Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvaja profesionálni zlodeji, Porter a Resnick, naplánujú jednorazovú akciu priamo v uliciach mesta, pri ktorej by mohli zinkasovať až pol milióna dolárov. Úspešne olúpia čínsku mafiu o 140 tisíc, no keď má prísť k deleniu peňazí, všetko sa zvrhne. Resnick kvôli finančným pohľadávkam syndikátu svojho parťáka podrazí a tým ho pripraví nielen o polovicu peňazí, ale aj o život... aspoň to si všetci mysleli. Porter sa však vracia – drsnejší a neústupnejší ako kedykoľvek predtým. A chce svoj podiel.

Dlhých sedem rokov museli diváci čakať na pôvodnu verziu temnej kriminálky ODPLATA, ktorá bola v roku 1999 prestrihaná na požiadavku producentov, ktorí považovali Helgelandov režijný debut za príliš brutálny. Scenárista oscarového L.A. CONFIDENTIAL bol z pozície režiséra vyhodený a nahradený Johnom Myhrem, ktorý znova natočil tretinu filmu. Nová a vylepšená ODPLATA je výsledkom niekoľkoročnej práce Briana Helgelanda, ktorý chcel divákom predstaviť svoj film – v takej podobe, akú mali zhliadnuť už pred rokmi. (Visáč)

(více)

Recenze (246)

Shit 

všechny recenze uživatele

Payback: Straight Up má prakticky totožnej děj jako původní verze, o nic víc drsnější ani lepší, prostě stejný a jestli tam byly nějaký scény navíc, tak sem si jich nevšim, nicméně to co doznalo razantní změny, to je konec, je úplně, ale úplně jinej než v původní verzi, ale jestli je lepší a drsnější? Podle mě ne, já mam radši ten klasickej, tady je to taková hodně velká rychlovka. Ty legendy o tom, že je tenhle Director's Cut daleko větší masakr než původní verze, je jen báchorka ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Před lety jsem narazil na tenhle Gibsonův badguy akčňák a nechal se jím totálně strhnout. Pro jeho drsnost a syrovou brutalitu. Vůbec poprvé jsem díky tomuhle filmu propadl pohledu Marii Bello. A pak jsem zjistil, že to původně mělo být trochu jinak, údyjně syrovější a drsnější, a že původní režisér vytvořil svou vlastní verzi. No, nezdá se mi to nějak zvlášť drsnější, "původní" závěr s Kristoffersonem se mi líbí trochu více, ale pořád je to fakt jízda, při níž brní koule. Val a asijská domina jsou skvělé postavy a Lucy Liu si v ní střihla svou dosud nejlepší postavu. pro postavu Porterovy manželky nemohli vybrat lepší herečku než Deborah kara Unger, tak ji vystihla úplně parádně. A i Gibson si zde střihl patrně svou nejlepší roli. Tady vám prostě vůbec nebude vadit, že jeden příběh existuje ve dvou ne zrovna moc odlišných verzích, protože jsou parádní obě. 4.5* ()

Reklama

InJo 

všechny recenze uživatele

Ke zdejším oslavným a informacemi nadupaným komentářům není nic moc co dodat. Původní Odplatu mám taky hodně rád, ale přeci jen už jsem ji viděl tolikrát, že už se mi jaksi trochu okoukala. Tenhle Helgelandův sestřih mi však připomněl, že ten film je pořád geniální a hrozně zábavný. Konečně jsem mohl slyšet Gibsona v originále (dabing Vladimíra Dlouhého není vůbec špatný, ale Mel má ve skutečnosti hodně odlišný hlas - tišší a hrubší -> což se k drsňáckému Porterovi přeci jen hodí víc) a užil jsem si i původní širokoúhlý obraz. Odlišnosti oproti staré známé verzi jsou jasné - žádný modrý filtr, žádné voice-overy, žádný Kris Kristofferson (jeho náhrada je opravdu zajímavá) ;-), jiný soundtrack, přestříhání několika scén a naprosté pozměnění posledních cca dvaceti minut. Vcelku se jedná o vskutku výtečný a výjimečný director's cut, který se původní verzi (kterou jdu ihned po dopsání těchto řádků definitivně a zcela zaslouženě přehodnotit na 5*) bez problémů vyrovná... 90 % ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Každý má raději jinou verzi, někteří dávají přednost verzi z roku 1999, někteří upřednostní raději režisérský sestřih. Já osobně jsem si na verzi z devětadevadesátého navykl a byl pro mě trochu problém nevidět SPOILER tři malá prasátka co šla na trh, výborné finále s explodujícím autem pomocí cigarety a následně scénou s telefonem, závěrečnou hlášku.../SPOILER Straight Up je tak napůl úplně jiný film, je trochu drsnější a Porter se tentokrát nepáře opravdu s nikým, závěrečných cca dvacet minut je perfektně natočeno, avšak já už si navykl na původní zakončení. Na plné hodnocení to stále ještě je, ale všem vždy poradím, ať si pustí tu starší, optimističtější verzi. PS: Ten modrý filtr mi strašně chyběl. ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Stejní herci, stejná zápletka, stejné město, stejné barevné filtry, ale přesto trošku jiný film. Škoda, že už si pořádně nepamatuju první film, abych mohl pořádně srovnat. Konec je ovšem úplně jiný a tím i samotný film vyzní odlišně. Brian si vydobil verzi podle vlastní vize a rozhodně to měl vymyšlené parádně a gangstersky rafinovaněji, než v původní verzi z roku 1999. I když je to vesměs stejné, tak je to skvělé a Mel vypadá po 7 letech v totožné roli naprosto stejně!! Jak vzhledově, tak herecky. Hodnocení ale vyšší nedám, protože zážitek z toho mám vesměs stejný a v některých ohledech je původní verze brutálnější (probuzení na "řeznickém" stole!). Rád jsem to viděl, je to drsná a nekompromisní gangsterka, kterých není nikdy dost! Navíc je zajímavé vidět stejný film s jiným přístupem. Mel opět exceluje ve všech ohledech a je jen škoda, že měl tak dlouhou hereckou pauzu a mi pravděpodobně přišli o několik skvělých Gibsonovek. Po combacku se mu zatím moc nedaří :( ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Filmovanie snímky prebiehalo v amerických mestách Los Angeles a Chicago a trvalo od 10. októbra 1997 do 27. januára 1998. (MikaelSVK)
  • Porter (Mel Gibson) používá ve filmu zbraň Smith & Wesson Model 29 ráže .44 Magnum. (dc125)

Reklama

Reklama