Reklama

Reklama

Trpasličí lidé - hobiti z ostrova Flores

(TV film)
  • USA Tiny Humans: Finding 'Hobbits' in Flores
všechny plakáty

Obsahy(1)

Příběh člověka se začíná znovu přepisovat. Objevil se totiž nový člen naší rodiny - takový, s jakým jsme se ještě nikdy nesetkali. Naši předkové mu dávali různá jména elf, trpaslík nebo skřítek a najdeme ho v celé řadě pohádek, mýtů a legend.
Jeden vědecký tým objevil nový, podivuhodný svět - svět trpasličích lidí a obrovitých dravců. Archeologové pokračovali v tichosti ve vykopávkách do té doby, dokud nebyli připraveni oznámit světu nález zcela nečekaného druhu člověka. Mají snad pohádky pravdu? Má lidská rodina nového člena? Už to tak vypadá. Tým australských a indonéských archeologů objevil pozůstatky tvora, který je podle jejich názoru dosud neodhaleným lidským druhem. Nález je označován za největší objev v oblasti vývoje člověka za posledních sto let. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Laurent 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý objev kosterních pozůstatků, které téměř s jistotou dokazují existenci dosud neznámého vyhynulého druhu člověka. Kritici objevu se samozřejmě našli, ale jak už to tak bývá, tak vyšli pouze z principů dosavadního vědění. Vědci různých odvětví celkem přesvědčivě dokázali, že původní předpoklady byly správné, tzn., že hobití vzhled nezpůsobyla žádná nemoc. Zpracováním je to průměrný dokument, ale obsahově velmi vzrušující právě proto, že se týká nás, lidského druhu. ()

Stanley 

všechny recenze uživatele

Je možné, že by mohla existovat rasa trpasličích lidí vysokých pouhý jeden metr? Zdá se že ano, nálezy kosterních pozůstatků z indonéského ostrova Flores tomu nasvědčují. Věc však bohužel dosud není tak jasná, vědci se dodnes přou, zda ona objevená kompletní kostra asi 30 leté metr vysoké ženy a fragmenty koster několika dalších jedinců skutečně představují spolehlivý důkaz existence dosud neznámého trpasličího druhu člověka. Pokud by tomu tak bylo, tento druh musel představovat samostatnou vývojovou větev, která žila společně s Homo sapiens ještě do doby minimálně před 14 tisíci lety, kdy tuto populaci možná vyhubil výbuch sopky. Ovšem podle svědectví tamějších domorodců byli trpaslíci viděni ještě před několika desítkami let a v podstatě není zcela vyloučeno, že by některé zapadlé kouty ostrova mohli obývat dodnes. ()

Reklama

Reklama