Reklama

Reklama

Vikingové

  • Česko Vikingové: Hledání nových světů (festivalový název) (více)
Krátkometrážní / Dokumentární
Kanada, 2004, 40 min

Režie:

Marc Fafard

Obsahy(1)

Velkoformátový dokumentární film podává obsažný portrét Vikingů, zkoumá jejich historický a kulturní vliv, technologické a vědecké úspěchy a ukáže Vám jejich dobrodružství na územích, kde se usídlili a která probádali. Detailní, počítačem zpracované obrázky a mapy demonstrují, jak Vikingové putovali na jih i východ od Skandinávie, Švédy dobývající území dnešního východního Ruska, Dány obsazující dnešní francouzskou Normandii a mnohé z britských ostrovů. Digitální technika zavede diváka od počítačových map k leteckým filmovým záběrům krajiny obývané Vikingy. Velkoformátová technika umožní divákovi z přídě dlouhé lodi Vikingů, proplovající mezi gigantickými ledovci do fjordů s kilometr vysokými břehy, dostat se do míst nejvíce spojených s jejich historií. Mezi tato místa patří i osada Leifa Erikssona na Newfoundlandu, museum vikingských lodí v původním městě Vikingů v Dánsku a Institut Arni Magnussona na Islandu s originálními ságami. Film odhaluje také detaily ohromné zručnosti při stavbě lodí, ve které v 9. - 12. století Vikingové předčili ostatní kultury. Seznámíte s prvním národním parlamentem, s rozvinutou znalostí psaného slova i vyprávění i s vikingskou touhou cestovat a poznávat. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

Kimon 

všechny recenze uživatele

Nádherný hraný dokument o expanzi Vikingů do téměř celého světa doplněný nádhernými záběry přírody Islandu a Grónska, které Vikingové postupně mimo jiná území osídlovali. Vynikající kvalita obrazu dojem z přehrávání DVD jen umocňují. Škoda jen, že bonus na DVD (film o natáčení) není podporován češtinou. ()

joehot 

všechny recenze uživatele

Dokument rozhodně nesplňuje, nač láká. Dozvídáme se sice o jejich lačnosti po objevování, ale to je tak všechno. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument o nie často spomínanej kultúre Vikingov. Zaradenie dokumentu aj do krátkometrážnej kategórie je viac ako výstižné, pretože len krátka stopáž sa mu dá vytknúť. Takto diváka len zbytočne rozdráždi a navnadí na získavanie ďalších informácií a podobne ladených snímkov. Napriek svojej krátkosti snímok odhaľuje mnohé veci, ktorými ovplyvnila severská kultúra a mytológia dokonca aj súčasný svet. O Thorovi či Freyovi, ale štrvrtok (Thursday) či piatok (Friday) je známy polke sveta. Objaviteľské a kolonizačné úspechy, vojnové nájazdy, mytológia, asimilácia či iné ovplyvňovanie iných národov dáva priestor na celé série dokumentov. Preto snaha o vtesnanie tohto všetkého do 40 minút vyznie veľmi povrchne. Animácie, nádherné zábery na severské krajiny či slušná výprava umocní samotný zážitok a dobrý dojem. Toto nebol určite posledný mnou zhliadnutý dokument o Vikingoch... ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Příjemná podívaná ze života Vikingů. Na to, že to má kolem třiceti pěti minut, tak tam bylo řečeno mnoho informací. .... HODNOCENÍ: 74% (4*) ()

Johnnas 

všechny recenze uživatele

Pěkný dokument, který ale bere vše příliš zeširoka a zabývá se až přespříliš téměř výhradně expanzí na západ na Island a dále. Pro školáky základní školy může být zajímavé, pro ostatní asi příliš stručný. Pro mě to bylo nudné a nic extra zajímavého jsem nezaznamenal. Záběry přírody mohli být lepší, ale více by seděli do dokumentu national geographic než historického dokumentu. Nicméně snaha se cení. Dokument o normandských kmenech by si zasloužil vícedílné zpracování. ()

rudeboy 

všechny recenze uživatele

Súhlasím s Kimonom, no podľa mňa si to žiadalo trochu viac vikingskej brutality, ktorá absentuje kvôli tomu, že film je adresovaný divákom všetkých vekových kategórií. Možno aj preto kladie snímka väčší dôraz na pokojnejšie a poľnohospodárskejšie etapy tohto etnika. Dúfam, že ak sa Mel Gibson nakoniec pustí do realizácie svojho filmu o Vikingoch, bude to na štýl Braveheartu, aby im po tomto "hipisáckom" prevedení, trochu zlepšil renomé :-) Mimochodom, prvý krát som sa tu dopočul, že vikingské prilby boli bez tých známych rohov. ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Informačně zajímavé. Hezké ukázky přírody. Netušil jsem, že Vikingové byli tak expanzivní. Dokument tedy potěšil novými fakty, nikoli ohromil. ()

Oisean 

všechny recenze uživatele

Velmi podařený dokument o expanzi vikingů a jejich stylu života.Dozvěděl jsem se mnoho zajímavostí,které jsem doposud nevěděl. ()

WolfIssen 

všechny recenze uživatele

Pravdivé, ikdyž obecně známé informace, výborné záběry, rekonstrukce a hudba dělají z tohoto dokumentu nejlepší počin o historii starých Seveřanů, co se dokumentu týče. Pro mě, jakožto člověka hltajícího tohle téma ale nic nového. ()

Reklama

Reklama