Reklama

Reklama

White Terror

  • Finsko Valkoisen Vallan Verkko

VOD (1)

Obsahy(1)

Film mapuje neonacistické hnutie v Európe a USA, jeho transformácie počas existencie a súčasné trendy. Je posledným dielom dokumentárnej trilógie venovanej subkultúre skinheads, jeho predchádzajúcimi časťami boli Skin or DIE a Byť skinheadom. (Furmi)

Recenze (3)

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Záslužný čin dokumentaristu, ktorý predvádza, ako sú nacionalistické, neonacistické a rasistické hnutia v dnešnom svete vďaka globalizácií navzájom prepojené a spolupracujúce. Švédsko ako bašta európskych neonacistov, USA ako sídlo rasistov Ku-klux-klanovského razenia, ktorí sa stavajú do pozície obetí voči prívalu inofarebných rás a miešancov, zatiaľ čo ich vlastná, čistá rasa zakrátko štatisticky vyhynie, Rusi a Balkánci, všetci tí milí, láskaví a priateľskí Slovania ako ich najlepší kamaráti, ktorí možno bielu rasu podržia. Pritom priam investigatívne prechádza od konkrétneho k všeobecnému - začína u šokujúcej vraždy mladíka skupinou kamarátov v čarokrásnom a pokojnom švajčiarskom prostredí. Krásny obrázok rubu i lícu každej skutočnosti - rovnako ako pomáha internet oboznamovať a pomáhať v prípadoch porušujúcich ľudské práva po celom svete, druhou rukou nekontrolovateľne šíri nenávistnú propagandu a spája podobne zameraných obmedzencov skrze celú zemeguľu... ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Známý švýcarský dokumentarista Daniel Schweizer se obsahově posunul od zkoumání fenoménu skinheads ze svých dřívějších dokumentárních projektů k související reflexi neonacistického a rasistického podhoubí ultrapravicové části politického spektra současného transatlantického světa. White Terror (Bílý teror) je velmi působivou a obohacující sondou do hodně podivného bizarního světa extrémních (a extremistických) politických názorů, v níž obsahová stránka jasně převyšuje tu formální. Daniel Schweizer se zaměřil především na trend globalizace dříve silně sekularizovaného ultrapravicového proudu a jeho snahy spojovat své roztroušené síly. Pojítkem je jak jinak Internet a moderní audiovizuální média (DVD, počítačové hry...), přičemž značnou roli hraje hudba, především odnož Oi původně punk-rocku přibarvená ovšem silně rasistickými texty. Že světová počítačová síť zmenšuje a spojuje svět, je jistě pozitivní jev, tato komunikační dálnice však slouží i k propojení všeobecně extremistických hnutí, neonacisty nevyjímaje. Jistě se jedná o jev okrajový, sledovat ovšem důmyslně udržovanou síť árijských nadlidí sahající od USA přes západní a střední Evropu až na Balkán a především do současného Ruska, je ovšem trochu znepokojující vjem. Daniel Schweizer velmi investigativně staví svůj dokument a přidává jednotlivé detaily a postřehy, které ve své bizarnosti tvoří alarmující rámec skutečně nebezpečného asociálního a antisystémového společenského pnutí. Rasistický světonázor pak nabírá na absurditě ve spojení s propagandistickou frází o útlaku a genocidě! bílé rasy v současných Spojených státech a tendenčním naroubováním na premisy křesťanství. ,,Eva byla v ráji znásilněna Satanem. Tak vznikli Židé. Teprve pak se setkala s Adamem a vznikla čistá árijská rasa." Tento a podobné bludy se sice v kině neobešly bez smíchu diváků a kroucení hlavou, bílí američtí křesťané jim ale očividně do hlouby duše věří. Je paradoxem, že všichni ti árijští nadlidé a elita bílé rasy jsou většinou tlustí, potetovaní, škaredí, asociálně vyhlížející jedinci s velmi silně zapuštěnou sociální kotvou a nízkým vzděláním. Těžko říci, jak onen v názvu zmiňovaný ,,bílý teror" bude mít (a že i u nás, latentně rasistické zemi, živnou půdu má) moc a příležitosti ovlivňovat chod západní demokratické společnosti, každopádně každý normální a slušný člověk by měl říci tomuto myšlenkovému bahnu své hlasité NE! ()

Reklama

glum88 

všechny recenze uživatele

I když bylo znát že Schweizer není zrovna příznivcem Národně Socialistického hnutí , dokázal to pojmout celkem objektivně . Někdo mluvil zajímavě , někdo zas vůbec ne (ostatně to by se dalo čekat například od amerických buranských vidláků) Celé to na konci působilo jakože Neonacismus je hrozba , dokument je skoro 10 let starý a tak se dají tyto obavy autora pochopit , nicméně v roce 2014 kdy po celém světě vládne Totalitní Žido-kapitalismus , nevím , nevím , jestli mají nacouni nějakou šanci ... ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama