Reklama

Reklama

Arn

  • Švédsko Arn - Tempelriddaren (více)
Švédsko / Velká Británie / Dánsko / Norsko / Finsko / Německo / Maroko, 2007, 138 min (Director's Cut: 139 min)

Zatím nejdražší švédský koprodukční film se odehrává v době křižáckých válek, kdy výkvět evropského rytířstva - ale i mocichtiví chudí šlechtici - táhnou do Svaté země, kterou chtějí osvobodit od muslimů. Děj je zasazen do poloviny 12. století a hrdinou je Arn, který kvůli nešťastné lásce k Cecilli, která je zavřena do kláštera, táhne jako mladý rytíř - templář na Jeruzalém. Velkolepé exteriéry jsou točené ve Švédsku, Skotsku a Maroku... (Film+)

(více)

Recenze (268)

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Milujem staro/stredoveké historické vojnové filmy. Tento film vlastne rozpráva príbeh lásky na pozadí mocenských bojov medzi klanmi na severe a konečnú fázu, či posledné chvíle druhej okupácie Jeruzalema kresťanmi. Na európsku, severskú, produkciu veľmi, veľmi vydarený snímok. Masové scény, dobové kostýmy, nádherná hudba a výborná režisérska práca robia z filmu nádherný zážitok. Dobré je, že film sa nezameriava len na boje veľkú úlohu tu hrá hlavne psychológia a česť. Je jasné, že film nieje v americkej produkcii už aj v tom, že Arabi či moslimovia sú vykreslení, ako ľudia a nie fanatici a podrazáci. Každý, kto nieje úplne nasiaknutý americkým brain-washigom nájde v tomto filme svoje zaľúbenie. U mňa sa dostáva do top 10, hneď za čínskymi historickými filmami. Film sa nedá nič len odporučiť- NÁDHERA! ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Historický snímek, který je zasazen do stejné doby jako film Království nebeské a místy i tento hollywoodský velkofilm připomíná, ale jinak je (i jako celek) o třídu lepší. Co za to mohlo? Lepší režisér? Herci? Hudba? Střih? Ne, Arn dokazuje, že jádrem kvalitního příběhu je scénář. Díky němu je tento film takový, jaký je a i za nižší rozpočet působí velkolepě. Sice je místy dosti táhlý, ale i tak si udržel mou pozornost. 75% ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

O temných i světlých stránkách víry. Neboť Bůh je v tom nevinně - to člověk ve své pýše prosazuje "boží vůli" proti člověku. Příběh se může zdát nadmíru rozvleklý a přespříliš patetický, ale zná svou cestu i svůj cíl, podobně jako jeho hrdinové zůstává věrný sám sobě - a tak to ustojí. Možná i proto, že neztrácí naději. Naději, že se v každé historické epoše najdou lidé, kteří navzdory všem protivenstvím jednají čestně a spravedlivě - i když jsou svázaní morálkou doby, v níž žijí ... a obzorem, k němuž mohou dohlédnout. ()

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Škandinávska kinematografia musela uraziť dlhú cestu, kým natočila vlastný historický veľkofilm, ktorý by sa mal kvalitou rovnať tým americkým. Arn - Tempelriddaren sa dostal niekde na polcestu. Tvorcovia na pomerne lacnej výprave vybudovali slušnú dobovú atmosféru, ale okrem občasných bitiek, z ktorých polovicu halí piesočná búrka, má film pomerne pozvoľné, miestami vyslovene stagnujúce tempo. Obzvlášť pasáže z kláštora sú veľmi nudné. Hlavné postavy sú žiaľ dosť nezáživne zahrané a slabo vykreslené, milostná linka v ich podaní detto. Príbeh, ktorý je variáciou na Kráľovstvo nebeské, v poslednej polhodine našťastie chytí druhý dych a film je zavŕšený dôstojne ako po stránke dejovej, tak po tej akčnej. (6/10) ()

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

Nudné, jak dementní teenagerovské fláky. Knižní román jsem nečetl a jsem celkem rád. O toto období a Templářský řád se trošku zajímám (nejsem dějepisec a odborník, jen ze zájmového hlediska obyčejného člověka) a co v tomhle příběhu je za zhovadilosti, zůstává rozum stát. Jestli je román opřen o historická fakta, tak tomu věřím jen velmi stěží. Templ jako takový měl svou vypracovanou, pevně stanovenou řeholi, čítající několik článků, vymezující povinnosti a zákazy pro mnichy/rytíře v tomto řádu. Jeden z nich a jeden z nejhlavnějších byl zákaz stýkání se s lidmi, kteří byli exkomunikováni aj. Už na tomhle celý příběh beznadějně padá a to s plivancem namířeným na historická fakta. Za další, měli Templáři zakázáno se stýkat se ženami a nesměli jim pohlédnout ani do tváře a tento zákaz málokdy porušovali i po vystoupení z řádu. Za další se sice do řádu dalo dostat dobrovolně natrvalo, nebo na určitou dobu, ale tento vstup byl na svolení velmistra a "uchazeč" musel projít náročným testem a tajnými ceremoniemi. Navíc nemohl být ihned rytířem, ale musel postupovat danou hierarchií. To co ztrácí v historických nesrovnalostech, nedohání Arn ani jinde. Bitvy s vojsky Saladina, jehož armáda, ve které dokázal spojit všechny znepřátelené kmeny tehdejšího Egypta a Sýrie, čítali několik tisíc vojáků. Bohužel ve filmu bitvy se Saladinem a hlavně pak ta u Hattínu vypadá jak pranice dvou hokejových klubů. Šílené romantické pozadí je pak poslední kapkou toho všeho. ()

Galerie (440)

Zajímavosti (13)

  • Arnov (Joakim Nätterqvist) kôň neustále mení vzhľad, hoci má ísť o toho istého koňa. Najpozorovateľnejšia je biela škvrna, ktorá mizne pri niektorých scénach. (Weezy22)
  • Po výzve na zastavenie v Hattine s cieľom postaviť stany je veľmajster úpenlivý, aby sa nezastavili na noc, pretože musia nájsť vodu. Na ďalšom zábere vyvýšeného stanu je však zreteľne vidno pretekajúci potok. (Weezy22)
  • Švédska televízia SVT stiahla svoju podporu z projektu len niekoľko mesiacov pred jeho vydaním, udávajúc nedostatok kvalitného materiálu a uspokojivých záberov ako hlavný dôvod. Štúdio "Svensk Filmindustri" tvrdí, že spor vznikol kvôli obavám o rozpočet. (Smok)

Reklama

Reklama