat nakažené, případně je nechat rovnou likvidovat. Sympatické na epidemiích je, dá-li se to tak vůbec říci, že si nevybírají, jako si nevybírala Čapkova bílá nemoc. Chudí, bohatí, zločinci, dobráci - všem stejně bez rozdílu. Rychle se hroutící společenský řád a snaha přežít by vytvořily anarchistickou společnost bez budoucnosti. Konec filmu je neurčitý, ale spíše s nadějí. Nahotou se nešetří, avšak asi nikoho příliš nepobouří. Je civilní, dokumentaristická, spíše nutí k soucitu.Že nejde o americký film, poznáte velmi brzy. ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Jak by to asi vypadalo, kdyby se mezi lidmi šířila epidemie slepoty? Dost možná právě takhle - od znepokojení až k naprostému chaosu. Jen stěží si lze představit tu bezmoc a strach postižených lidí, film však dokázal působivě zprostředkovat atmosféru, emoce i pestrou škálu lidských osobností. Julianne Moore v hlavní roli odvedla skvělou práci, věřila jsem jí obětavost, vnitřní sílu i pochyby. Mark Ruffalo v roli manžela jí vcelku zdatně sekundoval, dále zaujal ještě Danny Glover se svou přesvědčivě podanou moudrostí a vyrovnaností ve stále šílenějším prostředí. Samozřejmě jsou divákům prezentovány také negativní charaktery - počínaje vyděšenými vojáky, schopnými zlomyslně vtipkovat na úkor nemocných a pochopitelně, nevyhnutelně začít v panice zbytečně střílet. Nejvíce zla se pak projeví mezi samotnými slepci, kdy jediná zahořklá, ambiciózní osobnost (za podpory pověstného "jednookého" mezi slepými) dokáže způsobit značný morální úpadek a naprostý rozvrat lidství. Film rozhodně není pro každého, někomu se může svým poměrně pomalým tempem zdát nudný a o ničem, někomu příliš deprimující. Také jej nelze doporučit analytickým mozkům, které vždy chtějí vědět proč a jak k událostem došlo, žádného vysvětlení se totiž nedočkají. O tom to zkrátka není. Je to drama o lidech, katastrofickou složku výrazně přebíjí psychologická rovina. Z mého hlediska výborné drama, mrazivé, donutí vás přemýšlet... a vážit si takové "samozřejmosti" jako je zrak. 80% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Sníval jsem dlouho o tom, aby někdo natočil animovaný film pro dospělé, který si bude hrát inteligentním způsobem s nějakým žánrem, a když jsem ho v podobě Ranga spatřil, byl jsem poměrně slušně zklamaný. Když jsem svého času viděl Smrtící epidemii, tak jsem si říkal, že tohle je typická hollywoodština, a jak by bylo fajn, kdyby to někdo zkusil udělat realističtějším způsobem jako kruté psychologické drama. Tak jsem se v podobě Bílé tmy dočkal a byl jsem za své sny náležitě vytrestaný, protože sice schvaluju filmové směřování Slepoty, jenže její výsledná podoba je bohužel rozpačitá. Film je scénáristicky roztěkaný, v zásadě chce být něčím, jako jsou Potomci lidí, jenže k tomu schází především bravurní Cuaronova režie. Meirelles si sice dává záležet při vykreslení města zasaženého apokalypsou, jenže atmosféra stejně nějak chybí, a ten film může být považován za přímo unikátní příklad toho, jak se nemá pracovat s postavami. Uvažoval jsem o třetí hvězdičce, ale ta by v tomto případě byla jen za snahu a námět. Celkový dojem: 45 %. Je škoda, když už někdo takový film natočí, že to dopadne tak neslaně nemastně. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Zopár vydarených psychologicky vypätých scén a pôsobivá postapokalyptická výprava v poslednej tretine, versus ukážkovo idiotské chovanie postáv, ktoré pochovalo veškerý potenciál zaujímavej látky. Film tak veľmi nechce robiť z hlavnej postavy „hollywoodskú hrdinku“, až robí z diváka idiota. Mám na mysli udalosti v karanténe, ku ktorým za daných okolností nemuselo vůbec dochádzať. I koncept karantény v počiatku epidémie bol nereálny a nedôveryhodný. Aby skupinku ľudí, ktorí z nevysvetliteľných dôvodov stratili zrak, štát z obavy izoloval takto asociálnym spôsobom, ako nežiadúce zombie, a strieľal na nich zo sapomalov, keď sa na meter vyradia z davu, kráčajúc koridorom, obklopení päťmetrovými betónovými múrmi?? A bizardný, miestami absolútne nevhodný soundtrack (úchylne komická hudba v scénach, kedy má mraziť) tomu určite nepridal na kredite. Som ďaleko viac pocitový divák než hladač logických nezmyslov dier v pravdepodobnosti, ale toto bolo príliš. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (7)

  • Slepý muž v podaní herca Yusuke Iseya nosí hodinky značky TAG Heuer Link. (dyfur)
  • Nápad zfilmovat Saramagův román dostal producent Niv Fichman v roce 1999, kdy spolu se scenáristou Donem McKellarem letěli na Kanárské ostrovy za Saramagou, požádat ho o práva na zfilmování. Jednou ze Saramagovych podmínek bylo, že se film nesmí odehrávat v žádných konkrétních zemích. (POMO)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Zachraňte agenta Ryana!

Zachraňte agenta Ryana!

29.01.2008

Tak zní nařízení studia Paramount, které se rozhodlo vzkřísit sérii špionážních thrillerů inspirovaných bestsellery Toma Clancyho. Není se čemu divit. Agent Jack Ryan se dočkal solidního komerčního… (více)

Reklama

Reklama