Reklama

Reklama

Bhután - Hledání štěstí

  • Slovensko Bhután - Hľadanie šťastia
všechny plakáty
Trailer 2
Dokumentární / Krátkometrážní
Slovensko, 2008, 33 min

Režie:

Pavol Barabáš

Scénář:

Pavol Barabáš

Kamera:

Pavol Barabáš

Hrají:

Marek Ťapák (vypravěč), Matej Landl (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Hovorí sa, že na Bhután zabudli ľudia, ale nikdy nie bohovia. Starodávne horské kráľovstvo učupené medzi indickým Assámom a čínskym Tibetom domorodci nazývajú po svojom - Zem hrmiaceho draka. Putovanie zabudnutou krajinou, v ktorej ľudia uctievajú všetko živé, je rozprávaním o šťastí. Vnútorný pokoj tu je cennejší, než zhon za matériou sveta a harmónia s prírodou sú všetkému nadradené princípy. Dobrý kráľ sa stará o blaho poddaných. Namiesto hrubého domáceho produktu presadzuje hrubé domáce šťastie. Je to akoby rozprávkový svet. Malé himalájske kráľovstvo si totiž v krehkom ponímaní šťastia zvolilo zvláštnu cestu. Možno, že správnu. Zatiaľ... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (33)

unagi 

všechny recenze uživatele

,,Ten kto priveľa majetku vlastní, tomu stále hrozí, že pohroma môže prísť. Rybník, ktorý sa po okraj naplní, aby hrádzu nepretrhol, treba vypustiť!" 8.storočie Sakja Pandita. Ešte nepoškvrnený život v Bhutane je v rovnováhe s prírodou. Nádherné scenérie Himalájí, ktoré obklopujú Zem hrmiaceho draka. Škoda, že už aj tu prichádza vlna dnešnej civilizácie a aj posledný kus prírody pomaličky zaniká. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Standartně výborný dokument PB, ale tentokrát mě radost moc neudělal, zpráva o tom, že asi poslední asijská bašta chránící své lidi proti západní civilizaci (jedinečné království Bhútán) se začíná pomalu "civilizovat" což je počátek snižování jejich "hrubého domácího štěstí" - snad jim ho alespoň částečně vyváží kdesi číhající zvyšování hrubého domácího produktu (násilím odkoukaným z televize to začíná a čím to skončí?....) ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Podobne ako väčšina Barabášových filmov s prostredia Himaláji aj Bhután je akousi sondou do nedotknutých národov , vyznávačov budhizmu s neutíchajúcou láskou k prírode a k všetkému živému. Tieto dokumenty tvoria značnú časť Barabášovej filmografie. Sú plné myšlienok a dôvodov na zamyslenie a čo je dôležité – sú nasnímané tak , že máte sto chutí zbaliť si nejaké to oblečenie a vyraziť na tie miesta a nasať atmosféru krajiny, ktorú je Barabáš vo svojich filmoch schopný sprostredkovať. Do toho všetkého hrá meditačná MAOK-ová hudba, ktorá silno rezonuje aj po skončení filmu. Začiatok ukazujúci zmätenosť sveta cez televíziu – všetky zvrátené túžby a popletené myslenie, tvoria otázku či je to po čom túžime naozaj šťastie? Barabáš sa na ňu snaží odpovedať, konfrontujúc to čo je pre nás prirodzené s tým čo je prirodzené pre Bhután. Na konci filmu je len a len na vás, ktorá s prirodzeností sa nám javí krajšia. ()

Godhaj 

všechny recenze uživatele

,,Je to posledná priemyslom nedotknutá krajina na svetě.“ Bhútán je nádherný kus krajiny, na němž je více než příjemné spočinout zrakem. Proto není divu, že obrazová část tohoto dokumentu je úchvatná. Myšlenky autorů taktéž nejsou od věci, zajímavě konfrontují bhútánskou cestu pokroku s pokrokem, jak je chápán v materialisticky orientovaném světě. Po celou dobu sledování jsem se však nedokázal ubránit pocitu, že autorům dokumentu Bhútán až příliš učaroval a oni jej nedokázali vidět v jiném než pozitivním světle. Trochu více objektivnosti by neškodilo. ()

rekkky 

všechny recenze uživatele

Subjektivní dokument, který je zacílený na znázornění krás Bhútánu bez nadbytečných příkras a lze v něm vypozorovat jednak itinerář putování, ale také představení domorodé kultury. Tento expediční film dokonale transformuje tamní atmosféru a zprostředkovává autentický zážitek, přičemž komentář je ve většině případů trefný, ale objevuje se i patos. Nicméně se jedná o velmi pěkné pojednání s perfektními záběry, které berou dech a mají blahodárné účinky, protože v dokumentu se objevují nekonvenční obyčeje a způsob života. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama