Reklama

Reklama

13. komnata - Série 1 (2006) (série)


13. komnata Jana Potměšila (S01E18)

(epizoda)

Obsahy(1)

Příběh Jana Potměšila je obecně známý. Koncem osmdesátých let stál mladý úspěšný herec na začátku nadějné kariéry. Po dětských filmových rolích přišly filmy Bony a klid, Proč, pohádka O princezně Jasněnce. Jan Potměšil se účastnil spolu s ostatními herci dění v listopadu 1989, ale v prosinci téhož roku měl vážnou autonehodu. Když se probral z dlouhého bezvědomí, dozvěděl se, že Václav Havel se mezitím stal prezidentem a sám zjistil, že jeho vlastní život je navždy změněn, protože zranění bude mít doživotní následky. Dozvíme se, jak reagoval v prvních chvílích, kdy se vyrovnával s nejtěžší krizí. Kdo a co se stalo hnacím motorem jeho návratu do normálního života a pak i k herecké práci, koníčkům. Jak to vše ovlivnilo jeho vztah k přítelkyni i k dalším blízkým lidem. Jak a čím se mu podařilo nahradit ztrátu možnosti chodit a zda mu nová situace přinesla něco cenného. Novinářkou, která nás třináctou komnatou Jana Potměšila doprovází, je jeho vlastní žena Radka, a tak je přirozené, že nám nabízí nový pohled a soustředí se na osobní přístup k překonávání osudových následků těžkého úrazu. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

petaspur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Úraz Jana Potměšila je natolik mediálně známou událostí, že se na jeho obrysu nemohlo podařit otevřít nějakou tu zahrabanou komůrku. Honza se se svým těžkým zranění vyrovnával přibližně tak, jako kterýkoli jiný podobně postižený člověk a myšlenky se mu hlavou honily také takřka stejné. Koncept pořadu se v tomto případě nepodařilo zdárně naplnit. ()

pfa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento cyklus dokumentů (medailonků či profilů) o neřestech či potížích známých osobností hodnotím jako celek, jako projekt. Pravda, některý dokument je lepší než jiný, ovšem to jistě záleží na tom, jak dobrý, špatný, či pestrý příběh si pro nás připravil daný protagonista. [8/1O] Jan Potměšil: neznám / vadí mi / neutral / mám rád ()

Reklama

pravo

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neviem prečo sa v rámci ČSFD práve u tohto cyklu dokumentov rozhodlo pre hodnotenie jednotlivých epizód a nezaviedol sa iba jeden profil pre celý cyklus ako je na ČSFD zvykom u jednotlivých seriálov. Nezdá sa mi, že jednotlivé diely majú natoľko rozličnú filmársky odvedenú prácu a to že každá epizóda ma iné obsadenie je v podstate u dokumentárnych seriálov vcelku bežná vec. Pri prečítaní zopár komentárov som nadobudol pocit, že tu už ani nejde o filmové hodnotenie, ale ide o hodnotenie jednotlivých osôb, ktoré sú hlavnými hrdinami jednotlivých epizód. Samozrejme nemienim míňať svoj čas sledovaním kadejakých polozabudnutých či novoobjavených hviezd českého šoubiznisu a tak často tento seriál nesledujem, ale ak sa objaví osobnosť, ktorú poznám a viem či tuším, že jej osud je zaujímaví, tak si to rád pozriem. Ale pozerať každý týždeň na to akou chorobou či iným trápením musela prejsť nejaká celebrita mi príde dosť odpudzujúce. Ak by som mal uviesť hodnotenie jednotlivých dielov v závislosti od závažnosti tajomstva a osobe, o ktorú ide, tak by som musel použiť celú škálu hodnotenia, ale ako neuzavretý celok, ktorým Česká televízia s koncesionárskych poplatkov iba nafukuje množstvo pôvodného českého dokumentu by som hodnotil maximálne ***. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama