Reklama

Reklama

Plamen a Citron

  • Dánsko Flammen & Citronen (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Kodaň, 1944. Dánsko je okupováno nacistickým Německem. Plamen a Citrón jsou dva bojovníci hnutí odporu pověření likvidací dánských informátorů Gestapa. Později přijímají rozkaz od svého velitele zabíjet také Němce. Ale když je Plamen pověřen zabít svou milenku Ketty, záhadnou stockholmskou kurýrku, začíná pochybovat o svém úkolu a snaží se zjistit, kdo Ketty ve skutečnosti je. V boji za svobodu jsou najednou všechny strany šedé a pomalu přestává být jasné, kdo je přítel a kdo protivník. Natočeno podle pravdivých událostí. (lenuse)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (122)

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Temná realistická podívaná pod pokličku dánského odboje. Dva popravčí odboje zjišťují, že ne všichni odsouzení jsou škůdci státu. Velmi pomalý děj a temné počasí dodává depresivní nádech během celého filmu. Beznaděj, vidina nekončící války. Herci hráli všichni velmi civilně bez přehrávání a to velmi utvrzovalo ve skutečnosti příběhu. Ve válce jde především jen o vlastní zájmy. ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

1240. hodnocený film: Překrásnej severskej film o dvojici mužů, kteří si říkali Plamen a Citron a kteří byli katy nacistických pohlavárů. Za svou oddanost i činy pak položili životy. Skvělé herecké výkony obou herců a jen to dokládá skutečsnot, že Mads Mikkelsen je herec s talentem od pánaboha. Tomuhle filmu nemůžu nic vytknout, a tak jej mohu doporučit s 5*, protože je plný napětí, akce i skvělých dialogů. Navíc jsem hodně ocenil i parádní český dabing. 5* ()

Reklama

italka63 

všechny recenze uživatele

Je velmi zajímavé sledovat historii severského odboje proti nacistům, moc se u nás toho o ní nevi, ale to je asi logické. Každá země měla své hrdiny, kolaboranty a totální zráce. Madds Mikkelsen je velmi zvláštní fyzicky, on se mi totiž nikdy moc nelíbil, ale čím víc filmů s ním vidím, tím více boduje a postava jeho kolegy Plamene, ztvárněná Thurem Lindhardtem, nezaostává ani o vlásek. Věčná škoda role špionky, do které se Plamen zamiluje, že byla tak nesympatická - alespoň mě:-) Kam dal mladý zrzek oči?:-) Jediné, co mi trošičku vadilo, byla poměrně zbytečně dlouhá stopáž a i přes některé drobné nedostatky dám za toto válečné drama z Kodaně čtyři hvězdy. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Díky ostatním uživatelům jsem od filmu očekával hodně. Bohužel jsem byl zklamán. Scénárista ani režisér nečetli podle mě vůbec aristotelovu poetiku a neznají pravidla dějství. To že je to podle skutečné události neznamená, že se ve filmu nemůže odehrát nějaká peripetie. Je to strašně ukecaný film a polovina dialogů by tam ani nemusela být včetně několika scén, které jsou jen doplňkem filmu. Jediným plusem byl závěrečný "boj", kde se bojovalo až do konce s dechem. Viděl jsem to v rámci Febiofestu a už jsem byl docela unavený, takže to možná nese vinu na hodnocení. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Oproti nedávno viděnému norskému filmu Max Manus přistupuje Plamen a Citron k tématice odboje dost odlišně. Cílem odboje tu totiž nejsou v první řadě okupanti, ale vlastní lidé, skuteční či údajní kolaboranti. Film je spíše psychodrama než klasický odbojářský film, řeší se tu svědomí, oprávněnost akcí, odpovědnost za protiopatření nepřítele a tak dále. Záměr potud výborný. Bohužel se film nevyhnul určité zmatečnosti, kdy jsem měl občas trochu problém se v těch plánech a protiplánech orientovat, stejně tak jako v cílech některých operací. Opět tu navíc práce Němců a Gestapa vyznívá trochu naivně, když např. hrdinové z léček a pastí unikají podezřele snadno (nezapomeňme ostatně, že je to jen "na motivy" skutečných událostí, ne rekonstrukce). Navíc je film i trochu zdlouhavý. Ve výsledku mírný nadprůměr. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (9)

  • Hlavní postava se jmenuje Flame (plamen). Je tomu tak kvůli jeho zrzavým vlasům. Jeho přítel Citrón získal svoji přezdívku díky tomu, že pracoval v automobilce Citröen, kde prováděl sabotáže na německých automobilech. (Othello)
  • Prevažná časť natáčania prebiehala v Dánsku, ale taktiež aj v Nemecku a Českej republike. (MikaelSVK)
  • S rozpočtem 10 milionů dolarů se jedná o zatím nejdražší dánský film. (Othello)

Související novinky

V lednu k filmům i přednáška a výstava

V lednu k filmům i přednáška a výstava

11.01.2009

A opět je tady nabídka Skandinávského domu, který pro vás pravidelně pořádá projekce zajímavých severských filmů. Během ledna vás čeká čtvero poklidných večerů v komorních prostorách kina Atlas … (více)

Reklama

Reklama