Reklama

Reklama

Nejsme andělé, jen děláme jejich práci

(TV film)

Obsahy(1)

Režisér O. M. Schmidt se spolu s mladými jezuity P. Vacíkem, J. Regnerem a M. Heroldem pokusil o neotřelý a pro Čechy nový a překvapivý pohled na historii, spiritualitu a život jezuitského řádu. Tovaryšstvo Ježíšovo - jezuité - patří k největším a nejvýznamnějším řádům římskokatolické církve. Jejich posláním je činnost pastorační a misijní, působí ve školství, vědách, kultuře a umění. Už od roku 1534, kdy byl řád založen Ignácem z Loyoly, si jezuité zakládají na dobrém vzdělání. Autoři dokumentu nám umožní nahlédnout do života Tovaryšstva Ježíšova a odhalí, proč byl tento řád tak často považován za nebezpečný. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Kordus 

všechny recenze uživatele

Otakáro Schmidt (ano, ten člověk, co má na kontě přestylizovanou barevnou hovadinu jménem Eliška má ráda divočinu) natočil v roce 2006 působivý dokument o řádu Jezuitů. I když se zde občas cituje z Bible, ani zapřísáhlí ateisti by s tímhle filmem neměli mít problémy, jde spíše o nahlédnutí do historie řádu a jeho současnosti než náboženskou výchovu. Za jednu hodinu zjistíme, kdo řád založil, s jakými problémy se musel během svého působení potýkat (film stojí jednoznačně na straně jezuitů), dokonce navštívíme i místa běžnému pohledu skrytá (třeba prádelnu :)). Pokud by to bylo vše, rozhodoval bych se mezi čtyřmi či pěti hvězdičkami a pěl všude chválu. Jenomže celý film sráží vložené sekvence s jakousi dívkou představující anděla, podbarvené pomalou francouzskou hudbou, které sice napoprvé působí fajn, napodruhé taky, ale pokud každých pět minut leze na plátno takřka to samé, začne to nudit, otravovat a pomalu i nasírat. Proč sis tenhle exces, Schmidte, nemohl odpustit? ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Poučný průřez jezuitskou historií. Byl jsem s nimi kdysi dávno na pouti v severní Itálii a Římě a byli moc fajn. Jak zazní v dokumentu mají noblesu, ducha, zdvořilost.Jen mi trochu vyděsilo, že se ve Francii (kde jinde že) věnují dovážení afrického obyvatelstva do vymírající evropské kultury. ()

Reklama

Šandík 

všechny recenze uživatele

Na české poměry nadprůměrně natočený dokument. Pokud jde o toho "andělíčka", tak to je tuším režisérova manželka, čili proto ;o) ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Pěkný dokument o jezuitském řádu, o jeho historii v Česku i ve světě a jeho myšlenkách. Dokument byl pro mě zřejmě nejucelenějším informačním zdrojem o tomto zajímavém a v přístupu ke křesťanství i ke společnosti sympatickém řádu. Co mi na něm ale hodně vadilo, byla jeho neuspořádanost, kdy byly jednotlivé informace vrstveny jedna přes druhou bez jasnější struktury a koncepce, která do dokumentu trochu vnášela zmatek a v některých pasážích i nezajímavost. K tomu také přispívalo několikeré opakování některých informací, jehož příčinu lze hledat právě v té neuspořádanosti. Celkově vzato jsem viděl mnohem lepší dokumenty, o tomto tématu však nikoli. ()

Machrovic 

všechny recenze uživatele

Nemůžu souhlasit s Kordusem. To co on nejvíce haní, to mě se líbilo nejvíce. Nebýt krásné hudby a "andělíčka" byla by to jen další nezáživná křesťanská propaganda (Mírně přeháním). Informační hodnota je nízká (pro mě coby studenta historie) a je ještě srážena na kolena zjevnou projezuitskou zaujatostí (plus dokumentu spočívá v tom, že se tuto tendečnost autor nesnaží zastírat), ale v zemi, kde se jezuiti líčí jednostranně jako přisluhovači reakce je tento opačný pohled žádoucí. Jenom si nemyslím, že nešťastnější přístup je přebarvit černý obraz jezuitů na bílo. Nějaké černé fleky by tam (aby film korespondoval s historickou pravdou) měly zůstat. PS: Poslochal jsem (úplně náhodou) asi hodinový rozhlasový pořad o tomto dokumentu, kde Schmidt roli těchto vložek vysvětloval snahou o odlehčení a snahou přitáhnout mladé k jinak (pro ně) celkem neatraktivnímu tématu. // http://www.limonadovyjoe.cz/joe/view.php?cisloclanku=2006110009 ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama