Reklama

Reklama

Pátek třináctého

  • USA Friday the 13th (více)
Trailer

Vítejte v táboře Crystal Lake. Jeho historie je krvavá a místní říkají, že je prokletý. Je to dokonalé místo, kde může psychopat za svitu romantického úplňku zabíjet zamilované táborové vedoucí jednoho po druhém. Původní vyvražďovačka režiséra a producenta Seana S. Cunninghama vedla ke vzniku fenomenální filmové série a stovek imitací. Díky atraktivnímu obsazení (včetně mladého Kevina Bacona) a kreativnímu způsobu, jakým brutální syn zbožňující matky používá ostré nástroje, nepřestává tento klasický krvák napínat, inspirovat a děsit. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (490)

salahadin odpad!

všechny recenze uživatele

SPOILERY! BÍKÉRFUL! Bez milosti. Dobře, narovinu přiznám, nemám rád slashery, filmoví zabijáci jsou pro mě nejblbější postavy vůbec včetně Jasona. Jenže v tomto filmu nekosí teen crew Jason, ale nějaká babička! Paní v letech, kterou přepere holka na konci, vymaže ze světa DNA mladých lidí v plné síle. "No ty kokso", říkám si na konci, když hlava paní Vorheesové letěla ku cílové jamce. Dvě pěkný holky by se tu našly a evidentně se líbily i Kevinu Baconovi, kterému v jedné scéně stojí...no že bych tu 1* přece jen dal? Ále ani prd, taková nebetyčná brokolice si ji nezaslouží. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

První Pátek 13. je sice jeden ze slavných slasherů alias vyvražďovaček, ale působí místy jako docela ambiciózní horor. Má slušnou hudbu, která připomene Psycho, a taky stylový snímání kamery z pohledu vraha. Z dnešního pohledu film určitě působí zastarale, ale je vidět, že minimálně co se týče formy, tak se tvůrci fakt snažili. Obsah bohužel není nic extra. Máme tu nějaké puberťáky (z nichž někteří kluci působí svou vizáží dost směšně), kteří se nechovají moc racionálně... ale také působí velmi často až překvapivě klidně, a to i když už jde fakt do tuhýho. Jejich chování, a kde je zrovna kdo a co dělá a co si myslí, je trochu matoucí. Závěr sice není taky nijak zvlášť inteligentní, ale je stále působivý, především závěrečná scéna s Jasonem. Docela zajímavý začátek slavné hororové série. (7/10) ()

Reklama

obitus 

všechny recenze uživatele

Nepochybně zásadní počin, který navždy změnil tvář moderního horroru. Je otázka, jestli k lepšímu, ale éra slasheru rozhodně přinesla mnoho dobrého, i když za cenu ztráty originality. První díl je rozhodně řemeslně kvalitní a coby slasher funguje skvěle, jako Pátek 13 ale nutně zaostává za dalšími díly. Přesto nemůžu hodnotit jinak než plným počtem, je to legenda a sakra zábavná legenda. Jednou ročně rozhodně neuškodí. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Vynikající úvod klasické vyvražďovací série. Tohle je prostě takový oldschol slasher z tradičními pravidly žánru jaké už se dneska netočí. To znamená, že se hulí chlastá šoustá a zabíjí, ale přitom se postavy nemusí chovat jako totálně vypatlaní náctiletí dementi. Jednička sází hlavně na atmosféru řekl bych asi nejvíc ze všech dílů a to finále už je pro mě tak trochu kultovní záležitost. Sice musím srazit hvězdu za to, že můj miláček Jason se tu nevyskytuje, ale jeho pomstychtivá máti taky stojí za to a ten sen na konci jak ten odpornej kluk stáhne hlavní hrdinku do jezera... Normálně když jsem to v 13 letech poprvé viděl, tak jsem se posral.85% ()

2-Xtreme 

všechny recenze uživatele

Tento prvý Piatok 13 je jasné nízkorozpočtové B-éčko. Ale za ten rozpočet čo mali tvorcovia to dopadlo slušne. Režisér Sean S. Cunningham(ktorý okrem tohto nemá na konte nič významné) a scenárista Victor Miller(pôsobil len na scenároch a len na Piatkoch 13 a to:1,6,8,10 a FvJ) mali k dispozícií len $700,000(ale taký TCM ´74 mal len 140 000) a tak vyskakovať s trikmi nemohli, klasické zabodnutie sekery do hlavy či podrezanie krku bohate stačilo. Hlavne to nebol len ďalší tuctový horor kde sa vraždí sem a tam. Tu ide hlavne o atmosféru, Vrah ktorého identitu sa dozvieme až na samom konci filmu sa len objaví zriedka a aj to keď ide na vec. Veľkým plusom pre tento film bola hudba, na to či či či ha ha ha sa nedá zapomenút doteraz. Mám rád tieto Main Theme jednotlivých hororou tak ako u Haloween, či Nightmere aj tu je to proste 50% filmu resp. atmosféry. Režisér Sean S. Cunningham spravil to čo vystihuje veta Za málo peňazí veľa muziky. Inšpirujúce pre ďalšie a ďalšie horory bola predovšetkým kombinácia dvoch hlavných aspektov ktoré som už tuším v nejakej svojej recke spomínal: mladosť a prostredie. Mladí ľudia umierajú lepšie než starci, mladí ešte vedia utekať a majú silné hlasivky a čo sa prostredia týka. Nejaký zámok či hrad z filmu Dracula či Frankensteina je síce pútavý, ale chatkový tábor pozná každý z vlastnej skúsenosti tiež aj ako cestu na WC počas noci. Takže čím viacej sa divák stotožní s prostredím tým je väčšia šanca že sa bude báť. Možno toto všetko vtedy nevedel ani samotný režisér, no mi to už vieme :) Celá recenzia: TU ()

Galerie (178)

Zajímavosti (93)

  • Betsy Palmer prohlásila, že kdyby zoufale nepotřebovala nové auto, nikdy by roli Pamely Voorhees nevzala. Po přečtení scénáře dokonce označila film za "sračku". V průběhu let se však herečka k filmu přimkla, protože ji docela proslavil, a vystupovala na fanouškovských srazech a v dokumentech, kde o filmu hovořila. (henrycruel)

Související novinky

Práva na sérii Halloween jsou na prodej

Práva na sérii Halloween jsou na prodej

28.09.2023

Ačkoliv jsme se posledního filmu ze série Halloween dočkali loni, kdy režisér David Gordon Green se snímkem Halloween končí uzavřel svoji hororovou trilogii navazující na úplně první film, podle… (více)

Pátek třináctého dostane seriálový prequel

Pátek třináctého dostane seriálový prequel

01.11.2022

Zatímco poslední celovečerní příspěvek do jedné z nejpopulárnějších hororových sérií všech dob dorazil do kin už před dlouhými třinácti lety a dalšího filmu se kvůli tvůrčím sporům o práva na… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Leprechaun se možná vrátí

Leprechaun se možná vrátí

15.08.2008

Všechny hororové ikony jsou už rozebrané a buď už jsou jejich remaky na světě, nebo se velmi brzy objeví. Hollywood je však stále línější a línější vymýšlet něco nového, takže přišla řada i na ty… (více)

Reklama

Reklama