Reklama

Reklama

Enron: The Smartest Guys in the Room

  • Velká Británie Enron: The Smartest Guys in the Room

Obsahy(1)

Dokument natočený podle stejnojmenné knihy novinářů magazínu Fortune (Bethany Mclean, Peter Elkind), který popisuje jeden z největších finančních skandálů v americké historii. Enron byla americká energetická společnost se sídlem ve městě Houston v Texasu. Svého času sedmá největší, zaměstnávající přes 20 000 lidí. Snímek zachycuje vzestup a pád společnosti na pozadí osobních příběhů lidí z vedení společnosti (Ken Lay, Jeffrey Skilling, Andrew Fastow, Lou Pai), kteří svými činy dovedli společnost k vyhlášení bankrotu v lednu 2002. Divákovi je formou výpovědí autorů knihy, bývalých zaměstnanců, akciových analytiků, reportérů a politiků předkládáno svědectví o bezbřehém riskování vedení společnosti na energetickém trhu, o falšování a manipulaci s účetními knihami a amorálnosti jednání. Příběh společnosti, po jejímž bankrotu ztratili zaměstnanci a investoři miliardy dolarů. (Regis)

(více)

Recenze (13)

Borec3 

všechny recenze uživatele

Antická tragédie bez deus ex machina. Naprosto fascinující sonda nejen do prohnilých duší CxOs. Tahle "rekonstrukce prasknutí jedné finanční bubliny" má v sobě hodně surrealismu, který bude asi světu velkého byznysu vlastní. Největším nápadem Skrilinga bylo nalezení nového způsobu dodávek energie. Transformovat energii zemního plynu do finančních nástrojů, které mohou být obchodovány - prý přenášet energii bez použití klasické sítě. WTF? To si asi měli lidi zapálit akciema? Další věc: Skrilingovou podmínkou bylo zavedení typu účetnictví Mark-to-market, které dovolilo Enronu účtovat potenciální budoucí zisky v ten samý den, kdy byl obchod uzavřen. Pro vnější svět tak mohly být zisky Enronu takové, jaké Enron řekl, že jsou. WTF? Co je to za ekonomický nesmysl? To si hodili kostkou a násobili milionem? Existuje něco odtrženější od ekonomické reality, než tohle? A americký dohled se ještě diví? Dále: Tenhle dokument mi chce namluvit, že Amerika je opravdu země neomezených možností, když jeden nažehlený usměvavý chlápek jenom silou svých slov šroubuje cenu akcií rok od roku nahoru a nikdo po něm nechce účetní rozvahu? Krásný důkaz toho, na čem závisí stabilita trhů a zkušených analytiků. Zahoďte všechny ekonomické modely. Lidi do nich nenarvete. Mezinárodní finanční systém stojí na důvěře analytiků, podle které se poté investoři rozhodují. Ti největší už dávno přerostly velikost ekonomik většiny států - jejich rukojmích. Za další: Film se snaží naznačit rozklad lidské osobnosti pod tíhou autority tím, že ukazuje, jak se 20 000 koleček (zaměstnanců) otáčí v soukolí, jehož směřování dokážou jen obtížně nahlédnout. Kdo tu příležitost má, raději po ničem nepátrá. Je přece tak smutné zůstat sám, i když člověk ví, že císař je pod oděvem nahý, jak zpívají Arcade Fire, že. Nezbývá než se ptát, kolik lidí na světě se podílí na zločinech, aniž by o tom vůbec vědělo? Proč nedokážeme účinně bránit ty odvážné, kteří vystoupí s důkazy proti vlastnímu chlebodárci? Naprostým vrcholem je pak pro mně další důkaz o špinavém spojenectví politiky a byznysu. George W. Bush a jeho kámoš pan Enron svalí vinu za kalifornskou energetickou krizi záměrně způsobovanou Enronem za účelem zvýšení zisků (na krytí narůstajícího dluhu) na tehdejšího guvernéra státu, který byl potenciálním protikandidátem Bushe v nových prezidentských volbách. Wow, clean and nice gentlemen. Dokument vrcholí Skrilingovou hereckou etudou před senátním vyšetřovacím výborem. Na otázku: "Jak to, že začal prodávat své akcie ve velkém před dnem svého odchodu, a přesto nechal zaměstnance myslet si, že mají pokračovat v nákupu těchto akcií (pozn.: zaměstnanci tím vstupovali do penzijního systému garantovaného firmou - všichni tak přišli o úspory na důchod)," jen dál chabě lže a hraje soustrast se svými podřízenými. Smutný, moc smutný. Shrnutí: Insider dokument se strašidelnou záplatkou, který má víc sdělení, než se mi tady podaří zachytit. Podívejte se sami. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Mrazivý snímek u kterého se člověku v žádném případě nechce věřit, že nesleduje nějaký originální pseudodokument. Vypadá jako velká dramatická inscenace kde nalezneme gigantickou lidskou pýchu i následný spravedlivý pád. Nádherně je v dokumentu shrnuto, že těm "nejchytřejším v místnosti" už již nešlo o nějaké hloupé peníze, ale viděli svou vlastní seberealizaci a snad i smysl života v přifukování domečku - ba přímo paláce - z karet jménem Enron. 80 % ()

vorheese 

všechny recenze uživatele

Dokument, který se celou svou stopáž rozhoduje, jestli bude uměním nebo faktografií a nakonec zůstane někde uprostřed. I tak se z něj dozvíte poměrně dost zajímavého o lidech, kteří nevědí jak pracovat, ale zato umí vydělávat. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama