Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvaja profesionálni zlodeji, Porter a Resnick, naplánujú jednorazovú akciu priamo v uliciach mesta, pri ktorej by mohli zinkasovať až pol milióna dolárov. Úspešne olúpia čínsku mafiu o 140 tisíc, no keď má prísť k deleniu peňazí, všetko sa zvrhne. Resnick kvôli finančným pohľadávkam syndikátu svojho parťáka podrazí a tým ho pripraví nielen o polovicu peňazí, ale aj o život... aspoň to si všetci mysleli. Porter sa však vracia – drsnejší a neústupnejší ako kedykoľvek predtým. A chce svoj podiel.

Dlhých sedem rokov museli diváci čakať na pôvodnu verziu temnej kriminálky ODPLATA, ktorá bola v roku 1999 prestrihaná na požiadavku producentov, ktorí považovali Helgelandov režijný debut za príliš brutálny. Scenárista oscarového L.A. CONFIDENTIAL bol z pozície režiséra vyhodený a nahradený Johnom Myhrem, ktorý znova natočil tretinu filmu. Nová a vylepšená ODPLATA je výsledkom niekoľkoročnej práce Briana Helgelanda, ktorý chcel divákom predstaviť svoj film – v takej podobe, akú mali zhliadnuť už pred rokmi. (Visáč)

(více)

Recenze (246)

petero 

všechny recenze uživatele

Zrejme som zhollywoodštený, ale viac sa mi asi páčila producentmi upravená verzia z 1999. Možno mi chýbal Porterov vnútorný monológ. Directors Cut mi neprišiel nijak zvlášť drsnejší, i keď zmlátenie pani Porterovej ma prekvapilo ale už nič naviac tu nebolo. Koniec je zmenený (od nachytania skorumpovaných policajtov) a film je aj o dosť kratší. Osoba stojaca vo vedení organizácie je nám utajená (je zrejmé len že to je žena) a Porter sa musí prestrieľať k svojim 70tim litrom len cez jej poskokov na vlakovej stanici, ktorí mu obnos majú predať a zabiť. Žiadny Kristofferson, žiadne mučenie. A v závere nie je celkom jasné či to Porter prežil. Ale nemôžem inak ako odporučiť každému komu sa pôvodný Payback čo i len trošku páči. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Ktovie, ktorú verziu uprednostniť. Každá má svoj štýl a svoje gule. A každá je skvelo natočená so skvelým scenárom a ešte lepšie zahranými postavami. Tieto všetky Director´s, Extended, či Final cut, majú každopádne jednu výhodu a uplatnenie hlavne v dnešnej dobe. Máme možnosť vidieť dielo, ako si ho predstavoval samotný tvorca a nie egá filmových producentov. ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Rozumím Helgelandovi. Chápu, proč předlouhých sedm let bojoval o to, aby jeho režijní prvotina spatřila světlo světa v podobě, jakou jí vtiskl on a ne producenti třesoucí se před ratingem. Odplata je (podobně jako L.A. – Přísně tajné) ryzím odkazem na duch tradiční noirové školy, jejíž jasná pravidla Helgeland dodržuje s pokornou úctou a přitom jí vzdává hold tím, jak s celým filmem pracuje. Zásadový muž prahnoucí po svém podílu peněz, krásná femme fatalle s (ne)libým povoláním luxusní prostitutky, muži zákona striktně jej porušující ve vlastní prospěch, zaprodaná manželka či křivácký kolega. Se všemi atributy Helgeland pracuje jednoduše, věcně, s občasnou mírou drsného humoru, jímž mírní explozi tvrdého násilí, které je mnohdy pácháno i na ženách. Mel Gibson zde ztělesňuje pravděpodobně svého nejtemnějšího, ale vzhledem ke svému looku asi nejtypičtějšího hrdinu, který je na hony vzdálen kterékoliv z jeho předchozích či pozdějších filmových postav a která zřejmě ne u všech diváků dojde plného docenění. Odplata je film, jež dává svému názvu plný rozměr a jež by měl podobně „postiženým“ režisérům dát naději, že tvůrčí svoboda může dojít satisfakce i po letech. Byť finančně nevýhodná, fandovský okruh si rozhodně získá. Díky Briane! ()

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Nové záběry a hlavně nový konec filmu dělá z původní skvělé Odplaty úplně něco jiného. Také se zde změnil modrý filtr v klasický a i hudba je jiná. Celkově se ve filmu víc střílí a je takový surovější než původní verze. Film se mi hodně líbil, ale klasickou Odplatu mám radši, protože je to pro mě už zažitá pecka. Za mě 90% :) ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Po dlouhý době jsem si tenhle režisérský sestřih jednoho ze svých oblíbených filmů zopakoval. Musím říct, že chápu proč to nakonec předělali do té akčnější a pro diváky přívětivější verze. Tady je pravda ten závěr takový spíš komorní a nejednoznačný, ale to vůbec neznamená, že by byl špatný a řekl bych i možná, že víc koresponduje s tou první trochu pozvolnou a temnější stránkou filmu. Taky opětovný setkání s bývalou manželkou je o dost drsnější scéna než v kinoverzi. No a abych to shrnul tak já mám rád obě dvě ty verze přibližně stejně. Každou z jinýho důvodu, ale obě dvě mají něco do sebe a tak úplně nesdílím názor některých, že kinoverze je lepší i když chápu tu potřebu jí v době vzniku udělat. Každopádně film co zraje jak víno s Melem na absolutním vrcholu než to začal mít v holým údu těžce posraný a jak už jsem říkal tady můžu obě dvě varianty a tak i moje hodnocení tomu budu ve finále odpovídat.80% ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Filmovanie snímky prebiehalo v amerických mestách Los Angeles a Chicago a trvalo od 10. októbra 1997 do 27. januára 1998. (MikaelSVK)
  • Porter (Mel Gibson) používá ve filmu zbraň Smith & Wesson Model 29 ráže .44 Magnum. (dc125)

Reklama

Reklama