Reklama

Reklama

Císař Hirohito

(TV film)
  • Velká Británie Timewatch: Emperor Hirohito
Velká Británie, 2005, 50 min

Hrají:

Michael Praed, císař Hirohito (a.z.)

Obsahy(1)

V dějinách dvacátého století je jen málo tak kontroverzních postav, jako byl japonský císař Hirohito. Byl to muž, který schválil zákeřný útok na Pearl Harbour v prosinci 1941, při němž byla téměř zničena americká tichomořská flotila. Také kolem jeho dalších postojů během války bylo mnoho otazníků. Jelikož mnoho dokumentů bylo buď záměrně zničeno nebo jsou stále nepřístupné v archivech, je otázka císařovy odpovědnosti za postup Japonska za války nadále nejasná. Ale po jeho smrti se vynořily nové důkazy, které si vyžádaly další přezkoumání. Nakolik byl Hirohito odpovědný za válečné zločiny a jak se vyhnul stíhání a udržel si trům - o tom vypráví britský dokumentární film. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

S120 

všechny recenze uživatele

Dokumentární snímek o legendárním císaři, který provedl Japonsko téměř celým dvacátým stoletím je dalším z poměrně zdařilých snímků ze série Timewatch. Ke škodě bych mu ale připsal především to, že prakticky celý film je zaměřen na císařovo působení v době druhé světové války a na hledání příčin toho, proč vlastně nebyl po prohrané válce souzen a popraven. Na jeho mládí, vládu v letech 1926-41 a v letech 1947-1989 bohužel následně nezůstal prakticky žádný čas, takže nakonec ani nepřekvapí, že se divák v dokumentu nedozví, v jakém roce vlastně Hirohito zemřel. ()

Reklama

Divočák 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o slavném japonském císaři a o tom, že byl v podstatě daleko větší svině, než je všeobecně známo. Pearl Harbour, okupace Číny, japonská účast ve 2. světové válce - za vším tím stál v pozadí a za to všechno nese vinu. Podobné demystifikační dokumenty by měly rozhodně vznikat častěji. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

První část dokumentu Hirohita pěkně osolila, což se slučovalo i s mým názorem na jeho úlohu v útoku na Pearl Harbor. O to více jsem byl zvědav na druhou část, kde mám pořád otázník. Proč MacArthur jako velitel americké okupační správy zabránil trestu smrti pro tohoto císaře? V dokumentu nebylo zmíněno, že byli ušetřeni i všichni příslušníci japonského císařského rodu, což je také zajímavé. A co víc jaktože Hirohito i nadále zůstal císařem ?? Ano dokument mě dal na tuto otázku odpověď. Nutno říci, že docela logickou. Bohužel, v některých / menších / případech necitoval zdroje a nezbývá tak, než se spolehnout na značku BBC a její serioznost. Ovšem za zvěrstva, která spáchala japonská armáda v jihovýchodní Asii měl nést následky i mistr Hirohito. Japonci ovšem tu svou válku začali mnohem dříve než v roce 1937 a to v roce 1931, když obsadili Mandžusko. Ovšem to je jen můj osobní názor. To že Hirohito pak navštívil Dysneyland je tak trošku paradox. Nedávno totiž do USA nepustili poslance za KSČM, takže českýho komunistu ne a Hirohita ano:) . ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama