Reklama

Reklama

Brutalita v kameni

  • Západní Německo Brutalität in Stein (více)
všechny plakáty
Krátkometrážní
Západní Německo, 1961, 12 min

Obsahy(1)

Originální i dobově významný pokus představit (...) barbarství prokleté doby, jež lze vyčíst z jejích staveb - Hitlerovy stavby, v jejichž architektuře se střetává sláva s hrůzou (...). Zvuková a obrazová malba neúprosné vnitřní logičnosti. (Letní filmová škola)

Recenze (3)

Radko 

všechny recenze uživatele

ČB zábery masívnych nacistických stavieb inšpirovaných antikou (naciklasicizmus) v sprievode zneliek útočných pochodových maršov, úryvkov z ohnivých rečí Hitlera a jeho nohsledov. Prelievajúce sa minúty v rytme veľkolepo vyprázdnenej ostrouhlej modernosti spestrenej stĺpmi veľkolepo otupia aj divákovo vnímanie. Dôjde i na nákresy Germánie, mesta, na ktoré sa mal premeniť Berlín pod taktovkou vodcovho dvorného architekta Speera. Pri sledovaní chladných a protiprírodných monolitov vyvstali v mysli paralely s betónovou neútešnosťou socialistickej architektúry, spupne odmietajúcej čokoľvek minulé a tiež podobnosti s brutalistickou oceľovosklenou vyhladenosťou mrakodrapích kancelársko/ spoločensko/ obytno/ zábavných centier dneška. Spoločné je znamienko ideologizujúcej totality, nivelizácie a nudy zlievajúcej všetko do homogénnej masy. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Záběry na rozličné budovy, jejichž zdi by mohly živě vyprávět, jaká zvěrstva se zde kdysi odehrála, ve spojení s archivními zvukovými záznamy z dob Třetí říše - nápad je to sice pěkný, ale ve výsledku se mi to až zase tolik nedostalo pod kůži. Zkrátka pro mě průměrný experimentální snímek, který se vedle své umělecké stránky zaobírá i historickými problémy. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Architektura jako projev režimu. Zde tedy architektura, kde je člověk jen jejím doplňkem, někdy působícím až nepatřičně. Plány z (naštěstí neuskutečněné) budoucnosti, kde oficiální stavby vypadají jako megalomanská mauzolea. Působivě nasnímáno a doplněno originálními zvukovými nahrávkami z doby III. říše. Ale to není výhradním projevem nacismu, že produkuje nelidskou mrtvolnou architekturu. ()

Reklama

Reklama