Reklama

Reklama

O čem sní ženy

(TV film)

Obsahy(1)

Důvod, proč se režisérka Olga Sommerová rozhodla vyzpovídat několik žen zralého věku, vychází z jejího přesvědčení, že člověk muž a žena jsou dvě naprosto rozdílné bytosti a tudíž ženská zkušenost ve světě patriarchátu má zcela specifické rysy, které je hodno zaznamenat a vyslovit hodně nahlas. Vznikla tak sugestivní hodinová výpověď, v níž se zralost konfrontuje s dávnými dívčími sny a optimismus prolíná s těžkým osudem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

Sofia 

všechny recenze uživatele

Tento dokument (i stejnojmenná knížka) mě vždycky dojme svojí syrovostí – to, co skrývá leckterá ženská duše, je opravdu neuvěřitelné. Olga Sommerová patří spolu s Helenou Třeštíkovou mezi nejlepší české dokumentaristky – je spíše nenápadnou posluchačkou než dominující režisérkou a její filmy tak získávají sílu věrohodnosti a opravdovosti. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pokus o socilogickou esej, bohužel však trpící příliš nejasně subjekivním výběrem zpovídaných... Mozaika konkrétních osudů a pohledů na život žen, na jejichž místě mohl být vlastně kdokoli jiný a marno dohledat klíč, dle kterého Olga Sommerová vybrala právě JE. Neříkám, že to nebylo zajímavé, neříkám že to nebylo poučné - ale jako "dokumentární" film to bohužel bylo průměrné. Ovšem dlužno dodat, že spoustě tvůrců se může jen snít o tvorbě takto >průměrných< děl, že... Tři a půl hvězdičky tedy za film, za onu - dle mého přílišnou >subjektivitu< však po velmi(!) zralé úvaze s poctivým úmyslem zaokrouhleno dolů... ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Dokumentární slepenec výpovědí žen z velmi různých kruhů, které spojuje - kromě pravděpodobné osobní známosti většiny z nich s autorkou - jen jediné: že se jim to v životě tak či onak nevydařilo (s výjimkou matky syna s Downovým syndromem, která je obdivuhodným zřídlem pokojného a pokorného životního optimismu a takové, jak to říct, moudré vnitřní síly), a že u toho tak či onak byli muži. Nejméně provinilý je tu manžel, který zemřel, a kterému žena zahýbala (za což se styděla, a měla z toho problémy, protože neumí lhát...WTF?). Jistě, jeden příběh života ženy vedle druhého jsou silné, ale chce-li autorka takto vybraný vzorek prezentovat jako výpověď o "ženské zkušenosti ve světě patriarchátu", pak je to cílená burcovací manipulace a ne dokument. Vždyť ten vzorek zahrnuje kromě ženy týrané mimo jiné také ženu, jejíž manžel zneužíval jejich dceru a zplodil s ní dítě (načež ho žena překvapivě neopustila, ale žili dál pohromadě, a ona ho tím psychicky trestala, ehm...), nebo ženu, na kterou manžel navalil kompletně všechny starosti s výjimkou své vlastní práce. Film má sice i méně extrémní hrdinky, ale i když dokumentům často vyčítám, že nevybírají zajímavé "objekty" nebo s nimi pracují naprosto nezajímavě, tohle je přece jen poněkud ideově tendenční záležitost. Jen díky autenticitě a silným emocím se nedají Ženské Sny zatratit. Sice se jim nedá upřít, že ani po víc jak deseti letech neztratily nic ze své působivosti a aktuálnosti, ale od tak ostřílené režisérky jako je paní Sommerová, je to spíš jen takové dílko z povinnosti (nebo možná sounáležitosti) než skutečně seriózní ukázka jejího mistrovství. 60% ()

Chudobka 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument, který mi před lety, když jsem ho viděla poprvé, hodně pomohl. Myslím, že by ho měli vidět hlavně muži, aby aspoň trochu pochopili, jak žena cítí. Někteří muži se nesnaží ani trochu proniknout do ženského světa (nebo to tak aspoň vypadá) a nad mnohými věcmi, které ženu trápí, jen mávnou rukou. Ale možná se toho ženského světa bojí, a tak žena musí být silnější než muž a mnohdy je skutečně na všechno téměř sama. I kniha je výborná, přečetly si ji i mé dcery. Ale ne jejich partneři. ()

Willynka 

všechny recenze uživatele

Nemám ráda Sommerovou a její feministickou nadřazenost, ale zde vyvedla skvělou práci. To, co bych většina dokumentů vyčetla, tudíž chybějící osnovu a závěr, tu funguje skvěle a na konci zanechává velice silný dojem. Rodinný, vztahový, společenský. Spousta moudrých slov. V tandemu s O čem sní muži vyloženě povznášející. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama